Αποκάλυψη Forbes: Τα όπλα που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι για την… Ουκρανία

Αποκάλυψη Forbes: Τα όπλα που δίνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι για την… Ουκρανία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πανηγύρισαν την επιστολή Μπλίνκεν όπου εκτός από τα προς πώληση F-35, αναφέρονται αρκετά οπλικά συστήματα που δίνονται στην Ελλάδα. Μερικά είναι όπλα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξεφορτωθούν. Αλλα, δεν είναι για την… Ελλάδα. Είναι για την Ουκρανία, σύμφωνα με αποκάλυψη του περιοδικού Forbes.

«Ο Τζο Μπάιντεν εξοπλίζει την Ελλάδα ώστε η Ελλάδα να εξοπλίσει την Ουκρανία και οι φιλορώσοι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να τον σταματήσουν», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος που ανατρέπει όσα το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου «πούλησε» ως δήθεν επιτυχία του πρωθυπουργού.

Τα νέα εξοπλιστικά θα τα πληρώσουμε ακριβά αλλά φαίνεται ότι στόχος τους είναι να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του Λευκού Οίκου που θέλει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θέτει το Κογκρέσο στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Ο τίτλος του Forbes

Τι γράφει το δημοσίευμα του Forbes:

Καθώς ο αποκλεισμός της βοήθειας προς την Ουκρανία από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σέρνεται στον τέταρτο μήνα του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν βρήκε έναν έξυπνο νέο τρόπο για να δώσει στις δυνάμεις της Ουκρανίας τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Είναι, στην ουσία, μια αμερικανική εκδοχή του κυκλικού εμπορίου όπλων της Γερμανίας – το λεγόμενο Ringtausch. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δωρίζουν παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα στην Ελλάδα με την κατανόηση ότι η Ελλάδα δωρίζει στην Ουκρανία μερικά από τα δικά της πλεονάζοντα όπλα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσφερε στην ελληνική κυβέρνηση τρία περιπολικά κατηγορίας Protector, δύο αεροσκάφη Lockheed Martin C-130H, 10 στροβιλοκινητήρες Allison T56 για περιπολικά αεροπλάνα Lockheed P-3 συν 60 M- 2 οχήματα μάχης Bradley και μια παρτίδα φορτηγών μεταφοράς.

Όλο αυτό το υλικό είναι πλεόνασμα του στρατού των ΗΠΑ — και είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, δωρεάν, υπό μια νομική αρχή των ΗΠΑ που ονομάζεται «πλεονάζοντα αμυντικά αντικείμενα» (EDA). Ο ομοσπονδιακός νόμος επιτρέπει σε έναν Αμερικανό πρόεδρο να δηλώσει ότι τα στρατιωτικά συστήματα πλεονάζουν στην ανάγκη, να τους αποδώσει μια αξία – δυνητικά μηδέν δολάρια – και να τα παραχωρήσει με την προϋπόθεση ότι ο παραλήπτης τα μεταφέρει.

Ο νόμος περιορίζει τις ετήσιες μεταφορές EDA στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος νόμος δεν υπαγορεύει την αξία που αποδίδει ο πρόεδρος στα πλεονάζοντα όπλα. Σε επιστολή του προς τον  Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν περιέγραψε τα πλοία, τα αεροπλάνα, τις μηχανές και τα οχήματα ως «δωρεάν παραχωρήσεις».

Τα δώρα της EDA στην Ελλάδα γλυκαίνουν ένα μεγαλύτερο πακέτο όπλων που περιλαμβάνει 40 μαχητικά F-35, τα οποία η Ελλάδα αγοράζει για 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε προηγουμένως, το 2022 και το 2023, χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων δολαρίων για αγορές όπλων από την Αθήνα. Σε αντάλλαγμα, οι Αμερικανοί θέλουν οι Έλληνες να δωρίσουν περισσότερα όπλα στους Ουκρανούς.

«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία», έγραψε ο Μπλίνκεν. Οι Αμερικανοί μάλιστα πρόσφεραν μια ανταμοιβή μόλις ολοκληρωθεί η δωρεά. «Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία και εν αναμονή της αξιολόγησης του καθεστώτος και της αξίας τους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη χρηματοδότηση ξένων ενόπλων δυνάμεων έως και 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Ο ελληνικός στρατός λειτουργεί, ή διατηρεί σε αποθήκη, μια σειρά από όπλα που θα ήταν άμεσης αξίας για τον ουκρανικό στρατό—ιδίως, συστοιχίες αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300 και Hawk, Tor και Osa οχήματα αεράμυνας και πυροβόλα αεράμυνας ZU-23-2. Επίσης πυρομαχικά για όλα αυτά τα συστήματα. Μερικά ή όλα αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να κατευθύνονται προς την Ουκρανία.

H προηγούμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία εξαντλήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και Μάικ Τζόνσον, ο πρόεδρος της Βουλής- αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία πρόσθετη βοήθεια.

Έτσι, αποκλείοντας μια νομοθετική πρόοδο, ο Μπάιντεν δεν μπορεί να λάβει τα επιπλέον 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρή χρηματοδότηση που θέλει για την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ο Δένδιας «αδειάζει» με το γάντι τον Μητσοτάκη: Αλλες φρεγάτες θέλουμε

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των «27» για νέο πακέτο 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

 

Documento Newsletter