Το documentonews.gr φέρνει στο φως τις συναλλαγές του Νίκου Μανιαδάκη με τη Novartis και τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας με την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, θέτοντας τα εν λόγω στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας σε αντιπαραβολή με όσα κατέθεσε ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής.
Ο καθηγητής της ΕΣΔΥ αποτελεί το πρόσωπο «κλειδί» του σκανδάλου Novartis, αφού ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη φαρμακευτική, το υπουργείο Υγείας και την τρόικα. Υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία, «Ιωάννης Αναστασίου», έως ότου -κατά το κοινώς λεγόμενο- περάσει «απέναντι». Με τη συγκεκριμένη ιδιότητα κατέθεσε πλείστα στοιχεία για ζητήματα τιμολόγησης φαρμάκων, ενώ προχώρησε σε ανατριχιαστικές μαρτυρίες κατά πολιτικών προσώπων. Λόγου χάρη, περιέγραψε ως «μιζαρισμένο» τον Μάριο Σαλμά, την περίοδο που ο τελευταίος διατελούσε αν. υπουργός Υγείας. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να καταθέσει ενώπιον των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ότι μετά από συνάντηση του Μ. Σαλμά με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιριών, στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του τότε αν. υπουργού βρέθηκε δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ. Στον αντίποδα, ο Μ. Σαλμάς υποστήριξε ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου ότι απέπεμψε τον Ν. Μανιαδάκη επειδή «δεν πληρούσε τα ηθικά κριτήρια ενός δημοσίου λειτουργού». Το σκέλος της δικογραφίας Novartis που αφορά τον Μ. Σαλμά αρχειοθετήθηκε και πλέον οι δυο τους έχουν δώσει ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.
Τον Δεκέμβριο του 2018, συνελήφθη στον «Ελευθέριος Βενιζέλος» με κύκλους της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς να κάνουν λόγο για προσπάθεια διαφυγής του από τη χώρα. Ο ίδιος το αρνήθηκε, όμως, δεν διέψευσε το γεγονός ότι είχε αδειάσει τη μόνιμη κατοικία του. Από τότε, ο Ν. Μανιαδάκης ή πρώην «Ι. Αναστασίου» βρήκε καταφύγιο στα Μέσα που αρέσκονται στην αναπαραγωγή του αφηγήματος περί «σκευωρίας Novartis». Πριν περάσει το κατώφλι της Προανακριτικής, ήρθαν στην επιφάνεια οι συναντήσεις που είχε τόσο με τον Άδωνη Γεωργιάδη, όσο και με τον Γιάννη Στουρνάρα την περίοδο που διατηρούσε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις, αρνήθηκε όμως ότι γνώριζε τη μυστική ιδιότητα του Ν. Μανιαδάκη. Ο κεντρικός τραπεζίτης, όχι μόνο φέρεται να γνώριζε πως συνομιλούσε με τον «Ι. Αναστασίου», αλλά φέρεται να τον απείλησε κιόλας. Σύμφωνα με την αναφορά των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, ο Ν. Μανιαδάκης δείπνησε με τον διοικητή της ΤτΕ, μετά από πρόσκληση του τελευταίου, ξεκαθαρίζοντας στον «Ι. Αναστασίου» πως «όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους προστατευόμενους μάρτυρες».
Διαβάστε σχετικά: #NOVARTIS_GATE Εισαγγελείς Διαφθοράς: Ο Μανιαδάκης μας έλεγε πως τον εκβιάζει ο Στουρνάρας
Oι εισαγγελείς Διαφθοράς αποδομούν Μανιαδάκη
Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, τον Ιανουάριο του 2019, στον ΣΚΑΪ, όταν μιλούσε για πιέσεις των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς προκειμένου να ενοχοποιήσει τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνη Γεωργιάδη και όχι τον Ανδρέα Λοβέρδο τον οποίο «παρέλειψε» να αναφέρει, ο Ν. Μανιαδάκης απάντησε σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για την εταιρία της συζύγου του: «Αυτή η εταιρία έχει ελεγχθεί από τρία ελεγκτικά όργανα και μάλιστα των εισαγγελέων το κείμενο γράφει ότι επειδή η συνεργασία μου με τη Novartis που ήταν το 2009, το 2010 -πολύ πριν την εμπλοκή μου με τα θέματα της τρόικα- που εν πάση περιπτώσει αυτή είναι η δουλειά μου, καθηγητής είμαι, έρευνες κάνω. Εν πάση περιπτώσει, λέει ότι είναι απόλυτα σύννομη».
Η συνέντευξη:
https://www.youtube.com/watch?v=6nc32KwRmig
Αρχές Δεκεμβρίου του 2019, ο Ν. Μανιαδάκης κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, απάντησε σε σχετικό ερώτημα: «Οφείλω να σας πω ότι είχα ελάχιστη συνεργασία με την εταιρία Novartis. Ουσιαστικά την περίοδο που υπήρξα σύμβουλος στον κ. Σαλμά, στον κ. Γεωργιάδη και στον κ. Βορίδη, δεν είχα καμία συνεργασία με την εταιρία. Δεν είχα ούτε ένα συμβόλαιο, ούτε μία διάλεξη, ούτε μία παρουσίαση. Δεν είχα καμία απολύτως συνεργασία. Ξαφνικά βρέθηκα υπόλογος για μία εταιρία με την οποία δεν είχα συνεργασία…».
Εν συνεχεία, σε σχετική ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, φέρεται -κατά τις πληροφορίες- να απάντησε ο Ν. Μανιαδάκης: «Εγώ όσο καιρό ήμουν σύμβουλος, από τον κ. Σαλμά και μετά, δεν είχα καμία εξάρτηση και καμία συνεργασία με τη Novartis. {…} Εγώ, την περίοδο που ήμουν σύμβουλος των υπουργών, από το καλοκαίρι του 2012 και μετά, δεν είχα… Ας έρθει ο κύριος αυτός να μας δείξει έστω κι ένα ευρώ αν έχω πάρει από την εταιρία. Έχω πάρει χρήματα από την εταιρία μετά το 2015, που έδωσα μία διάλεξη, νομίζω για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Και είχα κάνει ένα project για την εταιρία μαζί με έξι άλλους καθηγητές, δημοσιευμένο το 2009…».
Κατ’ αρχήν, ο Ν. Μανιαδάκης παραδέχτηκε στην Προανακριτική ότι ήταν σύμβουλος υπουργών, κάτι που αρνείται στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Κατά δεύτερον, ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Χρήστος Ντζούρας, στις εξηγήσεις του προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου παραθέτει έξι κατασχεμένα αρχεία από τα γραφεία της Novartis, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα. Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται ο Χρ. Ντζούρας, ο Ν. Μανιαδάκης φέρεται να λάμβανε ενημερωτικά από τη Novartis από τις 22/6/2012 έως τις 10/9/2014. Δηλαδή, την περίοδο κατά την οποία αρνείται πως είχε οποιαδήποτε «εξάρτηση και συνεργασία». Μάλιστα, κάποια εξ αυτών έχουν τίτλο: MEMO FOR MANIADAKIS ή FINAL MANIADAKIS MEASURES IMPACT.
Δείτε το απόσπασμα των εξηγήσεων του Χρ. Ντζούρα:
Οι συναλλαγές
Μετά από σχετική παραγγελία των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, ειδική εμπειρογνώμονας έκανε φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ν. Μανιαδάκη, της συζύγου του, Χρ. Φαρμάκη, της εταιρίας της συζύγου του, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΦΑΡΜΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ, αλλά και της εταιρίας, EVROSTON EE, στην οποία ο καθηγητής της ΕΣΔΥ ήταν ετερόρρυθμος εταίρος από τον Αύγουστο του 2016 έως το 2018.
Κατά τον ειδικό εμπειρογνώμονα, στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα ο Ν. Μανιαδάκης, εντοπίζονται τρεις συναλλαγές με τις Novartis Hellas AEBE και Novartis Investments Sarl. Ειδικότερα, στις 7/4/2015, η Novartis Hellas AEBE πιστώνει στον λογαριασμό του 1.287,50 ευρώ. Στις 13/7/2016, η Novartis Investments Sarl πιστώνει 1.000 ευρώ, ενώ στις 8/8/2016 η Novartis Hellas AEBE πιστώνει 593,28 ευρώ.
Τιμολόγια ύψους 91.000
Στις 23/3/2007, ο Ν. Μανιαδάκης και η σύζυγός του ίδρυσαν την εταιρία, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΦΑΡΜΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ, η οποία είχε τον διακριτικό τίτλο: ¨MEDICAL ECONOMICS AND MANAGEMENT MEM¨. Η εταιρία διέκοψε τη λειτουργία της στις 8/10/2012, έχοντας εκδώσει μέχρι τότε τιμολόγια προς την Novartis Hellas συνολικού ύψους 91.000 ευρώ.
Αναλυτικά ο πίνακας της ειδικής εμπειρογνώμονα:
Πιστώσεις 110.510 ευρώ από τη Novartis Hellas
Μπορεί τα τιμολόγια που έκοψε η εταιρία, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΦΑΡΜΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ, στην Novartis Hellas να ανέρχονται σε 91.000 ευρώ για την περίοδο 2009 έως 2012, όμως, οι πιστώσεις της θυγατρικής της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι της τάξεως των 110.510 ευρώ.
Αναλυτικά ο πίνακας:
Πιστώσεις και στην EVROSTON
Ο Ν. Μανιαδάκης από τα τέλη Αυγούστου του 2016 -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου- συμμετείχε ως ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρία, EVROSTON EE, και αποχώρησε το 2018. Η εν λόγω εταιρία από το Νοέμβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017 -σύμφωνα πάντα με την ειδική εμπειρογνώμονα- φέρεται να έλαβε πιστώσεις από τη Novartis Hellas και τη Novartis Investment συνολικού ύψους 77.232,24 ευρώ.
Τα ιδιωτικά συμφωνητικά
Στις εξηγήσεις του προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ο Χρ. Ντζούρας επισυνάπτει και τέσσερα ιδιωτικά συμφωνητικά που συντάχθηκαν ανάμεσα στη Novartis Hellas και τον Ν. Μανιαδάκη ή την εταιρία, ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΦΑΡΜΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, στις 26/7/2010 και στις 30/8/2011, η Novartis Hellas συντάσσει ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρία ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΦΑΡΜΑΚΗ & ΣΙΑ ΕΕ με σκοπό την «ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στα θέματα φαρμακο-οικονομίας, αποζημίωσης και πρόσβασης φαρμάκων στις αγορές υγείας. Το συμφωνητικό προβλέπει, επίσης, μηνιαία έκθεση στην αγγλική γλώσσα για το «φαρμακο-οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα», δύο παρουσιάσεις σε συνέδρια εσωτερικού και «παρουσιάσεις στο Συμβούλιο Διευθυντών και στο Διοικητικό Συμβούλιο». Τα συμφωνητικά διέπονταν από ρήτρες εμπιστευτικότητας, με τον «πάροχο» των συμβουλών να λαμβάνει και για τα δύο συμφωνητικά 30.000 ευρώ.
Στις 20/2/2014, συντάσσεται ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Novartis Hellas και του ΕΚΠΑ, ενώ στις 6/6/2014 συντάσσεται άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό της Novartis Hellas και της ΕΣΔΥ. Και στα δύο συμφωνητικά, τα οποία αφορούν την περίοδο για την οποία ο Ν. Μανιαδάκης ισχυριζόταν ενώπιον της Προανακριτικής ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Novartis, τρίτος συμβαλλόμενος ήταν ο… μετέπειτα «Ι. Αναστασίου». Το πρώτο συμφωνητικό αφορούσε την παροχή συμβουλών έναντι 1.239,84 ευρώ, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη συμμετοχή σε επιστημονική εκδήλωση με αντικείμενο: «Αναζητώντας πρωτοπόρες λύσεις για τους ασθενείς μας με προχωρημένο καρκίνο μαστού». Το ποσό που φέρεται να κατέβαλε η εταιρία για τις υπηρεσίες που έλαβε ήταν της τάξεως των 1.000 ευρώ.
Ενδεικτικά ένα από τα τέσσερα συμφωνητικά: