Απογοήτευση για την κυβέρνηση αλλά και για την αντιπολίτευση

Εξι µήνες µετά τις εκλογές οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι υπάρχουν προβλήµατα, αλλά δεν βλέπουν λύση στον ορίζοντα

Τα αποτελέσµατα της έρευνας αποτυπώνουν µια κάµψη των δύο µεγάλων κοµµάτων, Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συγκριτικά µε τα ποσοστά τους στις εκλογές του Ιούνη. Ταυτόχρονα, εµφανίζεται για πρώτη φορά δηµοσκοπικά το νέο κόµµα (Αχτσιόγλου – Χαρίτση – Τσακαλώτου), το οποίο φαίνεται να απασχολεί ένα µέρος των ψηφοφόρων.

Συγκεκριµένα, στην εκτίµηση ψήφου η Ν∆ συγκεντρώνει 37,4%, χαµηλότερο ποσοστό του 40,5% που σηµείωσε στις τελευταίες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει πτωτική τάση συγκριτικά µε τις τελευταίες εκλογές αλλά παραµένει δεύτερο κόµµα µε 14,7%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν παρουσιάζει κάποια δυναµική παρά τις εξελίξεις στην αξιωµατική αντιπολίτευση και φαίνεται να συγκεντρώνει µόλις 12,8%, µικρή αύξηση σε σχέση µε τις βουλευτικές του Ιούνη. Ταυτόχρονα, το νέο κόµµα εµφανίζει ενδιαφέρον, αφού καταγράφεται µε 3,2% η επιρροή του στους ψηφοφόρους. Αναφορικά µε τα υπόλοιπα κόµµατα, παρατηρούµε το ΚΚΕ ενισχυµένο στο 10,8%.

Παράλληλα, πάνω από τους µισούς ερωτηθέντες διακατέχονται από απαισιοδοξία, καθώς το 53,3% θεωρεί ότι η χώρα κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση» και την ίδια στιγµή το 60,2% δηλώνει πως η οικονοµική κατάσταση της χώρας «θα χειροτερεύσει πολύ/λίγο» τον επόµενο χρόνο.

Το σηµαντικότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει σήµερα η χώρα εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια (77,9%), ενώ ακολουθούν οι χαµηλοί µισθοί/συντάξεις (60,9%) και η υγεία (45,2%). Αξίζει να αναφερθεί ότι το 80,4% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο» ή «καθόλου» ικανοποιηµένο από τον τρόπο µε τον οποίο η κυβέρνηση αντιµετωπίζει τα παραπάνω προβλήµατα.

Στην επικαιρότητα, στην ερώτηση αν είναι πλέον ώριµη η ψήφιση του νόµου που θα επιτρέπει σε οµόφυλα ζευγάρια να έχουν τη δυνατότητα να παντρεύονται, το 42% απαντά ότι συµφωνεί, ενώ το 38% πως διαφωνεί (18,7% απαντά «µου είναι αδιάφορο»). Στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων οι ερωτηθέντες παρουσιάζονται αρκετά διχασµένοι, µε το 44,8% να συµφωνεί και το 47,1% να διαφωνεί. Τέλος, φαίνεται πως η στάση της κυβέρνησης στον πόλεµο της Γάζας δεν ικανοποιεί τους πολίτες, αφού το 46,5% δηλώνει ότι διαφωνεί (36,8% συµφωνεί και 12,4% δεν γνωρίζει/δεν απαντά).

Ακόµη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συναισθήµατα των ερωτηθέντων όσον αφορά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριµένα, το 62,2% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ/αρκετά δικαιολογηµένη την έντονη αµφισβήτηση που προκάλεσε η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη του κόµµατος που αποχώρησαν (34% όχι και τόσο/καθόλου δικαιολογηµένη). Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα για το παραπάνω ζήτηµα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Ιούνη, από τους οποίους το 64,7% δηλώνει ότι η αµφισβήτηση δεν ήταν δικαιολογηµένη (όχι και τόσο/καθόλου δικαιολογηµένη). Ταυτόχρονα, αξίζει να αναφερθεί πως το 75,5% των ψηφοφόρων της Ν∆ (βουλευτικές 2023) δηλώνει ότι η αµφισβήτηση αυτή ήταν δικαιολογηµένη.

Οσον αφορά τα συναισθήµατα των σηµερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για τον Στέφ. Κασσελάκη, παρατηρούµε ότι ο πρόεδρος του κόµµατος συγκεντρώνει –σε µια κλίµακα όπου 0 αντιστοιχεί στο πιο αρνητικό συναίσθηµα και 5 στο πιο θετικό– ποσοστό 82,6% από 3 και πάνω (20,2% από 3 και πάνω στο σύνολο των ερωτηθέντων). Τέλος, σχετικά µε την εµπιστοσύνη που νιώθουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προς τον αρχηγό του κόµµατος, η µέτρηση έγινε πάλι σε µια κλίµακα από το 0 (καµία εµπιστοσύνη) έως το 5 (απόλυτη εµπιστοσύνη). Στην παραπάνω κλίµακα ο Στέφ. Κασσελάκης συγκεντρώνει 49,2% από 3 και πάνω στους ψηφοφόρους του Ιούνη και 73,6% στους σηµερινούς ψηφοφόρους (15,5% από 3 και πάνω στο σύνολο). Αξίζει να σηµειωθεί ότι η διαφορά που παρατηρούµε στη δηµοφιλία του Στέφ. Κασσελάκη µεταξύ του συνόλου των ερωτηθέντων και αυτών που δηλώνουν πως θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονη.

Η Μελίνη Υφαντή – Κωστοπούλου είναι στατιστικός