«Απόφοιτοι λυκείου» και οι μηχανικοί

«Απόφοιτοι λυκείου» και οι μηχανικοί

Δεν είναι σύμπτωση. Είναι το καπιταλιστικό ταμπλό βιβάν με τις ποικίλες μορφές της ίδιας άδικης «γαλάζιας» –και παλαιότερα άλλων αποχρώσεων– πολιτικής που πλήττει κατ’ εξακολούθηση τους πολλούς: από τη μια το προσοντολόγιο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για διορισμό/ πρόσληψη στο δημόσιο εξοβελίζοντας καλλιτέχνες με την υποβάθμιση των πτυχίων τους, από την άλλη οι «τρύπες» στην αναγνώριση πτυχίων τεχνικών ειδικοτήτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ανισότιμη μάλιστα σχέση υπέρ των κολεγίων, για τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά συνακόλουθα και για διορισμό στο δημόσιο, όπως αποτυπώθηκε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη συμμετοχή στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του 2023. Τα δε κολέγια ήταν στα πάνω τους…

Τα συνθήματα των καλλιτεχνών που δικαίως διαδηλώνουν ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη ΝΔ ενώνονται με τα πανό αποφοίτων ΤΕΙ/ΑΕΙ, που βλέπουν πιο καθαρά πλέον ότι δεν πήραν πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, ότι οι πολυδιαφημισμένες από κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και η δημιουργία νέων ήταν υποθηκευμένα, αφού μέσω της πολυκατηγοριοποίησης ο διαβόητος εκσυγχρονισμός και ο λεγόμενος εξορθολογισμός της παιδείας τούς δίνουν βορά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Τι κι αν οι κυβερνήσεις βαφτίζουν τις παρεμβάσεις τους στον τομέα της παιδείας και της εργασίας «αναβάθμιση» σπουδών με αντανάκλαση και στα επαγγελματικά δικαιώματα; Οδηγούν όλο και πιο γρήγορα στο περιθώριο τα δημόσια πανεπιστήμια και γενικότερα τη δημόσια εκπαίδευση. Οσο «νονοί» παραμένουν οι επιταγές της αγοράς και των επιχειρηματικών ομίλων, ζωές θα κουρελιάζονται και οι νόμοι θα παίζουν ρόλο μπαλώματος στα ανοίγματα που χάσκουν συνεχώς σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Στο κενό η ισοτιμία πτυχίων

Από τις αρχές του Δεκέμβρη, με αφορμή τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ –η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε στις 21 Δεκέμβρη 2022–, απόφοιτοι σχολών, αναλυτές και σύλλογοι πτυχιούχων και σπουδαστών ανέδειξαν τη θεσμοθετημένη αδικία πάνω στις πολλαπλές ταχύτητες πτυχίων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν κυρίως απόφοιτοι των πρώην ΤΕΙ που ιδρύθηκαν το 1983 χωρίς έκτοτε να καθοριστούν με σαφήνεια τα επαγγελματικά δικαιώματά τους. Μετά την κατάργηση των ΤΕΙ διά της ανωτατοποίησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 η ισοτιμία των πτυχίων έμεινε και πάλι στο κενό, με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην έχει λάβει καμιά πρόνοια.

Ετσι το πρόβλημα «έσκασε» ηχηρά όταν πτυχιούχοι είδαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν αίτηση για πρόσληψη στο δημόσιο σε συγκεκριμένες θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΠΕ) μέσω της συμμετοχής τους στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που θα γίνει το 2023. Κι αυτό γιατί το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) δεν δίνει άδεια άσκησης επαγγέλματος στους πτυχιούχους της μετεξέλιξης των ΤΕΙ διάφορων τμημάτων (μηχανικούς κ.ά.), μη αποδεχόμενο, όπως και πριν, την ισοτιμία με τους πτυχιούχους των Πολυτεχνείων.

Το πρόσθετο προσόν

Το πρόβλημα αντιμετώπισαν, όπως σημείωσε σε δημόσια παρέμβασή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί, ναυπηγοί, τοπογράφοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Κι αυτό επειδή στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η οποία βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται ως πρόσθετο προσόν η άδεια άσκησης επαγγέλματος μηχανικού «που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η οποία βέβαια δεν δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων!». Επίσης, αναφορικά με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ, τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο των ΠΕ γεωπόνων, «αφού απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δεν δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων και η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το πρόβλημα δεν έχει υπάρξει!».

Την ίδια ώρα πτυχιούχοι και σπουδαστές καταγγέλλουν ότι τα πτυχία των κολεγίων «γίνονται δεκτά κανονικά με βάση τους νόμους για την ισοτίμησή τους» που έφεραν σταδιακά κυβερνήσεις και κυρίως η ΝΔ. Πάντως το αίτημα είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών και το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Η κυβέρνηση κωφεύει για τους επιτυχόντες διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008

Μια διαφορετική περίπτωση, που σχετίζεται με την αναξιοπιστία του κράτους στη σχέση του με τον πολίτη και όχι με αναγνώριση πτυχίων ή επαγγελματικών δικαιωμάτων, επιβιώνει ως διαγωνιστική εκκρεμότητα εδώ και 14 χρόνια. Εκπαιδευτικοί του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 μέχρι σήμερα δεν έχουν διοριστεί στη δημόσια εκπαίδευση! Ακόμη ζητούν να αρθεί η αδικία σε βάρος τους, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει.

Μάλιστα πρόσφατα η ΝΔ απέρριψε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αρχές Δεκέμβρη 2022 από το ΚΚΕ, στην οποία αναφερόταν ότι οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 που δεν έχουν καταλάβει μόνιμη θέση στο δημόσιο διορίζονται σε κενές οργανικές θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού του κλάδου επιτυχίας τους· σε περίπτωση δε μη ύπαρξης τέτοιων, σε αντίστοιχες συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις.

Ετικέτες

Documento Newsletter