Μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7, η γερμανική προεδρία της Ομάδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «Η επίθεση συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και όλων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ρωσία». Οι ηγέτες της G7 «εκφράζουν την απογοήτευσή τους και καταδικάζουν τη μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία διευθύνεται εν μέρει από λευκορωσικό έδαφος» όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, που συνεχίζει ως εξής «Ως G7 επιβάλλουμε αυστηρές και συντονισμένες οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις» καλώντας τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να καταδικάσουν την επίθεση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει την αιματοχυσία, να αποκλιμακώσει αμέσως και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία» συνεχίζουν οι επτά ηγέτες καταδικάζοντας τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση, σημειώνοντας πως «η κατεχόμενη Κριμαία και οι αυτοαποκαλούμενες “Λαϊκές Δημοκρατίες” αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ουκρανίας».
Η G7 καταδικάζει, τέλος, τον Πρόεδρο Πούτιν «για τη συνεχή άρνησή του να συμμετάσχει σε μια διπλωματική διαδικασία για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες προσφορές» λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι εκείνος που «επανέφερε τον πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Έβαλε τον εαυτό του στη λάθος πλευρά της Ιστορίας». Κλείνοντας οι ηγέτες δεσμεύονται να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό αλλά και τους Ουκρανούς πρόσφυγες, να συντονίσουν τους μεγάλους παραγωγούς και καταναλωτές ενέργειας προς το «συλλογικό συμφέρον για τη σταθερότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού» και να μείνουν σε εγρήγορση προκειμένου να ενεργήσουν «όπως απαιτείται για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών». Με δύο λόγια οι ηγέτες ξεκαθάρισαν πως η εμπλοκή τους στην Ουκρανία αντανακλά στην προσπάθεια οικονομικού ελέγχου της χώρας με άξονα τα μεγάλα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πακέτου κυρώσεων προς την Ρωσία με πρόσθετα οικονομικά μέτρα. «Για το Βέλγιο, το πακέτο που βρίσκεται στο τραπέζι πρέπει να συμπληρωθεί με χρηματοοικονομικά μέτρα που θα εμποδίσουν τη ρωσική οικονομία να λειτουργήσει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε για να συνεχίζει τονίζοντας: «Δεν χρειαζόμαστε κυρώσεις που… γαβγίζουν. Χρειαζόμαστε κυρώσεις που δαγκώνουν!».