Απόφαση σταθμός: Ιστορική δικαίωση για φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε από όχημα της ΕΛΑΣ – Αποζημίωση 30.000 ευρώ

Απόφαση σταθμός: Ιστορική δικαίωση για φωτορεπόρτερ που τραυματίστηκε από όχημα της ΕΛΑΣ – Αποζημίωση 30.000 ευρώ

Απόφαση – ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, καθώς επιδικάστηκε αποζημίωση 30.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης, Ορέστη Παναγιώτου, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της κάλυψης της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των πυροσβεστών έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας τον Νοέμβριο του 2021.

«Ο τραυματισμός προκλήθηκε από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

«Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους. Η δικαστική αυτή νίκη, με παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ και βεβαίως της ΕΦΕ και την βοήθεια συναδέλφων που κατέθεσαν ως μάρτυρες, πέρα από την προσωπική δικαίωση του κ. Παναγιώτου, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του δικαιώματος στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στις 7 Νοεμβρίου δικάζεται σε ξεχωριστή ποινική διαδικασία, ο αστυνομικός-χειριστής του οχήματος που τραυμάτισε τον συνάδελφο όπου σε περίπτωση καταδίκης του, είναι η δεύτερη απόφαση μετά την υπόθεση της συναδέλφου Τατιάνας Μπόλαρη όπου αστυνομικός καταδικάζεται για βία εναντίον φωτορεπόρτερ», αναφέρει επίσης η σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά

Σε μια ιστορική απόφαση, το δικαστήριο επιδίκασε στον συνάδελφο φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Ορέστη Παναγιώτου αποζημίωση 30.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο τραυματισμός προκλήθηκε από παράνομη ενέργεια αστυνομικού, με ευθεία βολή της «Αύρας» του υδροβόλου οχήματος καταστολής της ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια κάλυψης της διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών έξω απο το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021.

Η απόφαση αποτελεί ορόσημο για την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ειδικότερα των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι συχνά εκτίθενται σε κινδύνους κατά την εκτέλεση του έργου τους. Η δικαστική αυτή νίκη, με παρεμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΑ και βεβαίως της ΕΦΕ και την βοήθεια συναδέλφων που κατέθεσαν ως μάρτυρες, πέρα από την προσωπική δικαίωση του κ. Παναγιώτου, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση του δικαιώματος στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, στις 7 Νοεμβρίου δικάζεται σε ξεχωριστή ποινική διαδικασία, ο αστυνομικός-χειριστής του οχήματος που τραυμάτισε τον συνάδελφο όπου σε περίπτωση καταδίκης του, είναι η δεύτερη απόφαση μετά την υπόθεση της συναδέλφου Τατιάνας Μπόλαρη όπου αστυνομικός καταδικάζεται για βία εναντίον φωτορεπόρτερ.

Η δικαίωση ενός συναδέλφου είναι δικαίωση για όλους μας.

Διαβάστε επίσης:

«Persona non grata» για το Ισραήλ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ – Του απαγορεύει την είσοδο στη χώρα

Έλληνας νεκρός από την επίθεση ενόπλων στο Τελ Αβίβ – Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Κυνικός ο Άδωνης μπροστά σε ανασφάλιστη καρκινοπαθή: Αν ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είχε πεθάνει (Video)

Πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή: «Πιθανή η στόχευση πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν» – Έντονη κινητικότητα στον Λίβανο

Καρυστιανού για Τέμπη: Ολοφάνερη προσπάθεια χειραγώγησης του Ευρωκοινοβουλίου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Αμαρτωλές συμβάσεις με κονδύλια της ΕΕ που… γλίστρησαν στο χιόνι – Εισαγγελική έρευνα για το «γαλάζιο» πάρτι αναθέσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί Χατζηδάκη στη Βουλή για τις τραπεζικές αυθαιρεσίες

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter