Απόφαση – «βόμβα» του Αρείου Πάγου για τη Marfin

Με καθυστέρηση 14 ετών, ο Άρειος Πάγος επιρρίπτει με απόφασή του ευθύνες στην τράπεζα Marfin για μη λήψη επαρκών μέτρων ασφαλείας στο εκμισθωμένο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου, όπου το 2010 στη διάρκεια επεισοδίων, ξέσπασε φωτιά και έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, μεταξύ αυτών και μία έγκυος.

Με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο, δικαιώνει την ιδιοκτήτρια εταιρεία η οποία είχε ζητήσει αναίρεση εφετειακής απόφασης με την οποία δινόταν «άφεση αμαρτιών» στην Μαrfin, όλων των μελών του Δ.Σ. και των νόμιμων κληρονόμων της και στέλνει την υπόθεση σε εκ νέου εκδίκαση στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών.

Ειδικότερα το εφετείο αποφαινόταν ότι «για την ολοσχερή καταστροφή του μισθίου (κτίριο οδού Σταδίου) δεν φέρει καμία υπαιτιότητα η διοίκηση της Marfin, χωρίς να διαλαμβάνει παραδοχές για τη λήψη και την τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας».

Μεταξύ άλλων στην απόφαση του Αρείου Πάγου σημειώνεται πως: «Το Εφετείο υπό τις προεκτεθείσες παραδοχές του, στέρησε την προσβαλλόμενη απόφαση από νόμιμη βάση, καθόσον διέλαβε ανεπαρκείς, ασαφείς και αντιφατικές αιτιολογίες, ως προς το κρίσιμο ζήτημα της αδικοπρακτικής ευθύνης της πρώτης αναιρεσίβλητης μισθώτριας τράπεζας και των μελών του ΔΣ αυτής (δευτέρου, τρίτου, τετάρτου και πέμπτου των αναιρεσίβλητων), ως προς τις αποδιδόμενες σ’ αυτούς παραλείψεις, που καθιστούν ανέφικτο τον αναιρετικό έλεγχο, ως προς τις ουσιαστικού δικαίου διατάξεων των άρθρων 914, 330, 300, 297 και 298 του ΑΚ, τις οποίες εσφαλμένα δεν εφάρμοσε κι έτσι παραβίασε αυτές εκ πλαγίου».

«Στην ένδικη περίπτωση, στην οποία επρόκειτο για χώρους εργασίας που χρησιμοποιούνταν ήδη πριν από την 1-1-1995, υπήρχε υποχρέωση “να μην κλειδώνονται” οι έξοδοι κινδύνου, “ούτως ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεμπόδιστα ανά πάσα στιγμή”.

Η υποχρέωση αυτή είχε ενσωματωθεί και στο άρθρο 10 παρ.6 του “εγχειρίδιου ασφαλείας προσωπικού, πελατείας και περιουσίας” της Τράπεζας, που ήταν σε ισχύ κατά το χρόνο του συμβάντος», προστίθεται επίσης στο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνωρίζει επίσης ότι, το Εφετείο διέλαβε ανεπαρκείς αιτιολογίες, για τις αποδιδόμενες παραλείψεις στη μισθώτρια τράπεζα και στα μέλη του ΔΣ αυτής, ως οργάνων του νομικού προσώπου, «όπως έλλειψη τοποθέτησης στην πρόσοψη του ισογείου καταστήματος ενισχυμένων «αντιβανδαλικών» υαλοπινάκων, οι οποίοι να αντέχουν σε πολλές κρούσεις με βαριά αντικείμενα είτε ρολών ασφαλείας, έλλειψη ύπαρξης δεύτερης εξόδου κινδύνου προς κοινόχρηστο χώρο, έλλειψη τοποθέτησης υδροδοτικού πυροσβεστικού δικτύου ή εύκαμπτου σωλήνα συνδεομένου μόνιμα με παροχή ύδατος, έλλειψη μελέτης πυρασφαλείας], ως επίσης να κλείσει το ανωτέρω κατάστημα είτε από την αρχή του ωραρίου λειτουργίας κατά την ημέρα της διαδήλωσης (5-5-2010) είτε πριν από την έναρξη της πορείας».

Διαβάστε επίσης

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Τσαμπατζήδες» και «τεμπέληδες» αποκαλούσε τους Έλληνες το 2015

Νίκος Δένδιας: «Ράβει» τους νόμους για να «καρατομήσει» στελέχη – Τι κρύβεται πίσω από τις αποστρατείες στο υγειονομικό

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Επίτιμη καλεσμένη η… ακρίβεια – Πού κυμαίνονται οι τιμές σε κρέατα και κηπευτικά (Video)

Ετικέτες