Ανοίγει ο δρόμος για την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων πρόσθετου φόρου και προστίμων πέραν της 5ετίας; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να διαγράψει σημαντικά ποσά ΦΠΑ και πρόστιμα από επιχείρηση για τη χρήση του 2002 η οποία κρίνεται ότι έχουν πλέον παραγραφεί.
Η απόφαση που έχει εκδοθεί μέσα στο 2018 αφορά μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων και τηρούσε βιβλία τρίτης κατηγορίας. Κατά τη χρήση του 2002 είχε ακαθάριστα έσοδα 939.007,44 ευρώ και το 2004 προχώρησε στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης προσαυξάνοντας τα ακαθάριστα έσοδα της στα 1.486.239,25 ευρώ.
Το 2010 ζητήθηκε από την εταιρεία στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου να προσκομίσει τα βιβλία της για τη χρήση 2002 μαζί με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών- πελατών. Η εταιρεία δεν τα προσκόμισε και η ελεγκτική υπηρεσία προχώρησε το 2010 στον χαρακτηρισμό των βιβλίων ως ανακριβή και προσδιόρισε εξωλογιστικά τα ακαθάριστα έσοδά της σε 1.650.000 ευρώ.
Για να επιβληθεί, όμως, ο πρόσθετος φόρος και οι προσαυξήσεις ΦΠΑ σε αυτήν την υπόθεση και εκατοντάδες άλλες υποθέσεις, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει και ψηφίσει στη Βουλή διατάξεις με τις οποίες παρατεινόταν το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις του 2002 βάση του κανόνα 5ετούς παραγραφής παραγραφόταν στο τέλος του 2008. Σημειωτέον, η 5ετία αρχίζει να μετρά από το τέλος του επόμενου της χρήσης έτους, δηλαδή από το τέλος του 2003.
Με τρεις διατάξεις παρατάθηκε το δικαίωμα του δημοσίου να επιβάλει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα έως και το τέλος του 2010. Μόνο που οι διατάξεις αυτές που προέβλεπαν την παράταση της παραγραφής πέραν της 5ετίας έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές με απόφαση του ΣτΕ του 2017.
Με την νέα απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου παραγράφονται πλέον και χιλιάδες υποθέσεις φόρου προστιθέμενης αξίας.