Απόφαση – κόλαφος του ΔΣΑ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού – Η κυβέρνηση θέτει σε ομηρία τις ανεξάρτητες αρχές

Απόφαση – κόλαφος του ΔΣΑ για την Επιτροπή Ανταγωνισμού – Η κυβέρνηση θέτει σε ομηρία τις ανεξάρτητες αρχές

Κόλαφος είναι η γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με την υπογραφή του προέδρου του ΔΣΑ κ. Βερβεσού και του ΓΓ του ΔΣΑ κ. Καλαντζόπουλου, για την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για τις παράνομες και αντισυνταγματικές πρακτικές της Κυβέρνησης. 

Όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά της η «Εφημερίδα των Συντακτών», η  Γνωμοδότηση συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της πρώην αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Άννας Νάκου, του πρώην μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Νικολάου Ζευγώλη και της, έως και σήμερα, πριν την αποπομπή της, γενικής διευθύντριας της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Καμπαλουρη. Και οι τρεις είναι δικηγόροι και μέλη του ΔΣΑ και υπέβαλαν αίτημα προς το ΔΣΑ για γνωμοδότηση σχετικά με τη νομοθεσία η οποία τους θέτει βιαίως εκτός της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Γνωμοδότηση είναι ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα προς την κυβέρνηση, ακολουθώντας την αποδοκιμασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την τεκμηριωμένη άποψη της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Δημοσιοποιείται δε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή όπου η επιτροπή αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει διασκέψεις αναφορικά με την αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει τα, παρανόμως αποπεμφθέντα μέλη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Νομικοί κύκλοι με ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο σχολιάζουν ότι τυχόν αρνητική απόφαση της Επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, σε μία υπόθεση όπου η παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος, του Εθνικού και του Ενωσιακού Δικαίου είναι εξόφθαλμη, θα δημιουργήσει εξαιρετικό κλίμα ανασφάλειας στους κύκλους της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΔΣΑ η νέα ρύθμιση εισήχθη αιφνίδια, ad hoc και εκ των υστέρων δηλαδή μετά τον ορισμό των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Εισάγετε δε παρότι το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο εξασφαλίζει επαρκώς την αμεροληψία των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αναδρομική ισχύς του νέου νόμου επηρεάζει δυσμενώς την υπηρεσιακή θέση δικηγόρων που έχουν διοριστεί και υπηρετούν την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η διάταξη παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης στη διοίκηση και, σύμφωνα με τον ΔΣΑ, δημιουργεί τη βάση για νομικές αξιώσεις καταβολής μισθών, αποζημιώσεών, προσβολής προσωπικότητας κλπ για τα μέλη που παρανόμως αποπέμπτονται.

Η γνωμοδότηση θεωρεί ότι η εισαγόμενη εξαίρεση της έκπτωσης με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον τεσσάρων πέμπτων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είναι θεωρητική και μη εφαρμοστέα καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα υποψήφια μέλη ψηφίζονται μόνο από την κυβερνώσα παράταξη. Ο ΔΣΑ ξεκάθαρα τονίζει ότι η ψήφιση του άρθρο είναι αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην, κατοχυρωμένη στο Εθνικό και Ενωσιακό δίκαιο, ενδοδιοικητική ανεξαρτησία των Αρχών και στη δικαιοδοτική λειτουργία τους. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι ανεξάρτητες αρχές υπόκειται μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο ενώ οι πράξεις τους υπόκειται στον έλεγχο του διοικητικού δικαστή. 

Ο ΔΣΑ εκφράζει εντονότατη ανησυχία ότι αυτό που συμβαίνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να είναι η αρχή ώστε μία τέτοια δυσμενής πρακτική, όπου πρόωρα διακόπτει την θητεία των διοικήσεων των ανεξάρτητων αρχών όχι για αντικειμενικούς λόγους αλλά με θέσπιση ασυμβίβαστων που δεν υπήρχαν κατά το χρόνο διορισμού των μελών και εισήχθησαν κατά τη διάρκεια και πριν τη λήξη της θητείας τους, να επεκταθεί και σε άλλες Ανεξάρτητες Αρχές και έτσι κλονίζεται η θεσμική ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών. 

Στη πραγματικότητα η απειλή έκπτωσης των διοικούντων ανεξάρτητες αρχές από τα καθήκοντά τους θα οδηγήσει στη φιλική στάση απέναντι στην εκάστοτε πολιτική εξουσία, κατά παράβαση των αρχών του κράτους Δικαίου, της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων στη διοίκηση που τους επέλεξε για να στελεχώσουν την Αρχή. Ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι τελείως αντίθετες στο γράμμα και το πνεύμα της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις Επιτροπές Ανταγωνισμού. Επισημαίνει δε σωρεία δικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπου ξεκάθαρα τονίζεται ότι η πράξη της κυβέρνησης να διώξει με αυτό τον τρόπο τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι απολύτως αντίθετη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο

Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι στο σύγχρονο κράτος δικαίου είναι κεφαλαιώδης ο σεβασμός των όρων διορισμού και του προκαθορισμένου χρόνου έναρξης και παύσης της θητείας προέδρων, αντιπροέδρων, μελών και στελεχών ανεξάρτητων αρχών. Η θεσμική θωράκιση των αρχών είναι αναγκαία προς εκπλήρωση της υψηλής αποστολής τους και για την προστασία του Πολίτη από καταχρήσεις που εκδηλώνονται στην αγορά από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2019/09/03/5d6e6316825e63552159b0b2.pdf

Documento Newsletter