Σε μία απόφαση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των τραπεζιτών αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη προχώρησε ο Άρειος Πάγος σε ότι αφορά συνταγματικότητα ή μη του κατάπτυστου νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος όριζε ότι για να διωχτούν τραπεζικά στελέχη για απιστία θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί έγκληση από τις Διοικήσεις των τραπεζών και όχι αυτεπάγγελτα από τη Δικαιοσύνη όπως ίσχυε πριν.
Πρόκειται για ένα νομοθετικό εφεύρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη το οποίο στην ουσία απαλλάσσει τους Τραπεζίτες αλλά και τα κομματικά στελέχη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται με βαριές ποινικές διώξεις στα αγύριστα θαλασσοδάνεια δισεκατομμυρίων και όχι μόνο, το οποίο ήρθε να επικυρώσει και ο Άρειος Πάγος και να δώσει χείρα βοηθείας και νομιμοποίησης των παράνομων πρακτικών των τραπεζιτών.
Συγκεκριμένα το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ομόφωνα συνταγματική τη διάταξη που αφορά το αδίκημα της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών. Πιο αναλυτικά το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο βούλευμά του με το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών.
Η αναίρεση είχε ασκηθεί από τον Αντεισαγγελέα ΑΠ, Γ. Παπαγεωργίου, κατά βουλεύματος που έπαυε την ποινική δίωξη τόσο κατά τραπεζικών στελεχών όσο και κατά ιδιώτη.
Σύμφωνα πάντως με πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης, το θέμα της συνταγματικότητας δεν λήγει με την απόφαση αυτή οριστικά και θα κριθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η έκδοση δύο ακόμη βουλευμάτων για υποθέσεις που έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα, ενώ αναμένεται να εξετασθεί ακόμη μία, η οποία λόγω του κορονοϊού είχε αναβληθεί.
Να σημειωθεί ότι ήδη τρία δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών έχουν αποφανθεί ομόφωνα για τρείς ξεχωριστές υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών . Εννέα συνολικά δικαστές που απάρτιζαν τα τρία δικαστικά συμβούλια , αρνήθηκαν να τον εφαρμόσουν και γύρισαν πίσω τις δικογραφίες στους αρμόδιους ανακριτές για να συνεχίσουν την ποινική διαδικασία.
Ο περιβόητος νόμος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον δικαστικό κόσμο είναι ο 4637 του 2019 και ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα (στις διοικήσεις των οποίων υπάρχουν και… διωκόμενα στελέχη).
Ορίζει δηλαδή ότι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι θα αποφασίσουν για την …απαλλαγή ή την τιμωρία τους, κάτι που όπως κατέδειξε η καθόλα προβλέψιμη συνέχεια οδήγησε στην μη υποβολή από τις τράπεζες της απαραίτητης για την συνέχιση του δικαστικού ελέγχου έγκλησης. Όπως ήταν αναμενόμενο δηλαδή καμία έγκληση δεν υποβλήθηκε από τα Τραπεζικά Ιδρύματα για μία σειρά από σκανδαλώδεις διαδικασίες. Όπως για παράδειγμα οι σκανδαλώδεις αγοραπωλησίες δανείων από την Libra του ομίλου Λογοθέτη, τις οποίες είχε καταγράψει σε πόρισμά της η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι διοικήσεις των Τραπεζών οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικό χρήμα φρόντισαν να «καλύψουν» μία σειρά από παρανομίες.
Διαβάστε επίσης
Αντισυνταγματικός ο νόμος για την ατιμωρησία των τραπεζιτών
Σωσίβια στους τραπεζίτες από ποινικές ευθύνες
Φτιάχνουν κλίμα για να γλιτώσουν οι τραπεζίτες μετά τα «χαστούκια» της Δικαιοσύνης