Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου είναι μια κακή απόφαση η οποία προβαίνει σε κακή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου όπως ισχύει με τους νέους κώδικες και επιπροσθέτως είναι έκδηλα έντονα αντιφατική, με φανερές δικονομικές προσαρμογές αφενός προκειμένου ο Σαραλιώτης να θεωρηθεί αθώος παρά το γεγονός ότι είναι συμπρωταγωνιστής και συμμέτοχος από αρχής μέχρι και της στιγμής του πυροβολισμού των ενεργειών του Κορκονέα και αφετέρου με δεδομένη την προσαρμογή της απόφασης στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα.
Αναιτιολόγητα και με κακή εφαρμογή του νόμου, το δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό σαν να ήταν υποχρεωτικό, ενώ και το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου πρέπει να δίδεται έπειτα από δικαστική αξιολόγηση. Επιπροσθέτως αναιτιολόγητα η απόφαση δεν επέβαλε το ανώτερο όριο της προβλεπόμενης ποινής αλλά την κάθειρξη των 13 χρόνων παρά το γεγονός ότι έκρινε πως ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε από πρόθεση και άμεσο δόλο του Κορκονέα, ενός αστυνομικού ο οποίος επέδειξε ένταξη δόλου, ιδιαίτερη σκληρότητα και αδιαφορία έναντι ενός απροστάτευτου ανήλικου παιδιού.
Αρα η απόφαση αυτή που είναι κακή δεν υπηρετεί αυτά που απαιτεί ο νόμος για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και είναι απόφαση η οποία προσαρμόζεται σε δύο ειδών δεδομένα. Να αθωωθεί ο Σαραλιώτης και να αποφυλακιστεί άμεσα ο Κορκονέας.
Επειδή η απόφαση είναι σαφώς κακή και προβληματική, χωρίς πλήρη αιτιολογία, με αντιφάσεις κραυγαλέες και μεθοδεύσεις δικονομικές, θα ζητήσουμε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση και επίσης ό,τι αποφασίσει η οικογένεια να πράξουμε, προσφεύγοντας και σε ξένα δικαιοδοτικά όργανα, θα το πράξουμε.
Εχω την τραγική εμπειρία να είμαι συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Καλτεζά που σκοτώθηκε από τον Μελίστα, ο οποίος κρίθηκε ότι δεν πρέπει να τιμωρηθεί διότι ενήργησε καθ’ υπέρβαση των ορίων αμύνης από φόβο· επίσης να είμαι συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας Κίκερη στην Πρέβεζα όπου ένα 17χρονο παιδί δολοφονήθηκε σχεδόν εξ επαφής από έναν αστυνομικό ο οποίος κρίθηκε αθώος και επιπροσθέτως να είμαι μαζί με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου επί δέκα χρόνια πολιτική αγωγή της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Θα σας έλεγα ότι αν οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες και χρήση αστυνομικής βίας κατά παράβαση των καθηκόντων τους είναι ένστολοι, τα δικαστήρια προσεγγίζουν τις υποθέσεις αυτές παραβιάζοντας την αρχή της ισονομίας, με κριτήρια διαφοροποίησης. Και αυτό είναι που κλονίζει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στον τρόπο που λειτουργούν και αποφαίνονται οι δικαστές.
*Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου