Απόφαση Δικαστηρίου για Μπογδάνο: Όσα έγραψε το Documento είναι αληθή, δεν συντρέχει συκοφαντική δυσφήμιση

Απόφαση Δικαστηρίου για Μπογδάνο: Όσα έγραψε το Documento είναι αληθή, δεν συντρέχει συκοφαντική δυσφήμιση

Απορριπτέα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήταν στο μεγαλύτερο μέρος η αγωγή που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μπογδάνος για μία σειρά από δημοσιεύματα του Documento και του documentonews.gr, με εξαίρεση ένα δημοσίευμα για το οποίο το πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι κάποιοι χαρακτηρισμοί στα δημοσιεύματα είναι εξυβριστικοί αλλά όχι συκοφαντικά δυσφημιστικοί όπως ζητούσε στην αγωγή του ο Μπογδάνος.

Με λίγα λόγια από το σύνολο της αγωγής που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Μπογδάνος το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκανε δεκτό ένα μόλις μέρος και αυτό όχι για το βασικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης που ζητούσε στην αγωγή του αλλά αυτό της εξύβρισης. Το Δικαστήριο δηλαδή έκρινε ότι κάποιες μεμονωμένες φράσεις κρίθηκαν ως εξυβριστικές και όχι συκοφαντικές.

Αληθείς ισχυρισμοί που αποδεικνύονται

Πιο αναλυτικά το Δικαστήριο έκρινε ότι μία σειρά από «γεγονότα που αναφέρονται στα δημοσίευμα με τίτλο “Κωνσταντίνος Μπογδάνος: Εγκέφαλοι λουκάνικα ψημένοι στα μπογδάνικα”, δύναται να αποδειχθούν». Σύμφωνα με το Δικαστήριο, πράγματι ο Μπογδάνος σε εκπομπή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής και σε σχέση με τη μητέρα του θύματος του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση Παύλου Φύσσα, τα ακόλουθα: «Η μάνα Φύσσα ξέσπασε, πέταξε το μπουκάλι, ο Ρουπακιάς έχει αρχίσει και πώς να το πω – σε τελείως ανθρώπινο επίπεδο είναι ράκος δεν αντιδράει πια. Βλέπει μία μάνα η οποία είναι λυτή και του λέει δεν θα ησυχάσω άμα δεν σε κρεμάσω. Καταλαβαίνετε ότι είναι λίγο κάπως».

Επίσης ως αληθές από το Δικαστήριο κρίθηκε και ότι ο Μπογδάνος, «λίγο πριν το δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου 2015 το οποίο στο δημοσίευμα αναφέρεται από προφανή παραδρομή «δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017..» παραχώρησε συνέντευξη στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό SRF, εμφανώς συγκινημένος στην οποία μεταξύ άλλων έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε απολυταρχικό καθεστώς… Είναι πολύ χειρότερα από ότι μπορείτε να φανταστείτε».

Ακόμη το Δικαστήριο έκρινε ως αληθές ότι ο Μπογδάνος στο πλαίσιο της εκπομπής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε «αφού μεγαλειωδώς γιορτάσουμε το Πολυτεχνείο, θα έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι τα αγνά παιδιά μέσα στο Πολυτεχνείο άνοιξαν το δρόμο με τις μεθοδεύσεις της CIA, για να αλλάξει η δικτατορία στην Ελλάδα και να χάσουμε την Κύπρο».

Επιπλέον αληθή έκρινες το Δικαστήριο και μία σειρά από άλλα γεγονότα:

  • Ότι ο Μπογδάνος «πήρε συνέντευξη από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαο Μιχαλολιάκο»,
  • Ότι «σχολίασε δημοσίως σε εκπομπή τον ιστορικό ρόλο του Γεωργίου Τσολάκογλου» .
  • Ότι «στο πλαίσιο κάλυψης από την εκπομπή του της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ανέφερε ότι «πρώην σύντροφοι του Έλληνα πρωθυπουργού ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, εννοώντας τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης το Δικαστήριο έκρινε ως αληθές «ότι το τελευταίο αυτό σχόλιο του Μπογδάνου αποτέλεσε τον λόγο απόλυσής του από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ» και ότι ο «Μπογδάνος σε κείμενο που δημοσίευσε μετά την ως άνω απόλυσή του ανέφερε μεταξύ άλλων, σε σχέση με τους βουλευτές του κοινοβουλευτικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ ότι «έσπευσαν να υπογράψουν κοινή δήλωση για την Ηριάννα Β.Λ. (δύο επίθετα χαρακτηριστική αναρχική επιλογή)».

Κατά το Δικαστήριο «όλα τα ανωτέρω γεγονότα αποδείχθηκαν, από τα προσκομιζόμενα και επικαλούμενα δημοσιεύματα της εποχής, ότι είναι αληθή, ενώ και ο ενάγων (σημ ο Μπογδάνος) δεν τα αρνείται ειδικώς στην αγωγή ή στις προτάσεις του».

Δεν συντρέχει συκοφαντική δυσφήμιση

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Δικαστήριο «όλες οι υπόλοιπες εκφράσεις και αναφορές του εν λόγω πρώτου δημοσιεύματος δεν συνιστούν γεγονότα αλλά αποτελούν είτε χαρακτηρισμούς που ο άγνωστος συντάκτης του δημοσιεύματος αποδίδει στον ενάγοντα, είτε κρίσεις και απόψεις του ίδιου του ενάγοντος και για τα ανωτέρω αναφερόμενα αληθή γεγονότα».

Πιο αναλυτικά η φράση «..ανέβηκε ως συνήθως στην ταράτσα φωνάζοντας αφεντικό κοίτα, μπορώ και χωρίς χέρια, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκρύπτει δυσφημιστικό γεγονός, καθώς από το σύνολο του κειμένου είναι προφανές ότι ο συντάκτης του δεν υπονοεί ότι ο Μπογδάνος ελάμβανε εντολές για να προβαίνει στις αντίστοιχες δηλώσεις, αλλά η άποψη του άγνωστου συντάκτη φαίνεται να είναι ότι ο ενάγων διαθέτει ακραία και προκλητική ιδεολογία, που εκφράζει με ανάρμοστο τρόπο και ότι ο εν λόγω τρόπος έκφρασης των απόψεών του ήταν αρεστός στον τηλεοπτικό σταθμό στον οποίο εργαζόταν».

Επίσης στο τρίτο δημοσίευμα το μόνο γεγονός που αναφέρεται είναι πως ο Μπογδάνος «προέβη σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι επρόκειτο να συμμετάσχει στο τηλεοπτικό παιχνίδι survivor». Κατά το Δικαστήριο «και το γεγονός αυτό αποδείχθηκε αληθές, χωρίς να το αρνείται ειδικώς ο ενάγων (Μπογδάνος)».

Σύμφωνα με το Δικαστήριο «τα λοιπά σχόλια του συντάκτη του δημοσιεύματος αποτελούν αξιολογικούς χαρακτηρισμούς μη αντικειμενικά αποδείξιμους».

«Συνεπώς με βάση τα ανωτέρω, δεν συντρέχει περίπτωση απλής ή συκοφαντικής δυσφήμισης του ενάγοντος (Μπογδάνος) από το περιεχόμενο των επίδικων δημοσιευμάτων στην ιστοσελίδα της εναγόμενης (documentonews.gr), καθώς τα μόνα γεγονότα που αναφέρονται στα δημοσιεύματα ή υποκρύπτονται στους αναφερόμενους σε αυτά χαρακτηρισμούς αποδείχθηκαν αληθή, χωρίς να είναι αντικειμενικά μειωτικά για την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση «οι δημόσιες ως άνω δηλώσεις του ενάγοντος (Μπογδάνος) από μόνες τους ως γεγονότα προφανώς δεν είναι μειωτικές της τιμής και της υπόληψης του, ούτε προσβλητικές της προσωπικότητάς του, καθώς αποτελούν απόψεις του δημοσίως εκφρασθείσες στο πλαίσιο των εκπομπών του».

Δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον

Επίσης κατά το Δικαστήριο το Documento «είχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον να παρουσιάσει τα ως άνω γεγονότα και την γενικότερη πολιτική στάση του ενάγοντος (Μπογδάνου) απέναντι σε αυτά». Σύμφωνα με την απόφαση ο Μπογδάνος «ως επιφανής δημοσιογράφος με εκπομπές που κατείχαν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας είναι πρόσωπο που ενδιαφέρει την κοινή γνώμη..».

Επίσης, «τα σχόλια του απέναντι στα γεγονότα της επικαιρότητας αποτελούσαν συχνά σημείο αναζητήσεως και απασχολούσαν τον Τύπο. Τούτο δε ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι κατά το χρόνο δημοσίευσης των επίδικων δημοσιευμάτων ο ενάγων δεν είχε ακόμη πολιτευθεί, καθώς οι απόψεις του εξέφραζαν συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία».

«Συνεπώς η εναγόμενη (Documento) είχε δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να παρουσιάσει τα ως άνω σχόλια και δηλώσεις του ενάγοντος (Μπογδάνος) και να σχολιάσει αυτά από πολιτικής και κοινωνικής άποψης, καθώς ενδιέφεραν το ευρύ κοινό και τους αναγνώστες της». 

Documento Newsletter