Αποδόμηση κυβερνητικών προβλέψεων από Κουτεντάκη: Υψηλότερη ύφεση, υπεραισιόδοξη ανάκαμψη για το 2021

Στην αποδόμηση των βασικών προβλέψεων του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού προχώρησε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη ύφεση από αυτήν που εκτιμά η κυβέρνηση αλλά και για αισιόδοξο σενάριο ανάκαμψης το 2021.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης σημείωσε αρχικά ότι η κατάσταση που επικρατεί καθιστά οποιαδήποτε πρόβλεψη ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη και επισφαλή. «Το προσχέδιο προσπαθεί να κάνει έναν οικονομικό σχεδιασμό σε εξαιρετικά αβέβαιες συνθήκες» είπε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψη για ανάκαμψη 7,5% το 2021 είναι αρκετά υψηλότερη από όλες τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών.

Όσον αφορά την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο περί ύφεσης 8,2% για το 2020, υποστήριξε ότι η αίσθηση που έχει το Γραφείο είναι πως -πιθανότατα- η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. «Στην αρχική μας πρόβλεψη δεν είχαμε ενσωματώσει καμία πρόβλεψη για το 1ο τρίμηνο» ανέφερε και συμπέρανε πως «έχουμε ένα 1ο τρίμηνο χειρότερο απ΄ ό,τι προβλέπαμε». Χαρακτήρισε και την επίδοση στο 2ο τρίμηνο χειρότερη, συμπληρώνοντας ότι αν επαναληφθεί και το 3ο τρίμηνο η κακή επίδοση του εξωτερικού τομέα (εξαγωγές, υπηρεσίες κλπ) υπάρχει ο φόβος ότι θα επέλθει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται.

«Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα της πανδημίας»

Συμφωνώντας με τον Φρ. Κουτεντάκη στον παράγοντα της αβεβαιότητας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε πως η αβεβαιότητα της πανδημίας αποτελεί τη μόνη βεβαιότητα σε αυτό το ρευστό σκηνικό. Ο αν. υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΔΝΤ υποθέτει πως ο κορονοϊός θα «σέρνεται» για τα επόμενα δύο χρόνια. Ανέφερε δε ότι υπάρχει και δεύτερο σενάριο προϋπολογισμού σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται βαρύτερες επιπτώσεις στον τουρισμό με πλήρη μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Κατά τα λεγόμενα του Θ. Σκυλακάκη, για το 2021 υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια λόγω της ρήτρας γενικής διαφυγής, της ικανοποιητικής πρόσβασης στις αγορές και της στήριξης από την ΕΚΤ και τους εταίρους. «Αλλά από 2022 πρέπει είμαστε προσεχτικοί για να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ευστάθεια και την ικανότητα οικονομίας να ανακάμψει» προειδοποίησε.