Έντονες αποδοκιμασίες και διαμαρτυρίες βρήκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι στην Ικαρία, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο του νησιού.
Κάτοικοι και εργαζόμενοι στο ίδρυμα φώναξαν στον πρωθυπουργό για τις απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο της υγείας και του υπενθύμισαν τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, που αντιμετωπίζουν τα νησιά.
Ανάλογη διαμαρτυρία έγινε και στην πλατεία Αγίου Κηρύκου που προκηρύχθηκε από τα σωματεία και τα συνδικάτα του νησιού τα οποία εναντιώθηκαν στον χαρακτήρα της επίσκεψης – φιέστας Μητσοτάκη σε Φούρνους και Ικαρία.
Εκπρόσωποι των συνδικάτων παρέδωσαν στον πρωθυπουργό δύο υπομνήματα με βασικά αιτήματα την ”Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας”.
Στο υπόμνημα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας αναφέρονται τα εξής:
Τα νησιά μας έχουν πληρώσει βαρύ φόρο ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές λόγω της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης σε όλους τους τομείς απ΄ τις πολιτικές επιλογές των κέντρων εξουσίας.
Ως απάντηση στην τραγική αυτή κατάσταση, με σκληρή προσωπική εργασία των κατοίκων και προσφορές κυρίως σε χρήμα των ομογενών συμπατριωτών μας, καταφέραμε να χτίσουμε το Νοσοκομείο μας (όπως και το Γηροκομείο, δρόμους, σχολεία, ιατρεία κι άλλες υποδομές) που συνεχίζουμε να ενισχύουμε με δωρεές κάθε είδους.
Παρότι μετά από προσπάθειες χρόνων η Ελληνική Πολιτεία ανέλαβε την λειτουργία του η υπόθεση κάλυψης των στοιχειωδών υγειονομικών αναγκών μας χρειάστηκε να περάσει από «χίλια κύματα» (ανάμεσα στα οποία και πάλι η υποβάθμιση – μετατροπή του σε παράρτημα του Νοσοκομείου Σάμου ).
Χρειάστηκαν μεγάλες και επανειλημμένες κινητοποιήσεις για να πετύχουμε την μερική έστω αυτονομία του Νοσοκομείου μας και κυρίως την ύπαρξή του, εν μέσω πολιτικών κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων. Καταφέραμε, έστω και με εύθραυστο τρόπο, να ζούμε με μια βασική ασφάλεια στον τόπο μας. Αρχές του 21ου αιώνα τα νησιά μας πάσχιζαν και πασχίζουν για αυτά τα στοιχειώδη που θεωρούνται δεδομένα στον τομέα της Υγείας από δεκαετίες.
Πρέπει να θυμίσουμε πως τα νησιά μας (Ικαρία, Φούρνοι, Θύμαινα) περιβάλλονται απ’ το Ικάριο πέλαγος, μια από τις δυσκολότερες και πιο άγριες θάλασσες. Ακόμα και το καλοκαίρι οι αποκλεισμοί είναι πολύ συχνοί σε συνδυασμό και με την προβληματικότατη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Οδικό δίκτυο προβληματικό έως κάκιστο, οι διακοπές ρεύματος και τηλεπικοινωνιών συνηθισμένο φαινόμενο. Άρα η μόνη λύση για όποιον άνθρωπο αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας είναι οι πλήρως στελεχωμένες δημόσιες μονάδες υγείας.
Άλλωστε όπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου (πχ το πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας μετά την εγκληματική πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ το 2003) η ανάπτυξη και στελέχωση των μονάδων υγείας για την παροχή θεραπείας στον τόπο μας αποτελούν την ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύση.
Τα τελευταία χρόνια χάρη στις λιγοστές προσλήψεις κυρίως συμβασιούχων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, Συμβάσεις έργου κλπ), την προμήθεια κάποιου βασικού εξοπλισμού (πχ αξονικός τομογράφος) και την υπερπροσπάθεια του προσωπικού του, το Νοσοκομείο μας έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.. Χαρακτηριστικότατη απόδειξη αυτής της αναντίρρητης αλήθειας αποτελεί η κατακόρυφη μείωση των διακομιδών, ιδίως των αεροπορικών, η οποία παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια λόγω έλλειψης βασικών ειδικοτήτων.
Όμως, την ώρα που εμείς με μεγάλο κόπο κερδίζαμε σιγά- σιγά τα στοιχειώδη, οι διαχρονικά εφαρμοζόμενες πολιτικές των τελευταίων ετών από όλες ανεξαρτήτως τις κυβερνήσεις, υπονόμευαν και υπονομεύουν αυτήν την προσπάθεια.
Αυτή η δυσμενής εξέλιξη παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας την εποχή του κορονοϊού και της διογκούμενης οικονομικής κρίσης, απειλώντας άμεσα όλες μας τις προσπάθειες και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής σ’ αυτή την ακριτική περιοχή του Αιγαίου.
ΖΗΤΑΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ. Έλεγχος του πληθυσμού καθώς στο νησί μας είναι αποτελεσματικότερη και πιο εφικτή η πρόληψη από την αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού περιστατικού.
Το νοσοκομείο μας, αν και είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, παρουσιαζόμενο να έχει την δυνατότητα νοσηλείας 4 διασωληνωμένων, εντούτοις 1) δεν μπορεί να πραγματοποιεί αξονικές τομογραφίες λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνώστη ιατρού 2) διαθέτει 2 αναπνευστήρες – ο ένας ανήκει στο χειρουργείο – που με επέκταση θα καλύψουν τους 4 ασθενείς αν και εφόσον απαιτηθεί. 3) σε ενδεχόμενο χρήσης των αναπνευστήρων δεν θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση χειρουργείων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα απομακρυσμένα από το κέντρο νησιά μας. 4) το εμβολιαστικό κέντρο που εγκαινιάζεται είναι ο χώρος που θα φιλοξενούσε covid περιστατικά. Τι θα γίνει με τους covid ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία;
Αυτοτελές – αυτόνομο Νοσοκομείο Ικαρίας – Να ακυρωθεί η διασύνδεση με το Νοσοκομείου Σάμου.
Να ισχύσει ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου που έχει εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΕ επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.
Να αναβαθμιστούν οργανικά, λειτουργικά κι από άποψης στελέχωσης κι εξοπλισμού οι μονάδες της περιφέρειας (ΚΥ Ευδήλου, πολυδύναμα κι αγροτικά ιατρεία) με βάση τα ισχύοντα οργανογράμματα.
Ενίσχυση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με μόνιμους διασώστες. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΑΒ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, από τη στιγμή που αποτελεί ξεχωριστό φορέα. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.
Να προχωρήσουν οι διαδικασίες κάλυψης των κενών σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό που θα εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου όσο και των περιφερειακών μονάδων. Όχι σε λύσεις μπαλώματα με συμβασιούχους – επικουρικούς -μπλοκάκια.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθώς όπως αποδεικνύει η ίδια η καθημερινότητα, κρίνονται άκρως απαραίτητοι μιας και καλύπτουν, όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στελεχώνουν διαχρονικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες στις δομές υγείας των νησιών μας..
Να δοθεί προτεραιότητα σε κρίσιμες ειδικότητες που αυτή την στιγμή καλύπτονται από μόνο 1 γιατρό (παθολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας, ακτινολογίας, αναισθησιολογίας)
Άμεση προκήρυξη θέσης τουλάχιστον ενός γιατρού ακτινολόγου προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η λειτουργία του αξονικού τομογράφου. Από τους 3 ακτινολόγους που είχαμε αρχές του έτους, λόγω μετακινήσεων/αποσπάσεων έχουμε απομείνει με 1 ακτινολόγο.
Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ειδικότητες που δεν καλύφτηκαν ποτέ (πχ ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νεφρολόγος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος, πνευμονολόγος κ.α.)
Άμεση πρόσληψη 2 μαιών
Ενόψει των επικείμενων αποχωρήσεων ιατρών τον επόμενο χρόνο απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναπλήρωσής τους. Συγκεκριμένα αναμένεται να μείνουμε ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟ μιας και ο ένας βρίσκεται σε ηλικία συνταξιοδότησης και ο άλλος μόλις μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο
Ανάπτυξη, στελέχωση, εξοπλισμός της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν οι δεκάδες νεφροπαθείς συμπατριώτες μας.
Ανάπτυξη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.
Ανάπτυξη τμήματος Αιμοδοσίας
Εμπλουτισμός των δυνατοτήτων του μικροβιολογικού εργαστηρίου με ευρύτερη γκάμα εργαστηριακών εξετάσεων.
Θέσπιση επιστημονικών, μισθολογικών και άλλων κινήτρων προκειμένου να καλύπτονται ευκολότερα οι προκυρηχθείσες θέσεις ιατρών σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η δική μας.
Επιτάχυνση διαδικασιών πρόσληψης ιατρικού και μη προσωπικού.
Έξω οι ιδιώτες από την υγεία, ΟΧΙ στις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα.
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΕ.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χριστόδουλος Στεφανάδης.
Πηγή: Ικαριακή Ραδιοφωνία