Από τον Ζάεφ στον Ζάεφ

Από τον Ζάεφ στον Ζάεφ

Η πραγματική είδηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν ήλθε την περασμένη Πέμπτη αλλά τον περασμένο μήνα, όταν το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ κέρδισε τις εκλογές. Αυτό που έγινε προχθές ήταν το αναμενόμενο, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κόμματος του Ζάεφ και του αλβανικού κόμματος του Αχμέτι που μαζί κυβερνούν από το 2017. Εντέλει οι ψηφοφόροι της Βόρειας Μακεδονίας επιβραβεύουν τον συμβιβασμό με την Ελλάδα κι ας έχασαν το όνομα «Μακεδονία» που στην πράξη είχαν κατοχυρώσει – όσο κι αν πληγώνει κάποιους συμπατριώτες μας της Δεξιάς. 

Και αν το κόμμα του Ζάεφ βγήκε μεν πρώτο έχοντας χάσει έδρες, το συγκυβερνών αλβανικό βγήκε ενισχυμένο. Ο μήνας που μεσολάβησε για τον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν για να πάρουν περισσότερα υπουργεία στη μοιρασιά οι Αλβανοί, μεταξύ των οποίων το Οικονομικών και το Εξωτερικών. Σε συμβολικό επίπεδο κέρδισαν να αναλάβει Αλβανός πρωθυπουργός για πρώτη φορά, έστω και 100 ημέρες πριν από τις επόμενες εκλογές. Και η νέα κυβέρνηση έχει την ευλογία του αμερικανικού παράγοντα. Ο Ζάεφ άντεξε τον λυσσαλέο πόλεμο του VMRO. Αν και η πλειοψηφία του είναι μειωμένη, έχει την ευκαιρία να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που μέχρι τώρα τις εμπόδιζαν οι Αλβανοί, δίχως το βαρίδι του εθνικού ζητήματος.

Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έδωσαν ξανά κυβέρνηση στον συνασπισμό που έλυσε το εθνικό τους ζήτημα και φάνηκαν πιο ώριμοι, έστω και από ένστικτο, από τους νότιους γείτονές τους – όσο κι αν αυτό πληγώνει κάποιους συμπολίτες μας της Αριστεράς. 

ΥΓ.: Ευτυχώς που ο Ζάεφ κέρδισε το παιχνίδι, αλλιώς η Τουρκία στην παρούσα συγκυρία θα είχε ακόμη έναν σύμμαχο να μας δημιουργεί προβλήματα στα βόρεια σύνορά μας. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Ελληνες με περικεφαλαία…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter