Ο ΟΗΕ γιορτάζοντας την 70ή επέτειο της ίδρυσής του προχώρησε στην επανέκδοση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών υπό τον τίτλο «Από τον πόλεμο στην ειρήνη» (2015). Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε η δεύτερη διεθνής οργάνωση του 20ού αιώνα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Στην πορεία από τον πόλεμο στην ειρήνη δημιουργήθηκε η Κοινωνία των Εθνών (1920-1946). Εντούτοις, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν σηματοδότησε μια εκ νέου ρύθμιση της παγκόσμιας τάξης. Το μόνο που άλλαξε στο μεσοδιάστημα είναι η διεύρυνση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με την είσοδο νέων κρατών που κατάφεραν να λάβουν διευρυμένη διεθνή αναγνώριση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να αναδείξει τις σημαντικότερες παθογένειες της παγκόσμιας τάξης. Αυτές περιλαμβάνουν τη μονομερή δράση, την άρνηση συνεργασίας με το σώμα του ΟΗΕ οποιαδήποτε στιγμή και το δικαίωμα αρνησικυρίας των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα).
Μάλιστα, η παραβίαση θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ από κράτη όπως οι ΗΠΑ (βλ. βομβαρδισμός Σερβίας και εισβολή στο Ιράκ) νομιμοποίησαν τη σημερινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ βοήθησαν στην εμπέδωση της άποψης πως δεν δύναται να υπάρξει καμία συνέπεια σε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πλέον η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία διεκδικεί μια τροποποίηση των κανόνων της παγκόσμιας τάξης. Οι μεγάλες δυνάμεις ιστορικά πάντα αυτό έκαναν. Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κένεντι στο βιβλίο του «Ανοδος & πτώση των μεγάλων δυνάμεων» (1990) αυτό ακριβώς υποστηρίζει και μας προϊδεάζει πως οι κανόνες θα αλλάξουν, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νικητής στην Ουκρανία.