Από τον Ολυμπο στον Καιάδα – Είκοσι χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro 2004

Από τον Ολυμπο στον Καιάδα – Είκοσι χρόνια μετά την κατάκτηση του Euro 2004

Στις 4 Ιουλίου 2004 η εθνική ανδρών βρέθηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του Euro, επικρατώντας στον τελικό 1-0 της οικοδέσποινας της διοργάνωσης Πορτογαλίας. Από τότε πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια και το ελληνικό ποδόσφαιρο όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τον ανεπανάληπτο και απρόσμενο θρίαμβο, αλλά σε αυτό το διάστημα κολύμπησε πολλές φορές μέσα σε… βούρκο αδιαφάνειας και σκανδάλων που το έπληξαν βαρύτατα. Από το 2004 μέχρι σήμερα το παζλ του ελληνικού ποδοσφαίρου χειμάζεται από στημένα ματς γύρω από τα οποία στήθηκαν δίκες-μαμούθ, από την επιρροή των βαρόνων της μπάλας στην ΕΠΟ, από την τοξικότητα στη Σούπερ Λίγκα, από βία που άφησε πίσω της άψυχα κορμιά νεαρών φιλάθλων, από επιθέσεις σε διαιτητές και από ανοργανωσιά. Με απλά λόγια, χειρότερα δεν γίνεται και παρά το χρυσό του 2004, το ελληνικό ποδόσφαιρο σκεπάζεται από πολυεπίπεδη μαυρίλα διαρκείας.

Η κατάκτηση ενός Euro θα ήταν αφετηρία για την απογείωση του βασιλιά των σπορ στην πρωταθλήτρια χώρα. Στο ποδοσφαιρικό Ελλαδιστάν 20 χρόνια μετά την ιστορική επιτυχία, που είναι η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών σε διοργανώσεις των FIFA –UEFA, η εθνική ανδρών δεν έχει καν γήπεδο να προπονηθεί! Δεν έχει δηλαδή ούτε το αυτονόητο και κανείς αρμόδιος δεν δίνει λύση. Κι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως κανείς αρμόδιος δεν σέβεται τη «γαλανόλευκη».

Το Ντα Λουζ, όπου διεξάχθηκε ο τελικός του 2004, ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο γήπεδο όλων των Ελλήνων που είναι ποδοσφαιρόφιλοι. Στο στάδιο της Λισσαβώνας το «πειρατικό» του Οτο Ρεχάγκελ απέδειξε ότι και στο ποδόσφαιρο ο Δαβίδ μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο και να πετάξει στον έβδομο ουρανό. Ωστόσο η χρυσή προίκα που αποκόμισε από τα γήπεδα της Πορτογαλίας η εθνική μας έγινε σκόνη και θρύψαλα από τους μεγαλοπαράγοντες του αθλήματος, τους διοικούντες την ΕΠΟ και τους εκάστοτε κυβερνώντες. Οι μεμονωμένες επιτυχίες, με κορυφαίες σε συλλογικό επίπεδο την κατάκτηση του UEFA Conference League από τον Ολυμπιακό και του Youth League από την ομάδα νέων των «ερυθρόλευκων», αποτελούν δυστυχώς εξαίρεση στον κανόνα.

Ο δεκάλογος της απαξίωσης

Εδώ και 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο πορεύεται με τις πληγές του χωρίς να φαίνεται γιατρειά στο βάθος του ορίζοντα. Οι πληγές άνοιξαν από:

01 Τη συμπεριφορά των παραγόντων της ΕΠΟ και των ΠΑΕ έναντι της εθνικής ομάδας. Η «γαλανόλευκη» εδώ και μια δεκαετία δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι και μένει εκτός μεγάλων διοργανώσεων. Μετά την κατάκτηση του Euro 2004 έφτασε ως το Νο 8 των εθνικών ομάδων της Ευρώπης και δύο φορές (2010, 2012) στην 11η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που της έδινε το δικαίωμα να έχει ευνοϊκές κληρώσεις. Από το 2014 που αποχώρησε από τον πάγκο της ο Φερνάντο Σάντος άρχισε η κατρακύλα της λόγω παραγοντικών παρεμβάσεων τόσο στις κλήσεις των διεθνών όσο και στην επιλογή της έδρας της. Τον περασμένο μήνα ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Γκουστάβο Πογέτ δήλωσε ότι «μου έλεγαν “δεν θα πάρεις αυτό τον παίκτη στην εθνική, δεν θα παίξεις στο Καραϊσκάκη”». Στη θητεία του Ουρουγουανού κόουτς βρέθηκε ανεξήγητα εκτός εθνικής ο ποιοτικότερος Ελληνας μέσος, ο Κώστας Φορτούνης.

Οι παράγοντες που διοικούσαν την ΕΠΟ από το 2014 συνεργάστηκαν με οκτώ προπονητές (Ρανιέρι, Τσάνας, Μαρκαριάν, Σκίμπε, Αναστασιάδης, Φαν’τ Σιπ, Πογέτ, Παπαδόπουλος) και τέσσερις τεχνικούς διευθυντές (Καραγκούνης, Βρύζας, Μπασινάς, Κ. Κωνσταντινίδης), αλλά αποτέλεσμα μηδέν. Η νέα διοίκηση της ομοσπονδίας θα φέρει προπονητή τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με την ελπίδα να οδηγήσει τη «γαλανόλευκη» στο Μουντιάλ του 2026.

02 Τον έλεγχο που ασκεί ο εκάστοτε ή οι εκάστοτε ισχυροί του ελληνικού ποδοσφαίρου στην ΕΠΟ, που δεν είναι ανεξάρτητη. Μέχρι το 2016 ο Ολυμπιακός είχε τον πλήρη έλεγχο της διεφθαρμένης ομοσπονδίας, κατακτούσε το ένα πρωτάθλημα μετά το άλλο ενώ οι υπόλοιπες ομάδες φώναζαν για τη διαιτησία. Με την παρέμβαση των FIFA – UEFA πριν από επτά χρόνια διορίστηκε προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, αλλά και πάλι η ομοσπονδία ελέγχεται από τους μεγάλους. Από το 2017 μέχρι και σήμερα από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, ενώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το κουμάντο θα περάσει στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό!

03 Το τοξικό κλίμα που επικρατεί στη ΣΛ 1. Την περίοδο της παντοδυναμίας του ΣωκράτηΚόκκαλη στο ποδόσφαιρο αποφασίστηκε η σύσταση της Σούπερ Λίγκας. Τον Ιούλιο του 2006 δημιουργήθηκε ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, που αντικατέστησε την «αμαρτωλή» ΕΠΑΕ, όπως την αποκαλούσαν οι ίδιοι οι παράγοντες. Το κλίμα συναίνεσης κράτησε λίγους μήνες και στη συνέχεια έγινε άκρως τοξικό, ακόμη και την τελευταία διετία που τα πρωταθλήματα ήταν συναρπαστικά. Οι μεγαλοπαράγοντες των Big 4 βρέθηκαν πολλές φορές στα χαρακώματα, εκδόθηκαν δεκάδες ανακοινώσεις εμπρηστικού περιεχομένου, έγιναν δηλώσεις όπου ακούστηκαν ύβρεις από ιδιοκτήτες σε βάρος ομολόγων τους. Επίσης, διάλογοι πεζοδρομίου διαμείφθηκαν ανάμεσα στα ΔΣ της ΕΠΟ και της λίγκας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά των παραγόντων ξέφυγε. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2015 ο Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε ότι «ο κ. Μαρινάκης μου πέταξε ένα ποτήρι νερό και μετά μπήκε ένας μπράβος, ο οποίος έριξε γροθιά στον κ. Κωνσταντίνου».

04Το πολεμικό κλίμα μεταξύ των διοικήσεων μεταφέρθηκε και στις εξέδρες, όπου δυστυχώς ζει και βασιλεύει ο χουλιγκανισμός. Η κατάσταση ήταν και είναι εκτός ελέγχου, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο, και το ελληνικό ποδόσφαιρο θρηνεί θύματα – απόρροια της τυφλής οπαδικής βίας. Η μαύρη λίστα μεγαλώνει διαρκώς. Φιλόπουλος, Ρουσάκης, Κατσούλης, Κωνσταντίνου, Μποζατζίσκι και Καμπανός δολοφονήθηκαν από χούλιγκαν. Τον τελευταίο χρόνο Κροάτες χούλιγκαν σκότωσαν τον φίλαθλο της ΑΕΚ Μ. Κατσούρη, ενώ σε επεισόδια στου Ρέντη από οπαδούς του Ολυμπιακού δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Γ. Λυγγερίδης. Ο χάρος ντύνεται οπαδός και θερίζει ζωές…

05 Τα μαφιόζικα χτυπήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι συνεχόμενα και κυρίως στοχεύουν αρχιδιαιτητές και διαιτητές.

Ο Γιώργος Μπίκας διορίστηκε μέλος της ΠΔΕ και θα ήταν επικεφαλής της διαιτησίας. Τον Νοέμβριο του 2016 άγνωστοι έκαψαν το σπίτι του στη Χαλκιδική και παραιτήθηκε. Τον Νοέμβριο του 2014 ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Χριστόφορος Ζωγράφος είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση στον Κολωνό.

Τον Φεβρουάριο του 2012 εκρηκτικός μηχανισμός κατέστρεψε τον φούρνο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα στην Καλαμάτα και τον Δεκέμβριο του 2019 ο διαιτητής Θανάσης Τζήλος χτυπήθηκε άγρια έξω από το σπίτι του στη Λάρισα. Γι’ αυτά και πολλά άλλα ποδοσφαιρικά η Ελλάδα είναι η Κολομβία των Βαλκανίων.

06 Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στους Ελληνες διαιτητές. Στις 12 Μαΐου 2018 το ελληνικό ποδόσφαιρο γύρισε 43 χρόνια πίσω. Τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ΑΕΚ – ΠΑΟΚ διηύθυνε ο Ισπανός διαιτητής Νταβίντ Μπορμπαλάν. Η προηγούμενη φορά που ήχησε ξένη σφυρίχτρα στην Ελλάδα ήταν στις 18 Ιουνίου 1975 όταν ο Ιταλός Τζιανφράνκο Μενεγκάλι διαιτήτευσε τον τελικό Κυπέλλου Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Το καλοκαίρι του 2017 τα κλειδιά της ΚΕΔ δόθηκαν στον Πορτογάλο Βίτορ Μέλο Περέιρα και ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας θα είναι ξένος τουλάχιστον μέχρι το 2026, μήπως και περιοριστούν οι φωνές και οι σκιές. Από το 2018 δεκάδες Ευρωπαίοι διαιτητές έχουν οριστεί σε ματς της ΣΛ 1 και του Κυπέλλου. Κάποιοι απ’ αυτούς χτυπήθηκαν ή τους πήραν στο κυνήγι, όπως συνέβη με τη Στεφανί Φραπάρ στον φετινό τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – Αρης.

07 Ενα άλλο… χούι που δεν κόβεται από τους Ελληνες παράγοντες, κυρίως των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, είναι το στήσιμο αγώνων για στοιχηματικούς λόγους. Κυριολεκτικά οι ελληνικοί σύλλογοι κάνουν πρωταθλητισμό στη χειραγώγηση αγώνων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

08 Δεκάδες παράγοντες πέρασαν από δικαστικές αίθουσες ως κατηγορούμενοι, ωστόσο άπαντες επέστρεψαν πάλλευκοι στην ποδοσφαιρική κοινότητα. Η υπόθεση «Koriopolis» αφορούσε στημένους αγώνες του 2011, στο εδώλιο κάθισαν 85 άτομα, όμως το κατηγορητήριο αποδομήθηκε.

Μια άλλη βαριά υπόθεση, αυτής της «εγκληματικής οργάνωσης», μετατράπηκε σε «συμμορία» που δρούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν. Υπάρχει και μια εξαίρεση, στην υπόθεση της «κάρτας υγείας». Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχους τρεις πρώην προέδρους της ΕΠΟ. Στους Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιο και Γιώργο Γκιρτζίκη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων.

09 Στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει σταθερό πλάνο για την αναβάθμισή του και οι επαγγελματικές κατηγορίες μετατρέπονται σε… λάστιχο. Κάθε δυο τρία χρόνια αποφασίζεται αναδιάρθρωση κατηγοριών για να βολευτούν κάποιες ομάδες και η κατάσταση είναι τραγελαφική. Για παράδειγμα στην καταστροφική θητεία του Λευτέρη Αυγενάκη στο υφυπουργείο Αθλητισμού συστάθηκε μια κατηγορία-έκτρωμα, η ΣΛ 2, με 34 ομάδες!

10Στην πλειονότητά τους οι επαγγελματικές ομάδες έχουν έσοδα μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Λόγω της διαφθοράς οι εταιρείες θεωρούν ότι θα δυσφημιστούν εάν δώσουν χορηγία σε ΠΑΕ! Η έλλειψη εσόδων είχε ως αποτέλεσμα αρκετές ομάδες να βαρέσουν κανόνι, να υποβιβαστούν στη Γ΄ Εθνική και να αφήσουν πίσω τους χρέη σε ποδοσφαιριστές. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε το 2013 και βρέθηκε στη Γ΄ Εθνική για να γλιτώσει τα χρέη της και τον ίδιο δρόμο έχουν ακολουθήσει ο Αρης, ο Πανιώνιος, ο Ολυμπιακός Βόλου, ενώ ο Ηρακλής πελαγοδρομεί στις μικρές κατηγορίες αλλάζοντας ΑΦΜ. Η Νίκη Βόλου ανέβηκε στη ΣΛ 1 το 2014 αλλά έπαιξε μόλις 15 αγώνες και αποχώρησε από το πρωτάθλημα μεσούσης της περιόδου και το ίδιο έπραξε και ο ΟΦΗ τον Μάρτιο του 2015.

Το 2004 είναι η χρυσή εξαίρεση. Το παζλ του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι σε μαύρο φόντο, λερωμένο και… στημένο.

Διαβάστε επίσης

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση-βόμβα για δύο δημοψηφίσματα από τους 87 – Ολόκληρο το κείμενο – Ενωτική ομιλία ετοιμάζει ο Κασσελάκης

Ανεξέλεγκτη η ακρίβεια και με τον Θεοδωρικάκο – Ερχονται ανατιμήσεις σε φάρμακα και ρεύμα, αλλά ο Μητσοτάκης θριαμβολογεί

Το τρίγωνο του αίματος: Μύκονος, Ψυχικό, φυλακές Κορυδαλλού – Την Κυριακή στο Documento

«Πυρά» ΟΕΝΓΕ κατά Άδωνη: «Ο υγειονομικός σώζει ανθρώπινες ζωές, το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Γεωργιάδης»

Στέφανος Κασσελάκης στην Αυγή: Πρόταση αυτοδιαχείρισης της εφημερίδας από τους εργαζόμενους ή συνδιαχείρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ετικέτες

Documento Newsletter