Από τον Μάο στο κόμμα-εταιρεία

Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Κίνας ο μονοκομματισμός θυμίζει ΑΕ με εκατομμύρια εργαζόμενους

Ο «μεγάλος τιμονιέρης» Μάο Τσετούνγκ και η Μεγάλη Πορεία του αποτέλεσαν για ορισμένα κομμουνιστικά και επαναστατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα, 70 χρόνια μετά την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (την 1η Οκτωβρίου 1949), η μονοκομματική κυβερνητική εξουσία ασκείται με τη μορφή πυραμιδωτής διοίκησης τεράστιας ανώνυμης εταιρείας με εκατομμύρια εργαζόμενους.

Επισήμως το Πεκίνο δεν αναφέρεται σε στοιχεία που αφορούν το επίπεδο διαβίωσης του κινεζικού λαού αλλά σε δείκτες ανάπτυξης, κατανάλωσης και εξωτερικού εμπορίου. Τα αποτελέσματα θα τα ζήλευε κάθε μεγάλη πολυεθνική. Διψήφιο ήταν το ποσοστό του δείκτη ανάπτυξης για περίπου μια εικοσαετία και τα τελευταία δύο χρόνια που έπεσε στο δυσθεώρητο για χώρες της Δύσης 6-7% η κινεζική ηγεσία δείχνει δυσαρεστημένη.

Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, γεωργία και κτηνοτροφία, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ΑΕΠ. Ο δευτερογενής, βιομηχανία και μεταποίηση, το 44%. Και ο τριτογενής, υπηρεσίες και εμπόριο, το 46% σύμφωνα με στοιχεία του 2017.

Σήμερα η Κίνα έχει περισσότερους δισεκατομμυριούχους από τις ΗΠΑ: 596 Κινέζοι έναντι 537 Αμερικανών. Το υπερόπλο της βέβαια είναι τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που έχει στην κατοχή της, η αξία των οποίων φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος του 1,12 τρισ. δολαρίων.

Ομως η ευημερία των αριθμών δεν συνεπάγεται και την ευημερία όλων των ανθρώπων. Μπορεί να έχει δημιουργηθεί μια κινεζική μεσαία τάξη με ισχυρή αγοραστική δύναμη (τουλάχιστον 350 εκατομμύρια Κινέζοι), όμως στην «Κίνα ΑΕ» βασιλεύουν η διαφθορά, ο εργασιακός μεσαίωνας και η κρατική βία στο Χονγκ Κονγκ, το Θιβέτ και στις περιοχές των μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Κάθε κριτική καταστέλλεται, ενώ με δυσκολία φτάνουν στη Δύση δυσάρεστες ειδήσεις όπως η «άγνωστη» επιδημία αφρικανικής πανώλης στους κινεζικούς χοίρους το 2018 και η μαζική εξόντωση εκατομμυρίων ζώων.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ως γνήσιος CEO, έθεσε έναν υπερφιλόδοξο στόχο για το 2021, τότε που το ΚΚ συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή του: «Να έχει εξαλειφθεί κάθε μορφή φτώχειας από την Κίνα». Στους ανθρώπους ή τους αριθμούς;

Ετικέτες