Από τον Ιούνιο στο Μαξίμου η έκθεση της ΕΥΠ για τον Φλώρο

Από τον Ιούνιο στο Μαξίμου η έκθεση της ΕΥΠ για τον Φλώρο

Η απόλυτη σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επιβεβαιώνει ότι η ΕΥΠ εκτελούσε εντολές του πρωθυπουργικού γραφείου

Τουλάχιστον από τις αρχές Ιουνίου του 2022, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε το περιεχόµενο των παρακολουθήσεων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Οι συνοπτικές εκθέσεις παρακολούθησης του στρατηγού από την ΕΥΠ είχαν, σύµφωνα µε τις πληροφορίες του Documento, προωθηθεί στο Μέγαρο Μαξίµου και στους «ενδιαφερόµενους» για τη δραστηριότητά του και περιέγραφαν πλήρως µε ποιους συνοµιλεί και για ποιους λόγους. Από αυτές τις εκθέσεις γνώριζαν στο Μέγαρο Μαξίµου (αν υποθέσουµε ότι δεν είχαν δώσει οι ίδιοι εντολή για κάτι τέτοιο) ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Φλώρος ήταν στόχος της ΕΥΠ όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως ενδεχοµένως εµφανιζόταν ως δικαιολογία παρακολούθησης, αλλά για προσωπικά και οικονοµικά θέµατα.

Η απόλυτη σιωπή την οποία έχει επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης µετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι απλώς η επιβεβαίωση ότι η ΕΥΠ, της οποίας έτσι κι αλλιώς είχε την ευθύνη µε βάση τον νόµο, εκτελούσε εντολές Μαξίµου.

∆ηλαδή ο πρωθυπουργός ήταν ενήµερος ότι ο αρχηγός έχει καταγραφεί µε ζητούµενο την εξακρίβωση του τρόπου που συµµετείχε σε αγοραπωλησίες ακινήτων τα τελευταία χρόνια. Αυτοί δε που ανέλυαν το υλικό των παρακολουθήσεων έδιναν πληροφορίες και άφηναν σοβαρές υπόνοιες για τον τρόπο που έγιναν οι αγοραπωλησίες και το χρήµα που διακινήθηκε.
Ο πρωθυπουργός δεν µπορεί να προφασιστεί ότι δεν γνώριζε και για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει δώσει καµία εντολή στην ΕΥΠ να ερευνήσει την παρακολούθηση του αρχηγού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόµου παραδέχεται συνεχώς την παρακολούθηση αποδίδοντάς τη σε «ρυπαρά δίκτυα». Ειδικά αν πρόκειται για κάποια ρυπαρά δίκτυα που δρούσαν εκτός ελέγχου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έπρεπε ήδη να είχε διατάξει έρευνα και να άρει, όπως έχει δικαίωµα από τον νόµο, το απόρρητο στην ΕΥΠ για να αποκαλυφθούν αυτά τα δίκτυα.
Από τις 2 ∆εκεµβρίου που ενηµερώθηκε για το πρώτο δηµοσίευµα του Documento (4.12.2022), ο στρατηγός Κων. Φλώρος έχει επιλέξει σιωπή ασυρµάτου. Σε πλήρη αναντιστοιχία µε τον θεσµικό του ρόλο και τον στρατιωτικό του βαθµό, επιλέγει να συµπεριφέρεται σαν να µην τρέχει τίποτε, γεννώντας αρνητικά και υποτιµητικά σχόλια στους στρατιωτικούς κύκλους. Εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία ανώτατοι αξιωµατικοί και των τριών όπλων µιλούν πλέον για συµφωνία κάτω από το τραπέζι µε τους θύτες του, προκειµένου να εξασφαλίσει την παραµονή του για ακόµη ένα χρόνο στη θέση του αρχηγού. ∆εν είναι τυχαίο ότι οι διαρροές για την απόφαση της παραµονής του ως Α/ΓΕΕΘΑ έγιναν ακριβώς όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις για την παρακολούθησή του.

Η νύχτα του Φλώρου και το σκοτάδι

Στις 15 ∆εκεµβρίου ο στρατηγός Κων. Φλώρος επέλεξε τη φυγή διά της τεχνικής της «εθνικής υπερηφάνειας» από το καθεστώς ντροπής που δηµιουργούσε γύρω του η βεβαιότητα παρακολούθησης. Εγκαινίασε επικοινωνιακή τακτική τύπου Μητσοτάκη µε αλλεπάλληλες δηµόσιες εµφανίσεις και αυτοσκηνοθέτηση του εαυτού του. Ο αρχηγός πραγµατοποίησε άλµα µε αλεξίπτωτο από ελικόπτερο Chinook για να δηµιουργήσει την εικόνα του αξιόµαχου και περήφανου αξιωµατικού. Μόλις προσγειώθηκε µε ασφάλεια έκανε ένα σχόλιο µε το οποίο απαντούσε σε δηλώσεις του Οµέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του Ερντογάν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι οι Τούρκοι θα µπουν νύχτα στην Ελλάδα.

«Η ηµέρα ξεκίνησε πολύ καλά! Είµαστε πολύ καλύτεροι τη νύχτα!» έγραψε στο Facebook o στρατηγός Φλώρος, επιχειρώντας να µετατρέψει ένα θέµα που αφορούσε τις επικρίσεις για την προβληµατική προσωπική του στάση σε εθνικό. Από την ηµέρα της αποκάλυψης της παρακολούθησής του ο Φλώρος έχει συνοδεύσει τη σιωπή του για την ταµπακιέρα µε πάνω από 20 δηµόσιες εµφανίσεις στις οποίες επιδεικνύει πατριωτικό σθένος µέσω social media. Η ΕΡΤ µάλιστα επαναπρόβαλε περσινή εκποµπή µε τον Φλώρο να επισκέπτεται την παραµεθόριο σε µια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εικόνα του στρατηγού.

Ο Φλώρος µε τη στάση του να µην απαντά στις αποκαλύψεις έχει δηµιουργήσει σοβαρές αναταραχές στο στράτευµα. Ο υπουργός Αµυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επέλεξε προσεκτικά αλλά µε νόηµα να µιλήσει για «λεπτό ζήτηµα παρακολούθησης του αρχηγού» και όχι να διαψεύσει, ενώ συνάδελφοί του που αποστρατεύτηκαν πρόσφατα εξαπέλυσαν βολές κατά ριπάς εναντίον του, αφήνοντας υπονοούµενα ακόµη και για εκβιασµούς από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Σε µια βιτριολική ανάρτησή του ο ναύαρχος Χρήστος Καραδήµας, αφού επικρίνει τον πρωθυπουργό αλλά και τον Φλώρο για τη σιωπή του (τον αποκαλεί σαρκαστικά µε τον κωδικό παρακολούθησης 519c), αποδίδει στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ το σύνδροµο της Στοκχόλµης: «το περίφηµο “Σύνδροµο της Στοκχόλµης”, την κατάσταση δηλαδή στην οποία το θύµα φτάνει σε σηµείο να αγαπάει τον θύτη του ενώ θα έπρεπε κανονικά να τον µισεί.

Ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση, την οποία όχι µόνο απεύχοµαι αλλά και προσωπικά επί του προκειµένου δεν πιστεύω, γιατί οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδροµο της Στοκχόλµης έχουν συνήθως συµπτώµατα όπως εφιάλτες, δυσκολία συγκέντρωσης, σύγχυση, αυξηµένη δυσπιστία και δυσάρεστες αναδροµές στο παρελθόν.

Συνεπώς κατά την ταπεινή µου άποψη θα πρέπει να υπάρξει άµεση αντίδραση τόσο από πλευράς κυρίου πρωθυπουργού αλλά κυρίως από πλευράς κυρίου Α/ΓΕΕΘΑ και αυτό γιατί το δίληµµα ανάµεσα στον 4ο χρόνο στην εξουσία και την υστεροφηµία ενός ανδρός βαραίνει καταλυτικά υπέρ του τελευταίου».

Η σιωπή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και η άρνησή του να διαπιστώσει έστω µε µια αίτηση στην Α∆ΑΕ την πιθανότητα παρακολούθησής του έχουν δηµιουργήσει έντονη φηµολογία στα ανώτατα κλιµάκια του ΥΕΘΑ για τα στοιχεία εκείνα που πιθανόν έχουν καταγραφεί και τον µετατρέπουν από στρατηγό µε αίσθηση καθήκοντος σε σιωπηλό και υποτακτικό της πολιτικής ηγεσίας, η οποία έχει εγκληµατήσει εναντίον του.

Η οργή πάντως του κ. Φλώρου στρέφεται όχι εναντίον όσων παραβίασαν το απόρρητο των επικοινωνιών του αλλά κατά του Documento που αποκαλύπτει τις παρανοµίες τους και ενός µέλους της οικογένειας Μητσοτάκη και πρώην ανώτατου αξιωµατικού του Πολεµικού Ναυτικού, του ∆ιονύση Χατζηδάκη. Ο ∆ιον. Χατζηδάκης υπήρξε και διευθυντής του γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά φαίνεται ότι στο θέµα Φλώρου συντάσσεται µε τους κώδικες τιµής που επιβάλλει η µακρόχρονη θητεία του στο Πολεµικό Ναυτικό. Η αντιπαλότητα του Φλώρου µε τον Χατζηδάκη είχε ξεκινήσει ωστόσο λίγο πριν από την αποκάλυψη της παρακολούθησης, όταν ο Χατζηδάκης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό επίδοµα στόλου για το Πολεµικό Ναυτικό, το οποίο µάλιστα ανακοινώθηκε στην Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το µέτρο αυτό δεν είχε την έγκριση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο οποίος επιθυµούσε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τα σενάρια για την ακύρωση της Α∆ΑΕ

Η παρέµβαση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, µε την οποία επιχειρήθηκε η παρεµπόδιση της έρευνας της Α∆ΑΕ στην Cosmote, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση φαίνεται να φτάνει σε αδιέξοδο στον σχεδιασµό της να χρησιµοποιήσει παράγοντες της ∆ικαιοσύνης για να µπλοκάρει την έρευνα ανεξάρτητης αρχής. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της οποίας προΐσταται ο Ισ. Ντογιάκος θα προσπαθήσει να αποφύγει την έκδοση γνωµοδότησης µε την οποία θα χαρακτηρίζει παράνοµες τις έρευνες της Α∆ΑΕ. Υπήρξε προσπάθεια να παρεµποδιστούν οι πάροχοι να δώσουν στοιχεία µέσω απειλητικών µηνυµάτων που τους στάλθηκαν από παράγοντα του Μαξίµου. Φαίνεται ότι και αυτό το σενάριο έχει εγκαταλειφθεί. Ηδη η Cosmote φαίνεται ότι διαβίβασε διά της νοµικής της συµβούλου προς την Α∆ΑΕ τα στοιχεία που αφορούσαν την παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και τα οποία δεν είχαν εξασφαλιστεί κατά την έρευνα στα κτίρια της εταιρείας. Εµπράκτως δηλαδή η Cosmote έχει αποδεχτεί τη συνταγµατική αρµοδιότητα της ανεξάρτητης αρχής.

Αλλοι δύο πάροχοι, η Vodafone και η Wind, δεν έχουν πρόθεση να αντιπαρατεθούν µε την Α∆ΑΕ και να εµποδίσουν τους ελέγχους. Γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν µε πρόστιµα εκατοµµυρίων και κυρίως µε αρνητική δηµοσιότητα διεθνώς και ως πολυεθνικές δεν θέλουν να µπουν σε τέτοιες περιπέτειες.

Μετά την αποτυχία αυτών των µεθοδεύσεων, από το Μαξίµου εξετάστηκαν τρία σενάρια. Το πρώτο ήταν η κατάργηση της Α∆ΑΕ µέσω της συγχώνευσης µε άλλη ανεξάρτητη αρχή. Οµως µια τέτοια προσπάθεια ήταν εκδήλως αντισυνταγµατική, αφού η ύπαρξη και η λειτουργία της Α∆ΑΕ προβλέπονται από το σύνταγµα. Το δεύτερο σενάριο εξέταζε την αλλαγή του νόµου που διέπει τη λειτουργία της αρχής, ώστε να µπορεί µε κάποιο τρόπο να ελεγχθεί. Και αυτό το σενάριο όµως προσέκρουε στο σύνταγµα και αν εφαρµοζόταν θα αποτελούσε ακόµη µια επιβεβαίωση της ενοχής της κυβέρνησης. Το τρίτο σενάριο είναι ενεργό και θα µπει σε εφαρµογή αµέσως µετά τις γιορτές. Από την κυβέρνηση έχει διαρρεύσει ότι σκοπεύει να συγκαλέσει τη ∆ιάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειµένου να αντικαταστήσει τα µέλη των ανεξάρτητων αρχών των οποίων η θητεία έχει λήξει. Ετσι θα µπορέσει να προωθήσει στην Α∆ΑΕ µέλη που φιλοδοξεί να διατηρεί υπό τον έλεγχό της. Αν δεν µπορέσει και τότε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους συσχετισµούς για τον έλεγχο της Α∆ΑΕ, φιλοδοξεί διά των νέων (µη) ανεξάρτητων µελών να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Χρήστο Ράµµο και να τον εξωθήσει σε παραίτηση.

Για να πραγµατοποιηθεί το σενάριο πρέπει στη ∆ιάσκεψη των Προέδρων να εξασφαλιστούν τα τρία πέµπτα υπέρ των επιλογών της κυβέρνησης. Τα κόµµατα της αντιπολίτευσης µε τις θέσεις που έχουν εκφράσει ως τώρα δεν φαίνεται να συναινούν στο «νοµιµοποιηµένο πραξικόπηµα». Αδύναµος κρίκος στην υπόθεση, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, είναι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία βρίσκεται σε πολιορκία για να ενδώσει ο εκπρόσωπός της στη διάσκεψη και να ψηφίσει υπέρ της αντικατάστασης των µελών.
Μέχρι στιγµής πάντως κάθε προσπάθεια να ακυρωθεί η Α∆ΑΕ και να σταµατήσουν οι έλεγχοι έχει πέσει στο κενό. Το θέµα των υποκλοπών βρίσκεται στην επικαιρότητα, ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται. Η εικόνα του Μητσοτάκη µε όσα αποκαλύπτονται αλλά και µε όσα επιχειρεί για να τα σταµατήσει επιβαρύνεται συνεχώς. Μοναδικό κυβερνητικό όπλο είναι οι δηµοσκοπήσεις, διά των οποίων επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι το θέµα δεν τους ενδιαφέρει.

Ενα περίεργο συμβάν με δημοσιογράφους

Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ έφεραν στην επιφάνεια ένα πολύ περίεργο συμβάν το οποίο έζησαν δύο δημοσιογράφοι. Στις 24 Ιανουαρίου 2021 ο δημοσιογράφος Κυριάκος Ζηλάκος, ο οποίος την περίοδο 2015-19 ήταν εκπρόσωπος Τύπου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με κάποιο συνάδελφό του για θέματα που αφορούσαν τη δημοσιογραφική κάλυψη στο ΥΕΘΑ. Ενώ συζητούσαν για τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο η τηλεφωνική συνομιλία διακόπηκε δύο φορές. Ο Κυρ. Ζηλάκος κάλεσε και πάλι τον συνάδελφό του και η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά. Μόλις έκλεισε το τηλέφωνό του έλαβε μήνυμα ότι έχει μήνυμα στον τηλεφωνητή του κινητού. Τότε κάλεσε για να το ακούσει και έκπληκτος άκουσε μέρος της συνομιλίας του με τον συνάδελφό του ως μήνυμα στον τηλεφωνητή. Η συνομιλία δηλαδή είχε καταγραφεί (πώς;) και στάλθηκε στο κινητό. Αυτή η περίεργη συνομιλία έχει διασωθεί. Μοιάζει με περίεργο τεχνολογικό μπέρδεμα, αλλά η έρευνα που κάνουμε επί μήνες για τις υποκλοπές μάς έχει φέρει απέναντι σε κάτι το οποίο νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να δημοσιοποιήσουμε. Σε κάποια από τα θύματα των υποκλοπών μέσω Predator κατά καιρούς στέλνονταν μηνύματα ή συνομιλίες τους με τρίτους ως μήνυμα ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Δηλαδή αυτός που τους παρακολουθούσε αποφάσιζε να επιδείξει ότι τους έχει καταγράψει και κατά συνέπεια ότι μπορεί, αν θέλει, να τους εκβιάσει.

Documento Newsletter