«Από το χωράφι και τον στάβλο στο τραπέζι»

«Από το χωράφι και τον στάβλο στο τραπέζι»

Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις της γεωργίας στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή που φτάνουν στη δημοσιότητα αυξάνονται συνεχώς.

Η εντατικοποίηση στη γεωργία οδηγεί σε ρύπανση των φυσικών πόρων. Η επιβάρυνση με ρυπαντικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τα αέρια του θερμοκηπίου από την εντατική εκτροφή παραγωγικών ζώων είναι ίσως από τις πιο γνωστές αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων στο περιβάλλον. Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία.

Αποτέλεσμα αυτού του τύπου άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας είναι η διαταραχή και η μείωση της βιοποικιλότητας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι αγρότες είναι τα πρώτα θύματα της απώλειας της βιοποικιλότητας, της διάβρωσης του εδάφους, της κατασπατάλησης των νερών καθώς και της αύξησης της συχνότητας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΕ και πριν από τη νέα πρόεδρο είχε εξαγγείλει πολλές φορές το πρασίνισμα της αγροτικής πολιτικής και είχε δώσει στους αγρότες οικονομική στήριξη για να ακολουθήσουν πιο πράσινες πολιτικές. Η στρατηγική «Από το χωράφι και τον στάβλο στο τραπέζι» δεν είναι νέα· διατυπώθηκε για πρώτη φορά ως αντιμετώπιση στην περίπτωση του σκανδάλου με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών – «τρελές αγελάδες». Επομένως, ας μην εμφανίζεται ως καινούργια ιδέα της καινούργιας προέδρου.

Το ζήτημα όμως δεν είναι οι εξαγγελίες. Το ζήτημα είναι αν εφαρμόζονται και κυρίως αν όλες οι πολιτικές συνάδουν ως προς αυτές τις πολιτικές ή αν η μια πολιτική αντιστρατεύεται κάποια άλλη.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό αυτό. Αναφέραμε παραπάνω την αρνητική επίπτωση των φυτοφαρμάκων στη ρύπανση των φυσικών πόρων και τη δημόσια υγεία. ;Eνα από τα πιο επιβαρυντικά φυτοφάρμακα είναι η γλυφοσάτη και το εμπορικό σκεύασμα που την περιέχει είναι το Roundup, προϊόν που διακινεί η Monsanto και τώρα η Bayer με την οποία συγχωνεύτηκε για να βάλει πόδι στην Ευρώπη. Ως ενδοκρινικός διαταράκτης προκαλεί αποδεδειγμένα καρκίνο, ενώ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι η ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.

Αν η ΕΕ ήθελε να είναι συνεπής με αυτήν τη στρατηγική, θα απαγόρευε το συγκεκριμένο σκεύασμα αμέσως μετά τις διάφορες ανεξάρτητες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και κυρίως αμέσως μετά τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Και δεν θα έδινε περιθώριο στην Bayer/Monsanto να πουλήσει για μερικά ακόμη χρόνια «τον καρκίνο» στους Ευρωπαίους πολίτες και έναν ρυπαντή για το περιβάλλον. Βεβαίως, ευθύνη έχουν και οι αγρότες οι οποίοι διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν ενάντια στη μελλοντική του απαγόρευση γιατί θα μειωθούν οι αποδόσεις και επομένως τα κέρδη τους. Οπως διαδηλώνουν αρνούμενοι ότι η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία συντελούν στην κλιματική αλλαγή.

Σε έγγραφό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι η τρέχουσα κύρια κατεύθυνση της αγροτικής παραγωγής δεν είναι βιώσιμη. Η πρόταση για την αγροτική πολιτική μετά το 2020 βρίσκεται σε διαβούλευση, με τρεις άξονες να κυριαρχούν: μέριμνα για το περιβάλλον, δράση για το κλίμα και προστασία της βιοποικιλότητας.

Αναμένουμε τις συγκεκριμένες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Καίτη Μυλωνά είναι κτηνίατρος

Ετικέτες

Documento Newsletter