Από το πάνω ράφι στο κάτω

Από το 2014 που μπήκαν στη ζωή μας οι ξένοι αρχιδιαιτητές –με πρώτο τον Σκωτσέζο Χιου Ντάλας– επειδή οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ υποστήριζαν ότι οι Ελληνες επικεφαλής της ΚΕΔ τους αδικούσαν, τίποτε δεν έχει αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οποιος κάνει κουμάντο στα κέντρα αποφάσεων, δηλαδή στην ΕΠΟ, ελέγχει τα πάντα. Ερχονται αρχιδιαιτητές και αυτοί που ευνοούνται τον θέλουν ενώ οι άλλοι όχι. Η κόντρα με θύμα το ποδόσφαιρο καλά κρατεί και άκρη δεν βγαίνει…

Αρχικά ήταν ο Χιου Ντάλας που τελικά έφυγε κακήν κακώς και αφού πρώτα του φόρτωσαν σχεδόν όλα τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια FIFA – UEFA εμπιστεύτηκαν με τον ορισμό της Προσωρινής Διοίκησης στην ΕΠΟ τον Γιώργο Μπίκα για τη θέση του αρχιδιαιτητή. Στην ουσία δεν εκτέλεσε τα καθήκοντά του, καθώς παραιτήθηκε πρόωρα όταν τον Νοέμβριο του 2016 κάηκε το σπίτι του στη Χαλκιδική. Το πόρισμα της πυροσβεστικής ανέφερε ότι ήταν εμπρησμός…

Μετά κόπων και βασάνων

Ακολούθησε με την προτροπή της UEFA ο Πορτογάλος Μέλο Περέιρα, που έγινε ο πρώτος που για να έχει το κεφάλι του ήσυχο, τη σεζόν 2017-18 επανέφερε έπειτα από περίπου τέσσερις δεκαετίες ξένους διαιτητές να σφυρίζουν στα κρίσιμα ματς. Ο Περέιρα κατάφερε μέσω ανελέητου πολέμου και μετά κόπων και βασάνων να μείνει στην Ελλάδα έως το καλοκαίρι του 2020, καθώς τον διαδέχτηκε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Αλλος πόλεμος εδώ, καθώς ήταν δυσαρεστημένη η άλλη πλευρά και όλοι μαζί υποστήριζαν κατά το δοκούν ότι αδικούνται και κατηγορούσαν ο ένας τον άλλο ότι ελέγχει τη διαιτησία. Ο Αγγλος έμεινε στη ΚΕΔ έως το καλοκαίρι του 2022, όταν και τον διαδέχτηκε εν μέσω νέων πυρών και του γνωστού φιλοπόλεμου κλίματος ο μέχρι τότε συνεργάτης του Στιβ Μπένετ. Νέες κόντρες, ανακοινώσεις, επιστολές, δηλώσεις! Ο Μπένετ τελικά έκανε του κεφαλιού του, αφού οι «μεγάλοι» της ΣΛ1 είχαν συμφωνήσει να διευθύνουν τα μεταξύ τους παιχνίδια αποκλειστικά ξένοι διαιτητές της ελίτ ή της Α΄ κατηγορίας της UEFA κι αυτός άρχισε να ορίζει Ελληνες. Μύλος. Τον οδήγησαν σε παραίτηση, αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε και συνεχίζεται επειδή ο νέος εκλεκτός είναι ο Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ που είχε απορριφθεί το 2020, έχει μείνει καιρό (περίπου τέσσερα χρόνια) εκτός δράσης και η πρόσληψή του δίχασε τους «μεγάλους». Οι «δικέφαλοι» τον θέλουν, ενώ οι «αιώνιοι» γκρινιάζουν ότι όλα έγιναν εκτός καταστατικού.

Πέρα όμως από το τι έχει συμβεί με όλους τους αρχιδιαιτητές που έφεραν ξένους διαιτητές στις εγχώριες διοργανώσεις, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στους διαιτητές που έφερε πρώτος ο Περέιρα και τι διαιτητές έφερε ο τελευταίος, ο Μπένετ. Ομως σε αυτό ευθύνη φέρει η UEFA, που κουράστηκε όμως με την ελληνική μιζέρια και δεν μπορεί να ασχολείται συνεχώς με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κορυφαίες σφυρίχτρες

Ο Μέλο Περέιρα ξεκίνησε να φέρνει ξένους διαιτητές μετά την επιτυχημένη διαιτησία του Ισπανού Μπορμπαλάν στον τελικό Κυπέλλου του 2017. Τη σεζόν 2018-19 ο Πορτογάλος έφερε στα ντέρμπι ξένους διαιτητές, ξεκινώντας με άσημους και στη συνέχεια με όλο και πιο γνωστούς Ευρωπαίους ρέφερι. Ο Ισπανός Μανθάνο και οι Γερμανοί Στίλερ και Τσβάιερ ήταν ορισμένοι από αυτούς. Διαιτητές της ελίτ κατηγορίας της UEFA με πλούσια βιογραφικά. Στην τρίτη του σεζόν (2019-20) ο Πορτογάλος έφερε ακόμη περισσότερους διαιτητές από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι οποίοι σφύριζαν στο Champions League. Οι Ισπανοί Μαρτίνεθ και Φερνάντες, οι Γερμανοί Τσβάιερ, Στέγκεμαν και Στίλερ, οι Πορτογάλοι Αρτούρ και Σόσα, ο Γάλλος Τουρπέν, ο Σλοβένος Βίντσιτς, ο Ισραηλινός Γκρίνφιλντ, οι Ιταλοί Φάμπρι και Ντι Μπέλο, ο Σλοβένος Σκομίνα, οι περίφημοι Ολλανδοί Μακέλι και Κάιπερς, ο Ελβετός Σέρερ ήταν τα μεγάλα ονόματα που σφύριξαν σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Την περσινή σεζόν που ανέλαβε ο Στιβ Μπένετ η ποιότητα των ξένων ρέφερι έπεσε κατακόρυφα. Ο Αγγλος έφερε μόνο τρεις ελίτ διαιτητές κι αυτούς από μικρά πρωταθλήματα. Τον Σλοβάκο Κρούζλιακ, τον Λευκορώσο Κουλμπάκοφ και τον Σλοβένο Βίντσιτς. Από τα μεγάλα πρωταθλήματα έφερε μόνο τον Ιταλό Μαριάνι και αρκετούς Πορτογάλους! Επιπλέον, από τους 55 διαιτητές της Α΄ κατηγορίας της UEFA κατάφερε να φέρει διαιτητές μόνο από μικρά πρωταθλήματα, όπως από Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Λετονία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστρία και Ισραήλ. Δεν μπόρεσε να φέρει έστω έναν από τους δύο Αγγλους, δύο Ισπανούς, δύο Γερμανούς, τρεις Ιταλούς, τρεις Γάλλους και δύο Πορτογάλους της Α΄ κατηγορίας! Κι αυτό διότι, όπως λένε τώρα στην ΕΠΟ, ο Αγγλος δεν ήταν «εκλεκτός» της UEFA.

Ετικέτες