Από το ναυάγιο των Αντικυθήρων στους ανακριτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού

Από το ναυάγιο των Αντικυθήρων στους ανακριτές η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού

Ροπή προς… διερευνώμενους από τη δικαιοσύνη με «σωστές» διασυνδέσεις επιδεικνύει συνεχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου το γραφείο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) έδωσε στη δημοσιότητα ένα δελτίο τύπου για την έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, που είναι σε εξέλιξη από το 2015. Το δελτίο τύπου μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και αναπαράχθηκε από κάθε ενημερωτικό μέσο σε κάθε γωνιά της χώρας και στο εξωτερικό λόγω του «ελκυστικού» θέματός του.

Παρότι η επιστημονική αποστολή βρέθηκε εκεί για λίγες μέρες (από 3 ως 10 Οκτωβρίου) και μόνο στόχο είχε να ανελκύσει σάκους με κεραμεική που είχαν μείνει στον βυθό από προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους [αυτό έγραφε και η υπουργική απόφαση) που εκδόθηκε για την έρευνα στις 3/10/2019], το δελτίο τύπου παρουσιάζει ότι υπάρχουν «νέα ευρήματα».

Πρωτοφανές είναι και το γεγονός ότι το ίδιο δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ συνοδεύεται από φωτογραφίες της διευθύντριας της έρευνας δρος Αγγελικής Σίμωσι, ενώ ποτέ ως τώρα στα επίσημα δελτία τύπου που αναφέρονται σε αρχαιολογικές έρευνες δεν υπήρξε φωτογραφία του όποιου αρχαιολόγου! Πόσο μάλλον φωτογραφία της σε κατάδυση «στο βυθό των Αντικυθήρων», έτσι, γενικά, όταν είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι δεν έχει ούτε την απαιτουμένη εκπαίδευση ούτε την απαιτούμενη εμπειρία για το βάθος στο οποίο έχει εντοπιστεί το ναυάγιο – και το ίδιο το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ το παραδέχεται, όταν γράφει για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ότι διαθέτουν «εκπαίδευση και καταδυτική εμπειρία στα βάθη του ναυαγίου».

Κακοδιαχείριση

Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια μέρα η πταισματοδίκης ξεκίνησε να καλεί τους μάρτυρες για την ανάκριση που διεξάγεται σε σχέση με υποθέσεις κακοδιαχείρισης και κακοδιοίκησης της κ. Αγγ. Σίμωσι για το διάστημα που διετέλεσε προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Η κ. Σίμωσι υπήρξε για εννέα χρόνια προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, μέχρι τη μετακίνησή της στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας από την πρώην υπουργό Λυδία Κονιόρδου με διοικητική πράξη στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟΑ (ΦΕΚ 7/Α/22.1.2018). Ήταν γνωστό ότι τότε διεξαγόταν ήδη ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τον τρόπο διοίκησης της κ. Σίμωσι καθώς και για οικονομικά θέματα, κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους της απομάκρυνσής της.

Η ΕΔΕ κατέληξε σε πρόταση παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ. Η προηγούμενη υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά έστειλε την υπόθεση στο πειθαρχικό, αλλά και στον αρμόδιο εισαγγελέα. Για όλα αυτά η κ. Σίμωσι «ανταμείφθηκε» από τη νυν υπουργό κ. Μενδώνη με τη θέση του αναπληρωματικού μέλους στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και τώρα με την προσωπική προβολή της μέσα από το δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ.

Ένα σκάφος για όλες τις δουλειές

Βέβαια, όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν αν η κ. Σίμωσι δεν είχε την «εύνοια» του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη. Κι εδώ ερχόμαστε σε άλλο ένα πρωτοφανές του ίδιου δελτίου τύπου. Για πρώτη φορά στα χρονικά του, το υπουργείο Πολιτισμού επισήμως διαφημίζει ένα ιδιωτικό σκάφος! Μπορεί το σκάφος «Typhoon» να χρησιμοποιήθηκε όντως στην έρευνα, αλλά πρόκειται για ένα πλοίο που διατίθεται αντί ενοικίου για μεγάλες υποβρύχιες εργασίες.

Τι άλλο παρά διαφημιστική προβολή του ιδιωτικού σκάφους είναι η αναφορά στο δελτίο τύπου: «Το μοναδικό στο Αιγαίο αυτό σκάφος είναι μήκους 72 και πλάτους 16 μέτρων, και είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μέσα ναυτικής πλοήγησης. Στην επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται πέντε μεγάλα φουσκωτά, σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή για τις απαιτούμενες ανελκύσεις». Γιατί ακριβώς έγινε αυτή η αναφορά, σε τι θα ενημέρωνε περαιτέρω για την υποβρύχια ανασκαφή, σε τι αποσκοπούσε εν τέλει;

Τι έχει συμβεί;

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι ο εφοπλιστής Λασκαρίδης, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με ανώτατα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά έχει «αγοράσει» αυτή την έρευνα. Και μάλιστα χωρίς να ξοδέψει σχεδόν τίποτα.

Από το 2015 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετείχε στην έρευνα παραχωρώντας ένα σκάφος ή κάποια άλλα υλικά. Το αντάλλαγμα ήταν διόλου ευκαταφρόνητο: τα ευρήματα από την ανασκαφή του ναυαγίου να εκτίθενται για μήνες στο Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη στον Πειραιά, έναν ιδιωτικό φορέα, αντί να εκτεθούν σε ένα δημόσιο μουσείο.

Όταν ο εφοπλιστής Λασκαρίδης ήρθε σε σύγκρουση με τους ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα στο ναυάγιο, και κυρίως τον Αμερικανό αρχαιολόγο Μπρένταν Φόλεϊ, φρόντισε να διοχετεύσει επιστολές και ειδήσεις στον τύπο –και ιδίως στο «Πρώτο Θέμα»– με σκοπό την απομάκρυνσή του από την έρευνα του ναυαγίου! Όντως, την 1η Οκτώβρη 2019 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Διδασκάλου αποφάσισε να αλλάξει την ερευνητική ομάδα που διεξήγαγε την ανασκαφή από το 2015, πετώντας έξω τον τελευταίο χρόνο της έρευνας τον Μπρένταν Φόλεϊ αλλά και τους αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλη, που αποτελούσαν την επιστημονική ομάδα της ανασκαφής. Φαίνεται ότι ο κ. Λασκαρίδης, χωρίς να είναι συντελεστής της αρχαιολογικής έρευνας, έχει τον τρόπο του να επιβάλλει την θέλησή του στο ΥΠΠΟΑ…

Μια λεπτομέρεια: το σκάφος «Typhoon» δεν ανήκει στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, αλλά στο Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδης, του αδελφού του εφοπλιστή. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter