Από το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών σε συμφωνία άνω ποταμών

Από το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών σε συμφωνία άνω ποταμών

Τρόπους να απεγκλωβιστεί από τη θέση του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αναζητεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σύμφωνα μάλιστα με τις εν λόγω πληροφορίες ο επικεφαλής του Ποταμιού βρήκε στις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ την αφορμή που αναζητούσε προκειμένου να μεταβάλει άρδην τη θέση του και να δικαιολογήσει μια αρνητική ψήφο στην ψηφοφορία όταν η συμφωνία έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ ο κ. Θεοδωράκης ερωτώμενος από στέλεχος της ΝΔ για το θέμα απάντησε επί λέξει: «Κάτσε να δούμε τι συμφωνία θα έρθει στη Βουλή»!

Σωστικές ενέργειες μέσω αλλαγής πλεύσης

Πίσω φυσικά από τη μεταστροφή του Στ. Θεοδωράκη βρίσκεται η ειλημμένη, λένε οι πληροφορίες, απόφασή του να μην κατέβει το Ποτάμι αυτόνομο στις επικείμενες εκλογές αλλά να διαλυθεί, ο ίδιος να είναι επικεφαλής στο επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα στελέχη του και σημερινοί βουλευτές υποψήφια στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Ήδη βέβαια ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα επιθυμούσαν παρόμοια εξέλιξη, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης σε καμία περίπτωση δεν την έχουν αποκλείσει. Μάλιστα ο τελευταίος με δηλώσεις του την Πέμπτη επανέλαβε πως ο κύκλος του Ποταμιού έχει κλείσει, ότι δεν «προχωράει» η αυτόνομη κάθοδος και πως μετά τις δηλώσεις Ζάεφ δικαιώθηκαν οι επιφυλάξεις που διατηρούσε και διατηρεί για τα ζητήματα ιθαγένειας και γλώσσας.

Από την πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης σε συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα στο γραφείο του στη Βουλή με τον Βέλγο πρεσβευτή Λουκ Λιεμπό διατύπωσε την επαμφοτερίζουσα θέση ότι «η Ελλάδα δεν αισθάνεται αδύναμη ούτε απέναντι στους γείτονές της ούτε απέναντι στις όποιες πιέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Την ίδια βέβαια ώρα ο Γ. Αμυράς έσπευσε να δηλώσει ότι «θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη συμφωνία των Πρεσπών» μετά τις δηλώσεις Ζάεφ. Μιλώντας στο News24/7 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού ζήτησε από το κόμμα του «να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη συμφωνία», επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να συνεργαστεί προεκλογικά με τη ΝΔ, αλλά με χαρτί και με μολύβι».

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο μόνος βουλευτής του Ποταμιού ο οποίος δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ είναι ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος μιλώντας στο Documento χαρακτήρισε «κωμικό» και «σουρεαλιστικό» ο Στ. Θεοδωράκης να αναζητεί υποψηφίους για αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού στις εκλογές και ταυτόχρονα να έχει συμφωνήσει με τη ΝΔ. Οπως είπε ο Σπ. Δανέλλης, πίσω από τα δημοσιεύματα βρίσκεται η ΝΔ η οποία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το momentum.

Θέμα συνεργασίας βέβαια των δύο κομμάτων δεν τίθεται λόγω του εκλογικού νόμου 3636/2008, ο οποίος δίνει το μπόνους των 50 εδρών σε συνασπισμό κομμάτων που θα έρθει πρώτος μόνο στην περίπτωση που το μέσο εκλογικό ποσοστό των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου αυτοτελούς κόμματος. Στην υποθετική δηλαδή περίπτωση που ΝΔ και Ποτάμι λάβουν 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 30%, το μπόνους θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή η διαίρεση 35 διά 2 βγάζει αποτέλεσμα μικρότερο του 30.

Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί να πιει νερό απ’ το Ποτάμι

Την ίδια βέβαια ώρα η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να προλάβει τόσο μια ενδεχόμενη καλυτέρευση των δεικτών της οικονομίας όσο και δικαστικές αποφάσεις για τα μεγάλα σκάνδαλα την περίοδο προ κρίσης. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις των καραμανλικών, ειδικά για την υποψηφιότητα Θεοδωράκη στην πρώτη θέση του επικρατείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έστειλε μήνυμα με αποδέκτες τους βουλευτές του Ποταμιού, λέγοντας επί λέξει: «Εμείς δεν θέλουμε να κυρωθεί αυτή η συμφωνία από την παρούσα Βουλή. Αν δεν ψηφιστεί, θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Αν ψηφιστεί, την ευθύνη θα έχουν όσοι σηκώσουν το χέρι και πουν “ναι”. Οφείλουν όλοι να λάβουν υπόψη τις νέες παραμέτρους».

Πιο σαφής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης, προειδοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να εργαστεί μετεκλογικά με βουλευτές που στήριξαν τη συνθήκη των Πρεσπών. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter