Από το Μάτι, επικεφαλής στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια

Από το Μάτι, επικεφαλής στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια

Τρεις κατηγορούμενοι για την τραγωδία του 2018 χειρίζονται τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα συμπληρωματική κακουργηματική δίωξη για το Μάτι, χωρίς να εισακουστεί, για τον σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη, τους δύο κλαδάρχες υποστράτηγους Χαράλαμπο Χιώνη και Χρήστο Λάμπρη και άλλους οκτώ αξιωματικούς.

Κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι είναι ο σημερινός αρχηγός της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης και οι δύο κλαδάρχες υποστράτηγοι Χαράλαμπος Χιώνης και Χρήστος Λάμπρης, οι οποίοι διαχειρίστηκαν και τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν αποτέλεσμα να έχουν καεί μέχρι και την Παρασκευή πάνω από 500.000 στρέμματα.

Πρόκειται για τρεις από τους έντεκα αξιωματικούς της πυροσβεστικής για τους οποίους, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, o ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης είχε ζητήσει τη συμπληρωματική δίωξή τους σε βαθμό κακουργήματος με τρία διαδοχικά αιτήματα, τα οποία όμως δεν είχαν γίνει δεκτά από τους εισαγγελείς. Πρόκειται για αξιωματικούς οι οποίοι προάχθηκαν σε ανώτατες θέσεις στην πυροσβεστική το 2020 και το 2021 από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το τρίτο διαδοχικό αίτημά του σχετικά με τους κατηγορούμενους αξιωματικούς –και όχι μόνο– της πυροσβεστικής για την τραγωδία στο Μάτι. Ο έμπειρος ανακριτής ζητούσε να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο από πλημμέλημα σε κακούργημα για έντεκα πρόσωπα.

Οσα αναφέρονταν στο αίτημα ήταν συγκλονιστικά και ταυτόχρονα ανατριχιαστικά. Την ώρα που «η πυρκαγιά με την ακραία συμπεριφορά» κατάκαιγε το Μάτι και τις γύρω περιοχές και 102 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής κοιτούσαν την καριέρα τους και τα προσωπικά τους οφέλη. Κατά τον ανακριτή, οι εν λόγω αξιωματικοί προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμοδίους – και τα κατάφεραν. Κάτι που έγινε καθώς όχι μόνο αναβαθμίστηκαν επί των ημερών της νυν κυβέρνησης το 2020 και το 2021, αλλά παραμένουν ακόμη και σήμερα στην ηγεσία της πυροσβεστικής σε κρίσιμα διοικητικά πόστα. Το αίτημα Μαρνέρη ωστόσο δεν έγινε δεκτό από τον εισαγγελέα.

Ο αντιπύραρχος που έγινε αρχηγός του σώματος

Ενα από τα πρόσωπα που κατηγορούνται για το Μάτι και για τα οποία ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης είχε ζητήσει να διωχθούν ποινικά για κακούργημα είναι και ο νυν αρχηγός της πυροσβεστικής από τον Φεβρουάριο του 2020 Στέφ. Κολοκούρης. Από αντιπύραρχος το 2018 πήρε δύο βαθμούς και έγινε αντιστράτηγος το 2019 και στη συνέχεια αρχηγός. Μετά την απολογία του στον ανακριτή τού είχε επιβληθεί εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ.

Τον περασμένο Μάιο συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι απέστειλαν επιστολή-φωτιά προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητούσαν «την αποπομπή Κολοκούρη από το Πυροσβεστικό Σώμα». Η επιστολή εκτός από τον Κυρ. Μητσοτάκη κοινοποιήθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

«Διώξτε τον Κολοκούρη, κύριε πρωθυπουργέ»

«Ο κ. Κολοκούρης διατηρώντας μια από τις σημαντικότερες θέσεις που αφορούν στη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με την παντελή απουσία του, μας άφησε να καιγόμαστε, κυριολεκτικά, αβοήθητους. Από μια φωτιά, η οποία έκαιγε, επί μία ώρα και, σε χαμηλή βλάστηση, προτού φτάσει στον πρώτο Οικισμό, από τους 5 συνολικά όμορους, που έπληξε» επισήμαιναν στην επιστολή τους προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Οπως ανέφεραν, ως διοικητής της ΕΜΑΚ στο Μάτι ο Στέφ. Κολοκούρης «όφειλε να φτάσει άμεσα, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση, σε ένα πραγματικό πεδίο πολέμου και όχι απλώς πεδίο μάχης, με δεκάδες εγκαυματίες και τους 100 και πλέον νεκρούς», ενώ αναρωτιούνταν πώς μπορεί να αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση. «Πώς άλλωστε μπορεί να αντιμετωπίσει ως Αρχηγός του ΠΣ μία άλλη, ανάλογη, αλλά ακόμη και μικρότερη κρίση, όταν “κρύβεται”, για την ανικανότητά του, πίσω από ισχυρισμούς, όπως η ώρα που χάθηκαν οι άνθρωποί μας» σημείωναν στην επιστολή τους. Η έκκληση των συγγενών δεν εισακούστηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Στέφ. Κολοκούρης παρέμεινε αρχηγός και προτού περάσουν λίγοι μήνες οι συγγενείς επαληθεύτηκαν. Ηταν ο αξιωματικός που χειρίστηκε ακόμη μία τραγωδία.

Ο κλαδάρχης που «τότε δεν εισηγήθηκε εκκένωση»

Ακόμη ένα πρόσωπο που είναι κατηγορούμενο για το Μάτι και χειρίστηκε και τη φετινή τραγωδία είναι ο υποστράτηγος Χ. Χιώνης. Από αρχιπύραρχος το 2018 και διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής στην τραγωδία στο Μάτι έγινε υποστράτηγος το 2020. Στη συνέχεια πήγε στο αρχηγείο του ΠΣ όπου και παραμένει ως κλαδάρχης σε ανώτατη θέση ευθύνης.

Ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης είχε ζητήσει συμπληρωματική ποινική δίωξη επειδή μαζί με δύο ακόμη αξιωματικούς της πυροσβεστικής «δεν εισηγήθηκαν την απομάκρυνση/εκκένωση της υπό κρίση περιοχής…».

Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί όχι μόνο δεν διώχθηκαν για τους 102 νεκρούς και την καταστροφή που συντελέστηκε, αλλά παραμένουν ακόμη στην ηγεσία της πυροσβεστικής σε κρίσιμα διοικητικά πόστα

Από εναέριος συντονιστής, τώρα κλαδάρχης επιχειρήσεων

Κατηγορούμενος για το Μάτι είναι ο υποστράτηγος Χρ. Λάμπρης που τώρα χειρίστηκε τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αντιπύραρχος το 2018 και εναέριος συντονιστής το βράδυ της τραγωδίας στο Μάτι, έγινε υποστράτηγος το 2020 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών ή αλλιώς «αττικάρχης», όπως τον αποκαλούν. Στις τελευταίες κρίσεις, αυτές του 2021, έγινε «κλαδάρχης επιχειρήσεων». Σε βάρος του ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης είχε επιβάλει εγγύηση ύψους 2.000 ευρώ μετά την απολογία του.

Documento Newsletter