Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα για να διαχωρίσει πλήρως την ιδεολογική του τοποθέτηση από τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αναφέρει διαρκώς ότι «δεν υπάρχει δεξιά και αριστερά, μόνο μπροστά», θέλοντας να αναδείξει ότι οι ιδεολογικές ταμπέλες έχουν «αγκυλώσεις», ενώ ο ίδιος είναι προσαρμοστικός και μη δογματικός. Μάλιστα, για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ο πρωθυπουργός «λειτουργεί δια της αυθεντίας», επικαλούμενος τον ιδρυτή της γαλάζιας παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Όμως, η γαλάζια πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει και μας μιλάει για «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» και «άλματα προς το μέλλον», έρχεται ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Ευστράτιος Σιμόπουλος και ταυτίζεται με την ακροδεξιά και εθνικιστική ματιά της ιστορίας. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης μιλώντας σε πολιτικό πάνελ στην τηλεόραση του Attica, όταν ρωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είχε εκπροσώπους για την συμπλήρωση των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί, είπε ότι «τιμούμε τον Μεταξά».
Το ότι εκπρόσωποι μίας δημοκρατικής κυβέρνησης δεν τίμησαν την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή που διήρκησε 1264 μέρες, είναι μία άλλη τεράστια κουβέντα, που συνδέεται με τη συγκρότηση του μετεμφυλιακού, αντικομμουνιστικού κράτους, όπου στο κυρίαρχο σύστημα εξουσίας αναρριχήθηκαν προσωπικότητες με σκοτεινό παρελθόν σε ότι αφορά τις σχέσεις με τον κατακτητή.
Οι προνομιακές σχέσεις με την ακροδεξιά
Η δήλωση του κ. Σιμόπουλου δεν έπεσε από τον ουρανό, αντιθέτως έχει βαθιές ρίζες στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Μάκης Βορίδης (υπουργείο Επικρατείας), ο οποίος πριν λίγα χρόνια μιλούσε «τσεκουράτα» για «πολιτική και θεσμική απομόνωση» της Αριστεράς, ήταν τη δεκαετία του 80’ γραμματέας της χουντικής νεολαίας της ΕΠΕΝ. Μάλιστα, μέχρι το 2012 ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος στο ακροδεξιό ΛΑΟΣ, μαζί με τους Άδωνη Γεωργιάδη και Θάνο Πλεύρη.
«Η χούντα παρέδωσε μία οικονομία κούκλα»
Ας μην ξεχνάμε και τον αντιπρόεδρο πλέον της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος πριν λίγα χρόνια εξέφραζε τον θαυμασμό του για «τα επιτεύγματα της χούντας». Άλλωστε, όπως είχε πει ο ίδιος η χούντα «παρέδωσε μία οικονομία κούκλα», την οποία όπως έχει τονίσει την κατέστρεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «στην εποχή της σοσιαλμανίας», ναι καλά καταλάβατε, ο ιδρυτής της γαλάζιας παράταξης που τώρα εκθειάζει.
Οι ακροδεξιές δηλώσεις του υπουργού πλέον Υγείας είναι πάμπολλες από το φυλετικό «Έλληνας δεν γίνεσαι, γεννιέσαι», (ενώ τώρα εκθειάζει τον Αντετοκούνμπο), μέχρι τις παρουσιάσεις αντισημιτικών βιβλίων, για τις οποίες έχει ζητήσει επανειλημμένως συγγνώμη. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι ο Στυλιανός Παττακός έστελνε επιστολές στον Άδωνη Γεωργιάδη και τον αποκαλούσε «αξιότιμο φίλο».
«Πολιτικός μύθος» το Πολυτεχνείο
Σημειώνεται, ότι δηλώσεις που ξεσήκωσαν σφοδρές αντιδράσεις έχει κάνει και ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικό μύθο» την εμβληματική αντίσταση του Πολυτεχνείου, αλλά και εν γένει του λαϊκού παράγοντα κατά τη μαύρη περίοδο της επταετίας. Μάλιστα, είχε φτάσει στο αδιανόητο σημείο να πει ότι οι εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου «καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια».
«Ο Μεταξάς δεν πρέπει να χαρίζεται στη Χρυσή Αυγή»
Πάντως η υπεράσπιση της «μεταξικής περιόδου» έχει γίνει και από στελέχη που θεωρείται ότι έχουν «ευρύτερο εκτόπισμα» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε πει στον Παφίλη σε συζήτηση στη Βουλή (2016), ότι «ο Μεταξάς δεν πρέπει να χαρίζεται στη Χρυσή Αυγή».
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η χθεσινή δήλωση του Σιμόπουλου έχει ευρύτερη απήχηση σε κομμάτια της γαλάζιας παράταξης, τα οποία διαβάζουν τη σύγχρονη ελληνική ιστορία υπό μία αντιδραστική οπτική. Σημειώνεται, άλλωστε ότι και ο «κεντρώος» όπως αυτοπροσδιορίζεται πρωθυπουργός πριν λίγα χρόνια αναρωτιόταν το «γιατί πρέπει να γνωρίζει ένας 17χρονος τι έγινε το 1963 με τη δολοφονία Λαμπράκη».
Διαβάστε επίσης:
Απίστευτη δήλωση του «γαλάζιου» Σιμόπουλου: «Τιμούμε τον Μεταξά» (Video)
Μαξίμου: Περιμένουν νέα «πυρά» Σαμαρά μέσω… Κύπρου για τα ελληνοτουρκικά
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα με φόντο το Αιγαίο