Από το 2019 αναβολές στη δίκη για τον θάνατο εργάτη στο Πέραμα

Από το 2019 αναβολές στη δίκη για τον θάνατο εργάτη στο Πέραμα

Κορόνα γράμματα παίζουν καθημερινά τη ζωή τους χιλιάδες μεροκαματιάρηδες που αναγκάζονται να εργάζονται υπό συνθήκες μηδενικής ασφάλειας. Αυτό προκύπτει άλλωστε τόσο από τα σοκαριστικά αριθμητικά στοιχεία των εργατικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων που αυξάνονται συνεχώς αλλά και από τις υποθέσεις που φτάνουν καθημερινά στην ελληνική Δικαιοσύνη, όπου τα θύματα και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν τις γνωστές παθογένειες των καθυστερήσεων και της ατιμωρησίας.

Την ίδια στιγμή που τα εργατικά ατυχήματα σπάνε το ένα μαύρο ρεκόρ μετά το άλλο, το Documento φέρνει στο φως μια από τις πολλές υποθέσεις που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες. Στην περίπτωση αυτή το θύμα έχασε ακαριαία τη ζωή του όταν έπεσε από ύψος δέκα μέτρων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με την υπόθεση να παίρνει τη μια αναβολή μετά την άλλη.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η πραγματογνωμοσύνη για τον θάνατο του εργάτη καταλήγει στο απαισιόδοξο συμπέρασμα πως είναι δεδομένη η επανάληψη σοβαρών ατυχημάτων εάν δεν αλλάξουν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Κωλυσιεργία διαρκείας

Τον Μάιο του 2019 ένας ανειδίκευτος εργάτης, ο Ρουμάνος Γκαμπριέλ Ολαράσου, έπεσε από ύψος δέκα μέτρων την ώρα που αποσυναρμολογούσε τη σκαλωσιά η οποία χρησιμοποιήθηκε για επισκευές σε μια θαλαμηγό. Για τον θάνατό του κατηγορούνται τέσσερα άτομα, οι υπεύθυνοι για τα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν τηρούσαν το σχέδιο αποσυναρμολόγησης ικριωμάτων, δεν οργάνωσαν την τήρηση μέτρων ασφαλείας και δεν μερίμνησαν ώστε οι εργαζόμενοι να φέρουν κράνος και ζώνη ασφαλείας ούτε για την επίβλεψη των εργασιών από τεχνικό ασφαλείας.

Ο δε πραγματογνώμονας της οικογένειας του θύματος έχει καταδείξει ότι η σκαλωσιά είχε σοβαρά κατασκευαστικά ζητήματα, ενώ είχε υποστεί ζημιά από φορτηγό που την είχε χτυπήσει λίγες ημέρες νωρίτερα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο πραγματογνώμονας Βασίλης Μανωλάκος σημειώνει ότι είναι πεπεισμένος πως «το κράνος και η ζώνη των πέντε σημείων που βρέθηκαν στο σημείο μετά το ατύχημα τοποθετήθηκαν από τους εμπλεκόμενους ή συνεργάτες τους με σκοπό να διευκολύνουν τη θέση τους».

Τριάμισι χρόνια αργότερα η υπόθεση έχει λάβει αλλεπάλληλες αναβολές με ευθύνη κυρίως των τεσσάρων κατηγορουμένων, ενώ η οικογένεια του εκλιπόντος βρίσκεται σε αδιέξοδο όχι μόνο λόγω του δικαιολογημένου φόβου της ότι η υπόθεση βαίνει προς παραγραφή, αλλά και επειδή χωρίς μια απόφαση στο ποινικό δικαστήριο έχει δεμένα τα χέρια της και ως προς την αστική αποζημίωση που θα θελήσει να διεκδικήσει.

Θέμα χρόνου να ξανασυμβεί

Το διά ταύτα της πραγματογνωμοσύνης είναι συγκλονιστικό, καθώς υπερβαίνει το συγκεκριμένο δυστύχημα. Ο πραγματογνώμονας καταλήγει στην ανατριχιαστική διαπίστωση ότι «εάν δεν αλλάξουν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην περιοχή, δυστυχώς η επανεμφάνιση σοβαρών ατυχημάτων θεωρείται δεδομένη».

Σημειώνει δε ότι οι εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη χαρακτηρίζονται «φθηνές, γρήγορες και επικίνδυνες» λόγω της έλλειψης ασφαλείας, ενώ τονίζει ότι η έλλειψη αυτή οδηγεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα, τα οποία ορισμένες φορές αφορούν και περισσότερους από ένα νεκρό εργάτη.

«Δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Παναγιώτης Σαπουντζάκης δήλωσε στο Documento: «Ο θάνατος του άτυχου Γκαμπριέλ Ολαράσου οφείλεται σε παράλειψη των πλέον στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του μηχανικού πραγματογνώμονα Β. Μανωλάκου. Παρά το γεγονός ότι οι υπαίτιοι παραπέμφθηκαν να δικασθούν, εντούτοις μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν έχει δικαστεί ούτε στον πρώτο βαθμό εξαιτίας αναβολών – κυρίως από την πλευρά των κατηγορουμένων. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στην οικογένεια του θανόντος, η οποία μετά βίας συντηρείται. Να σημειωθεί δε ότι από την εργοδοτική πλευρά δεν έχει καταβληθεί η παραμικρή οικονομική βοήθεια σε αυτήν».

Διαβάστε επίσης: Νέο εργατικό ατύχημα στο Πέραμα: Εργάτης έπεσε από σκαλωσιά σε ιδιωτικό ναυπηγείο

Ούτε λέξη ο Μητσοτάκης για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα ακόμα και από τη Σαλαμίνα

 

Documento Newsletter