Από τις «υβριδικές απειλές» στην υβριδική συγκάλυψη της εμπλοκής στην Ουκρανία η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Από τις «υβριδικές απειλές» στην υβριδική συγκάλυψη της εμπλοκής στην Ουκρανία η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολεμική κατάσταση στην Ελλάδα προκαλεί η ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για εκ νέου ελληνική αποστολή όπλων στην Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εντείνει την καχυποψία σχετικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων για την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, και το Μέγαρο Μαξίμου να πασχίζει για μία ακόμα φορά να υποβαθμίσει σημαντικότατες αποφάσεις που προδίδουν επικίνδυνη ενδοτικότητα και αδιαφάνεια.

Στη δίνη της νέας αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία που ανακοινώθηκε από τον γερμανό καγκελάριο Σολτς βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, το πολεμοχαρές επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να επιμένει στο εμπόριο συνομωσιολογίας και την κριτική εντός και εκτός συνόρων στις νέες αποφάσεις να δημιουργεί ακόμα πιο ασφυκτικό περιβάλλον.

Σε εμφάνισή του στο ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου παρουσίασε την αποστολή των  τεθωρακισμένων BMP-1 από τα νησιά του Αιγαίου ως μία απόφαση που βοηθάει το στράτευμα να «ξεφορτωθεί» σκάρτο υλικό, σε αντιδιαστολή με τα «νέα σύγχρονα, τρεις τέσσερις γενιές μπροστά» τεθωρακισμένα που θα λάβουμε από τη Γερμανία. Αποφεύγοντας να κάνει λόγο για «συμφωνία» με τους Γερμανούς αναφέρθηκε σε «πρόοδο των επαφών», στην προσπάθειά του να καλύψει το απόλυτο έλλειμμα ενημέρωσης πολιτών και κομμάτων, και προαναγγέλλοντας επιμονή της κυβέρνησης στη σιγή ασυρμάτου. Έφτασε δε στο σημείο να αναφερθεί σε «απόφαση διαρκείας»» του ΚΥΣΕΑ, σφυρίζοντας αδιάφορα για την πρόθεση της κυβέρνησης να ενημερώσει, αφού δήλωσε πως «οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί, προφανώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει».

Με τα επιχειρήματά του να ακούγονται εξωφρενικά ακόμα και για το φιλόξενο πλατό του Φαλήρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η νέα εμπλοκή της χώρας μας στο ουκρανικό μέτωπο θα γίνει «εντελώς δωρεάν», στέλνοντας  όμως τις ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας για τις λεπτομέρειες σε «έναν, ενάμιση μήνα» μετά. Αποκορύφωμα της επιχείρησης συγκάλυψης και δικαιολογιών του εκπροσώπου του Μεγάρου Μαξίμου, η απάντηση στο ερώτημα γιατί «μάθαμε από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα», όπου ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε με το προκλητικό: «υπάρχει περίπτωση να μείνουν κρυφά αυτά τα πράγματα;», υποστηρίζοντας όψιμα πως «όταν θα έρχονταν τα καινούρια και θα φύγουν τα παλιά θα γινόταν η ανακοίνωση».

Επιστράτευση Στεφανή από το… Άγιο Όρος

Την ίδια ώρα, την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου ανέλαβε να υπερασπιστεί ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, επιχειρώντας -και πάλι στο ΣΚΑΪ- να φιλοτεχνήσει το προφίλ του πρωθυπουργού μετά την πανωλεθρία της απουσίας οποιασδήποτε αναφοράς στην Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός είναι σήμερα «σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους», αυτό όμως καθόλου δεν τον εμπόδισε να εμφανιστεί για να ενισχύσει τα σενάρια που πρώτοι οι «κύκλοι» του υπουργείου Άμυνας δια στόματος Παναγιωτόπουλου ανέβασαν ψηλά την περασμένη Δευτέρα. Την ώρα λοιπόν που η χώρα μας στέλνει στην Ουκρανία όπλα και συστήματα από τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία καιρό τώρα βρίσκονται στα αιτήματα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστηρίζει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο εκπαίδευσης, το οποίο ενεργοποιεί το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων σε ασκήσεις διακλαδικές, σε ασκήσεις που ασχολούνται με το ενοποιημένο πεδίο μάχης».

Μάλιστα, σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν φόβοι για τις διαβόητες «υβριδικές απειλές», ο ίδιος απάντησε πως «φοβάμαι σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο δεν το έχω προβλέψει, δεν το γνωρίζω και κάτι για το οποίο δεν έχω τις δυνατότητες να το αντιμετωπίσω. Η Ελλάδα όμως έχει και τις δυνατότητες και τη γνώση και την εμπειρία να το αντιμετωπίσει».

Ο στρατηγός εν αποστρατεία εμφανίστηκε ουσιαστικά για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τις αγωνίες, κυρίως στο ακροατήριο της κυβέρνησης αλλά ακόμα και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας την ετοιμότητα του στρατεύματος για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης. Άλλωστε, στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «συντριπτικής απάντησης στην όποια πρόκληση», έδωσε την ερμηνεία πως ο πρωθυπουργός «εννοεί ότι πλέον έχουμε ξεφύγει από τη σημειακή αντίδραση, δηλαδή πάει ένα πλοίο κάπου και πάμε κι εμείς δίπλα, αλλά τώρα δείχνουμε την ενόχλησή μας συνολικά».

Πάντως, η επιστράτευση του Αλκ. Στεφανή σε μία τέτοια συγκυρία, και μόλις δύο ημέρες μετά την επικίνδυνη γκάφα της διπλής διαρροής του υπουργείου Άμυνας για «υβριδικές απειλές», φαίνεται πως έχει παραπάνω από μία διαστάσεις, αφού η εμφάνισή του, εκτός από τα επικοινωνιακά μηνύματα προς τους πολίτες, έστειλε μηνύματα και στο επιτελείο του υπουργείου, μοιράζοντας παράλληλα και την ευθύνη για την προχθεσινή γκάφα.

Τους καίνε οι «έξω», καίγονται οι μέσα

Πάντως, το θέμα των αντιδράσεων στο εσωτερικό των γαλάζιων, κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι για την κυβέρνηση. Αφενός, η ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας σε συνδυασμό με το έλλειμμα ενημέρωσης, αφετέρου η παθητικότητα έναντι της Τουρκίας και της εντεινόμενης προκλητικότητας αυτής με την «απάθεια» των εταίρων, έχει γεννήσει μεγάλη ανασφάλεια για το προσεχές διάστημα. Η ίδια η απόφαση για την αποστολή των τεθωρακισμένων άνοιξε και πάλι συζητήσεις, με το επιχείρημα πως «δεν στέλνουμε τους TOR M1» που ζητούνται εδώ και καιρό.

Άλλωστε, η χθεσινή εκ Γερμανίας ανακοίνωση ήρθε μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη εξ Αμερικής. Το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο οποίο αναφέρεται επιμόνως η Τουρκία είναι βέβαια πολύ πιο σύνθετο, ωστόσο η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη εγείρει καχυποψία, κυρίως για τον τρόπο που λαμβάνει τις αποφάσεις του. Παράλληλα, και για τον τρόπο με τον οποίο αυτές γίνονται γνωστές, που είναι τρόπος εξευτελιστικός τόσο για την κυβέρνηση και τους βουλευτές της, όσο και για τους πολίτες.

Το δε δημοσίευμα του Euractiv που ήρθε το πρωί της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Σολτς για τα ελληνικά όπλα, υπογραμμίζει τον παθητικό ρόλο που κρατά η χώρα μας και έναντι των Γερμανών, μετά από την απόλυτη ταύτιση με τους Αμερικανούς. Η διαπίστωση πως η Γερμανία χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να μετριάσει τον αντίκτυπο της ζημιάς στις δικές της σχέσεις με τη Ρωσία, γεννά σοβαρά ερωτήματα για την τακτική της χώρας μας, αλλά και του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Documento Newsletter