Από τις τελευταίες και καταϊδρωμένες στην Ε.Ε. η Ελλάδα στην Ελευθερία του Τύπου

Από τις τελευταίες και καταϊδρωμένες στην Ε.Ε. η Ελλάδα στην Ελευθερία του Τύπου

Κάθε χρόνο από το 2002 οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (Reporters Without Borders) δημοσιεύουν κατάλογο που αφορά την Ελευθερία του Τύπου και τον ανάλογο δείκτη ανά χώρα, που αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ελευθερία της Ενημέρωσης.

Δεν είναι τυχαίο που ο κατάλογος αυτός φοβίζει χώρες και κυβερνήσεις που προσπαθούν να παρέμβουν για την διαστρέβλωση της αλήθειας.

Ο δείκτης αποτελεί σημείο αναφοράς από διπλωμάτες, διεθνείς οργανισμούς (όπως ΟΗΕ) αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Με βάση αυτόν κατατάσσονται 180 χώρες και περιοχές ανάλογα με το επίπεδο ελευθερίας που διαθέτουν οι δημοσιογράφοι. Βασίζεται στην αξιολόγηση του πλουραλισμού, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, της ποιότητας του νομοθετικού πλαισίου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων σε κάθε χώρα και περιοχή.

Η Ελλάδα στον πάτο της Ε.Ε.

Η Ελλάδα στον φετεινό κατάλογο βρίσκεται στην 65η θέση. Μετά τη χώρα μας, όσον αφορά την Ε.Ε., ακολουθούν: η Μάλτα στην 81η θέση, η Ουγγαρία στην 89η και η Βουλγαρία στην 111η!

Πρώτη χώρα στην Ελευθερία του Τύπου είναι η Νορβηγία (#1) και ακολουθούν:

2. Φινλανδία

3. Δανία

11. Γερμανία

34. Γαλλία

35. Ηνωμένο Βασίλειο

45. ΗΠΑ

65. Ελλάδα

81. Μάλτα

89. Ουγγαρία

111. Βουλγαρία

————

66. Ιαπωνία

107. Βραζιλία

142. Ινδία

166. Αίγυπτος

178. Ερυθραία και

180. Βόρεια Κορέα

Να σημειωθεί πως και πέρυσι η Ελλάδα βρισκόταν στην 65η θέση έχοντας ωστόσο κάνει ένα καλό άλμα από την 74η πουβρισκόταν το 2018.

Καθώς παραμένει η Ελλάδα στην 65η θέση, έχει σε καλύτερη θέση (από πάνω) την Γεωργία, την Αρμενία, την Πολωνία, τις Σεϋχέλλες και την Αργεντινή και σε χειρότερη θέση (από κάτω) την Ιαπωνία, το Μπουτάν, την Ακτή του Ελεφαντόδοντος και το Μαλάουι. 

Όσον αφορά την Ελλάδα στην έκθεση επισημαίνεται: 

Για την Ελλάδα επισημαίνει:

Ένα προεδρικό διάταγμα θα μπορούσε να επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε μια μεγάλη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Λίγο αργότερα, ένα νέο προεδρικό διάταγμα, έθεσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ΕΡΤ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την άμεση εποπτεία του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απομένει να δούμε πώς αυτή η νέα οργάνωση θα επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Αλλού, οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση της εργασίας τους, με την επίθεση της αστυνομίας κατά ενός δημοσιογράφου που κάλυπτε διαδηλώσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Αθηνών, με τη σύλληψη και κράτηση ενός φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την εκκένωση μιας καταλήψεως συνελήφθη, ενώ τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Athens Voice βανδαλίστηκαν από αναρχική ομάδα. 

Documento Newsletter