Από τη Μάγχη στη… Ρουάντα: Η Βρετανία στέλνει μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Αφρική

Σάλο έχει προκαλέσει η πρωτοφανής συμφωνία που σύναψε το Λονδίνο με τη Ρουάντα προκειμένου η αφρικανική χώρα να δέχεται στο έδαφός της μετανάστες και αιτούντες άσυλο διαφόρων εθνικοτήτων που φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία. Συνεπώς, περνώντας τα στενά της Μάγχης πολλοί παράτυποι μετανάστες, που ονειρεύονται μία καλύτερη ζωή σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα νοτιότερα, στην ανατολική και κεντρική Αφρική. Για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η Βρετανία θα χρηματοδοτεί με 120 εκατομμύρια λίρες στην αναπτυσσόμενη αφρικανική χώρα. Ένα «deal» που έχει προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ αυτή η «οδός» που χαράζει η κυβέρνηση Τζόνσον αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα.

Δείτε επίσης: Διεθνής Τύπος: Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Φινλανδίας – Η Βρετανία θα στέλνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υπέγραψε συμφωνία για να στέλνονται οι μετανάστες που φθάνουν στη Βρετανία στη Ρουάντα ώστε να διεκπεραιώνεται εκεί η υπόθεσή τους, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις. Ο Τζόνσον, που θέλει να στρέψει την προσοχή μακριά από τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει επειδή παραβίασε τους κανόνες του lockdown που ο ίδιος επέβαλε, αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο στο Κεντ, στην νοτιοανατολική Αγγλία, το οποίο δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν το κανάλι της Μάγχης με πενιχρά μέσα, όπως φουσκωτές βάρκες. Η ελπίδα του Τζόνσον είναι να φανεί ότι «παίρνει τον έλεγχο πίσω» στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που απασχολεί πολλούς στο κόμμα και το εκλογικό κοινό του.

Στόχος η συγκράτηση των νεαρών ανδρών

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, έχει ταξιδέψει στη Ρουάντα, όπου θα δώσει λεπτομέρειες του σχεδίου σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου κράτησης, το οποίο οι Times αναφέρουν ότι θα κοστίσει 120 εκατομμύρια λίρες (144,5 εκ. ευρώ). Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουαλίας, Σάιμον Χαρτ, είπε στο Sky News ότι το σχέδιο αφορά κυρίως νεαρούς άγαμους άνδρες. «Είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία με τις γυναίκες και τα παιδιά», συμπλήρωσε.

Πέρυσι, περισσότεροι από 28.000 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Βρετανία. Η άφιξη μεταναστών σε κακοφτιαγμένες βάρκες αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, ειδικά μετά τον πνιγμό 27 μεταναστών τον περασμένο Νοέμβριο,όταν η βάρκα τους ξεφούσκωσε.

Καταπάτηση δικαιωμάτων

Απέναντι στις ανησυχίες των οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών για αύξηση της λαθρεμπορίας ανθρώπων, ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια για την αντιμετώπιση των συμμοριών και την αύξηση των βρετανικών επιχειρήσεων στη Μάγχη. Στην ομιλία του την Πέμπτη, θα πει ότι το σχέδιο αντιπροσωπεύει μια δέσμευση προς τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν την εκστρατεία του Brexit, στην οποία ηγήθηκε. Οι οργανώσεις όμως επιμένουν ότι το σχέδιο αυτό καταπατά το δικαίωμα των μεταναστών για δίκαιη ακρόαση των αιτούντων άσυλο σε βρετανικό έδαφος.

Αντιδράσεις από οργανώσεις και κόμματα

Η Υβέτ Κούπερ, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι μια «επαίσχυντη ανακοίνωση που έχει σκοπό να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη παραβίαση του νόμου από τον Μπόρις Τζόνσον».  Χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ανεφάρμοστη, ανήθικη και εκβιαστική πολιτική που θα κοστίσει δισεκατομμύρια λίρες στους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ακρίβειας», ενώ εκτιμά ότι «θα καταστήσει δυσκολότερη και όχι ευκολότερη τη λήψη γρήγορων και δίκαιων αποφάσεων ασύλου».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι περιμένει να δει πρώτα τη διμερή συμφωνία, αλλά εξέφρασε ανησυχία για τα σχέδια αποστολής αιτούντων άσυλο στο εξωτερικό. «Η UNHCR δεν υποστηρίζει την εξωτερική ανάθεση της υποχρέωσης των κρατών για παροχή ασύλου. Αυτό περιλαμβάνει μέτρα που λαμβάνονται από τα κράτη για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε άλλες χώρες, με ανεπαρκείς διασφαλίσεις για την προστασία των δικαιωμάτων τους ή όπου αυτό οδηγεί στη μετατόπιση και όχι στην κατανομή των ευθυνών για την προστασία των προσφύγων», σχολίασε ένας εκπρόσωπος.