Από θύλακες, καθοδηγητές

Από θύλακες, καθοδηγητές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου με ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας επέλεξε να κάνει προεκλογική ομιλία και υποσχέθηκε νέο ειδικό μισθολόγιο στους στρατιωτικούς από 1/1/2024. Για τις τηλεφωνικές υποκλοπές σιώπησε ακόμη μία φορά και δεν είπε απολύτως τίποτα, έστω για αυτές που αφορούν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενοχη, βέβαια, για μια ακόμη φορά η σιωπή του για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, που προσέβαλαν τις Ενοπλες Δυνάμεις και δημιούργησαν κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης σ’ αυτές.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως, την ώρα που δεν άρθρωσε μία λέξη για την υπόθεση των υποκλοπών που σκιάζει μελανά τη δημοκρατία διάλεξε και τον δρόμο της πατριδοκαπηλίας, όταν πολιτικά αναίσχυντα και διχαστικά αμφισβήτησε τον πατριωτισμό της αντιπολίτευσης. «Για σας ποτέ η άμυνα δεν είχε προτεραιότητα» είπε, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν «στήριξε» τις αμυντικές συμφωνίες και προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Ολοι όμως ξέρουν –και ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέρει– ότι ο λόγος της μη ψήφισης των κονδυλίων της άμυνας δεν ήταν η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία στην αμυντική ισχύ της χώρας, αλλά ο τρόπος διαχείρισης αυτού του ζητήματος αναφορικά με το περιεχόμενο αυτών των συμφωνιών, τις προτεραιότητες των επιλογών για την άμυνα αλλά και το οικονομικό συμφέρον της χώρας που έπρεπε να υπάρξει –και δεν υπήρξε– με τη συμμετοχή της στην παραγωγή του εξοπλιστικού υλικού.

Στο μονοπώλιο του πατριωτισμού και στην αποκλειστικότητά του την οποία προβάλλει και διεκδικεί γι’ αυτόν και την παράταξή

του ο Κυρ. Μητσοτάκης προστίθεται τώρα και ο «εμφύλιος διχασμός».

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ΕΑΜ όχι με λόγο τιμητικό, αλλά με τρόπο που υπηρετεί τον επιχειρούμενο ιστορικό αναθεωρητισμό.

Το ΕΑΜ, λοιπόν, που ιδρύθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, κατά τον πρωθυπουργό είναι γέννημα του Εμφυλίου και όχι της αντίστασης στους ναζί. Κάλεσε, μάλιστα, τον Αλέξη Τσίπρα να διαλέξει «άλλη μουσική εισαγωγή στις ομιλίες του από τον ύμνο του ΕΑΜ» (!).

Δεν πρόκειται για λάθος ή άγνοια του Κυρ. Μητσοτάκη για τα γεγονότα και την Ιστορία.

Πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική στάση του. Να προωθήσει στα δικά του μέτρα την αναθεώρηση της κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της χώρας. Πρόκειται για τον αναθεωρητισμό που επιδιώκει την καταδίκη της Αριστεράς, την αμαύρωση των αγώνων της για την ελευθερία της Ελλάδας και την κοινωνική απελευθέρωση.

Η αναθεωρητική διάθεση και πρόθεση του Κυρ. Μητσοτάκη να πλήξει την Αριστερά δεν έχει όρια. Ξέχασε ότι το 1982, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, αναγνωρίστηκε το ΕΑΜ ως αντιστασιακό κίνημα και οι αγωνιστές και αγωνίστριές του τιμήθηκαν και έλαβαν συντάξεις από το κράτος.

Επιστρέφει στην εποχή της μετεμφυλιακής περιόδου για να τροφοδοτήσει τον διχασμό, θεωρώντας ότι έτσι μεγαλώνει το εκλογικό του ακροατήριο από την ακροδεξιά πλευρά του. Να διχάσει και να πολώσει πολιτικά πιστεύοντας, λαθεμένα βέβαια, ότι θα το πετύχει.

Εκείνο που σίγουρα πετυχαίνει είναι η απόλυτη δέσμευσή του προς τις ακροδεξιές δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματός του, που από θύλακες εδώ και πολύ καιρό γίνονται καθοδηγητές και διαμορφωτές της πολιτικής του.

*Η Μαρία Κουβέλη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter