Από τη χολέρα έως το στεφάνι στον άγνωστο «Δρομέα» πολλές γκάφες δρόμος

Από τη χολέρα έως το στεφάνι στον άγνωστο «Δρομέα» πολλές γκάφες δρόμος

Οι βλέψεις του «πράσινου» συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΗΝ και το αντικυβερνητικό μένος

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος δεν είναι απλή περίπτωση. Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε δεν είναι μόνο ο ίδιος και η δράση του στην επικαιρότητα, αλλά εν γένει ο συνδικαλισμός και οι συνδικαλιστές, με επεισοδιακές καταστάσεις όπως εκείνες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, για τις οποίες δεν ευθύνεται μόνο μία παράταξη, όπως διακινείται ευρέως, αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο συνδικαλισμός εδώ και πολλά χρόνια, στενά συνδεδεμένος και ελεγχόμενος από τα πολιτικά κόμματα, γεγονός που οδήγησε και στην απαξίωσή του.

Ωστόσο ο Μιχ. Γιαννάκος, όντας ευφυής και αρκετά έμπειρος στον χώρο, συνδύασε την προώθηση– με τον… δικό του τρόπο– των αιτημάτων του κλάδου του με την προσωπική του ανάδειξη σε τηλεοπτικό αστέρα. Αλλοι τον κατηγορούν ότι προωθεί τη δική του πολιτική ατζέντα, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ένας ακάματος συνδικαλιστής που επισκέπτεται όλα τα νοσοκομεία της χώρας και διεκδικεί αποφασιστικά την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

«Απεταξάμην» και εμμονές

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανήκει –ή τουλάχιστον ανήκε– στη συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Και γράφουμε «ανήκε» επειδή η σημερινή ονομασία της παράταξης με την οποία εκλέχθηκε είναι πλέον Δημοκρατική Συνεργασία και όχι ΠΑΣΚΕ, όπως παλαιότερα, ενώ ο ίδιος διατείνεται ότι η Δημοκρατική Συνεργασία δεν στηρίζει κανένα πολιτικό κόμμα. Μια μικρή λεπτομέρεια πάντως είναι ότι στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης του 2017 (προ ΚΙΝΑΛ) ήταν παρόντα πολλά από τα κορυφαία στελέχη της συγκεκριμένης παράταξης, αν και ο Μιχ. Γιαννάκος απείχε…

Και μπορεί να αποτάσσεται πλέον το ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να κρατήσει αποστάσεις ή και να διασωθεί προσωπικά –όπως υποστηρίζουν άλλοι συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ– από την εκλογική κατάρρευση του κόμματος, η εμμονή του όμως, όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί, με τη σημερινή κυβέρνηση συχνά υπερβαίνει τα εσκαμμένα.

Βεβαίως, μια συνδικαλιστική παράταξη έχει κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα στους χώρους εργασίας και να διεκδικεί το καλύτερο για τους εργαζόμενους και για τους αποδέκτες της εργασίας τους, που εν προκειμένω είναι οι ασθενείς. Το να αποφασίζεις όμως σε μια τραγική ημέρα για τη χώρα, την 23η Ιουλίου 2018, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι από την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, να φωτογραφίσεις «τον πρώτο νεκρό» μέσα σε ένα νοσοκομείο μόνο και μόνο για να αποδείξεις ότι η κυβέρνηση «κρύβει νεκρούς», δεν αποτελεί μόνο λαϊκισμό αλλά ασέβεια του υψίστου είδους!

Και για να εξηγηθούμε: εδώ δεν σχολιάζουμε τις ευθύνες, κυβερνητικές ή μη, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στο Μάτι. Εξάλλου, για το θέμα θα αποφανθεί ο πλέον αρμόδιος, η ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει όμως (εκτός και αν το αγνοούμε εμείς) σε κανέναν νόμο ή κανονισμό νοσοκομείου η υποχρέωση ή η άδεια να φωτογραφίζουν εργαζόμενοι νεκρούς μέσα σε σακούλες, και μάλιστα χωρίς την άδεια των συγγενών τους, οι οποίοι ακόμη δεν γνώριζαν αν χάθηκαν ή όχι οι άνθρωποί τους. Αλήθεια, πώς προέκυψε αυτή η «φοβερή» ιδέα της φωτογράφισης; Και για ποιον λόγο; Γνώριζε κανείς εκ των προτέρων τι θα υποστήριζε η κυβέρνηση ή κάποια άλλη αρμόδια αρχή, μία ώρα μετά την παραλαβή του νεκρού στο νοσοκομείο, όπως υποστήριξε η ίδια η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της, καθώς κατέγραψε την ώρα φαρδιά πλατιά κάτω από τη φωτογραφία;

Σήμερα βέβαια λίγοι μνημονεύουν τη «μαχητικότητα» της ΠΟΕΔΗΝ και του προέδρου της για την προαναφερθείσα περίπτωση, όλοι όμως θυμούνται την κατάθεση… στεφάνου στον «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου από τον Μιχ. Γιαννάκο, ο οποίος θέλησε να διαμαρτυρηθεί με αυτό τον… πρωτότυπο τρόπο για την υποτιθέμενη ανταλλαγή γλυπτών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Τι κι αν αποδείχτηκε ψευδής η «είδηση» και ο «Δρομέας», παρέμεινε στη θέση του, δίχως να ταξιδέψει προς βορρά; Σημασία έχει ότι ο Μιχ. Γιαννάκος επισκίασε μέχρι και τον αντιπρόεδρο Αδωνη και όποιον άλλο «μακεδονομάχο» προτιμά την πλατεία Συντάγματος. Ποτέ δεν είναι αργά όμως! Μπορεί κάποτε να αντικαταστήσουμε το Σύνταγμα με τη Βασιλίσσης Σοφίας, τη Βουλή με το Χίλτον και τον Αγνωστο Στρατιώτη με τον «Δρομέα» του Βαρώτσου!

Λίγες ημέρες νωρίτερα πάντως ο Μιχ. Γιαννάκος είχε μπερδέψει τα υπουργεία στη διάρκεια απεργιακής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ! Στην προσπάθειά του να μπει στον χώρο του υπουργείου Εργασίας και να συναντηθεί με την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου για να παραθέσει τα αιτήματα του κλάδου, μπέρδεψε τις εισόδους και κατέληξε στο υπουργείο Εσωτερικών! Και μπορεί το τελευταίο περιστατικό να καταχωρήθηκε στα ευτράπελα της πλούσιας δράσης του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, ωστόσο είχαν προηγηθεί άλλα σοβαρότερα ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο του συνδικαλίζεσθαι (ή και… πολιτεύεσθαι, όπως λένε πολλοί συνδικαλιστές, οι οποίοι τον κατακρίνουν) του Μιχ. Γιαννάκου.

Η χολέρα και οι προσλήψεις

Τον Οκτώβριο του 2017 σάλος είχε ξεσπάσει ύστερα από ανακοίνωση-καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι ανιχνεύτηκε ο ιός της χολέρας σε δείγματα νερού από το υπόγειο του μαιευτηρίου «Ελενα», γι’ αυτό και ζητούσε τη λήψη μέτρων ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς και εργαζόμενοι.

Πολύ σύντομα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχ. Γιαννάκος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το μικρόβιο της χολέρας που ανιχνεύτηκε σε λύματα του μαιευτηρίου ήταν στέλεχος του ιού που δεν είναι επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είχε προηγηθεί διάψευση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σε ανακοίνωσή του υπογράμμιζε ότι δεν έχει εντοπιστεί δονάκιο της χολέρας, όπως κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, ούτε φυσικά κρούσμα της νόσου.

Λίγους μήνες νωρίτερα η ΠΟΕΔΗΝ, υπό την προεδρία του Μιχ. Γιαννάκου βεβαίως, είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφία νοσηλευόμενου ψυχικώς πάσχοντα σε καθήλωση στο Δρομοκαΐτειο, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο τότε αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Τάκης Παντέλης είχε δηλώσει πως «για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ξεπέρασε κάθε όριο. Παρουσίασε σε τηλεοπτική εκπομπή φωτογραφία ασθενούς που είχε τεθεί σε προστατευτικό κλινοστατισμό, λέγοντας ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται έτσι λόγω ελλείψεων προσωπικού». Και είχε επισημάνει ότι οι ασθενείς τίθενται σε καθήλωση με βάση την κλινική τους εικόνα και την ανάγκη να προστατευτούν οι ίδιοι ή οι άλλοι ασθενείς και, μάλιστα, «με αυστηρά προσδιοριζόμενο πρωτόκολλο».

Οπως και να έχει, πάντως, γεγονός είναι ότι ο Μιχ. Γιαννάκος χρησιμοποιεί κατά κόρον την τεχνολογία για να καταγγείλει ή να διεκδικήσει, ανάλογα με την περίσταση. Πότε φωτογραφίες –παρανόμως ληφθείσες, φυσικά– αλλά και βίντεο ψυχικώς πασχόντων, πότε φωτογραφίες νεκρών σε σακούλες, πότε βίντεο με… κατσαρίδες-δρομείς στα νοσοκομεία, τίποτε δεν ξεφεύγει, όλα τα καταγράφει! Και φυσικά, να μην ξεχάσουμε τον… σανό που έριξε η ομοσπονδία έξω από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιανουάριο του 2018 ή το χτίσιμο του υπουργείου Υγείας το 2016.

Ο ίδιος ωστόσο υποστηρίζει ότι πίσω από τη συνδικαλιστική του δράση δεν κρύβεται κάποια πολιτική ατζέντα, παρότι του προσάπτουν προσέγγιση με τη ΝΔ πλέον. Οπως είχε πει, μάλιστα, «η αγωνιστική στάση της ΠΟΕΔΗΝ είναι ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονιακών ετών. Μόνο που με τους σαμαροβενιζελικούς άρεσε στον κ. Πολάκη, τον κ. Ξανθό και την κυβέρνησή τους. Τώρα δεν αρέσει». Γεγονός είναι όμως ότι τόσο ο αριθμός των ανακοινώσεων της ΠΟΕΔΗΝ όσο και το ίδιο το περιεχόμενό τους διαψεύδουν τα λεγόμενά του προέδρου της, όπως έχουν υποστηρίξει κατά διαστήματα πολλοί συνδικαλιστές της ομοσπονδίας αλλά και εργαζόμενοι του κλάδου…

Και ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικά ανεξάρτητης στρατηγικής του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Στις 25 Ιανουαρίου 2017 ο Μιχ. Γιαννάκος έκοψε τη γενέθλια τούρτα του, στην οποία απεικονιζόταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως Πινόκιο βγαίνοντας από το Μαξίμου! Παρότι ο ίδιος υπενθυμίζει στα κανάλια και στις πρωινές εκπομπές που τον αγαπούν ιδιαίτερα ότι η ομοσπονδία είχε χτίσει το υπουργείο Υγείας και το 2013 επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη, τούρτα με πρωθυπουργό-Πινόκιο τον

Αντώνη Σαμαρά δεν είδαμε!

Documento Newsletter