Από τη NASA στο Άλφα του Κενταύρου: Αλήθειες και ψέματα για την ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου (Video)

Από τη NASA στο Άλφα του Κενταύρου: Αλήθειες και ψέματα για την ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου (Video)

Βραβείο για την προσφορά της στην επιστήμη και τον άνθρωπο «εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας», έλαβε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της απονομής των πρώτων επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος, η Ελένη Αντωνιάδου.

Η βράβευση στην Ελένη Αντωνιάδου, η οποία στα επίμαχα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν αναφορικά με την απονομή, αναγράφεται ως ερευνήτρια Αναγεννητικής Ιατρικής & Βιοαστροναυτικής έγινε από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός μάλιστα, συνόδευσε την απονομή του βραβείου προς την κ. Αντωνιάδου με διθυραμβικά λόγια:

«Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προτίθεται να δρομολογήσει αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε εκτός από σύγχρονη και σφαιρική γνώση, να παρέχει στους νέους τα κατάλληλα εφόδια που θα τους καθιστούν πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες και θα τους προετοιμάζουν περισσότερο για το επαγγελματικό τους μέλλον και την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Στόχος μας είναι να εντάξουμε στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών νέες θεματικές, όπως η επιχειρηματικότητα, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός του άλλου και ο εθελοντισμός. Και να δημιουργήσουμε τους αυριανούς διακριθέντες σε παρόμοιες διοργανώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

«Η Ελληνίδα καλλονή που εκπαιδεύει αστροναύτες»

Η Ελένη Αντωνιάδου, όπως αναγράφει και η ίδια στο βιογραφικό της: «είναι πτυχιούχος του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου καθώς και μεταπτυχιακού από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις». Μάλιστα, η εταιρεία Mattel, το 2019, κυκλοφόρησε κούκλα Barbie βασισμένη στη μορφή της». Πέραν τούτων όμως, το βιογραφικό της έχει κάποια… γκρίζα σημεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στην Ελένη Αντωνιάδου, η οποία είναι κυρίως γνωστή ως «η Ελληνίδα καλλονή επιστήμονας που εκπαιδεύει αστροναύτες». Κι αυτό γιατί το 2012 επιλέχθηκε από την NASA μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για ένα summer camp. Πλέον, η Ελένη Αντωνιάδου που τυγχάνει αποθεωτικής υποδοχής από πληθώρα ελληνικών Μ.Μ.Ε., φέρεται να «εργάζεται στον «Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Αρη» στη Σίλικον Βάλεϊ στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα».

Ανεπιβεβαίωτες θέσεις και βραβεύσεις

Το αξιοσημείωτο είναι όμως ότι παρότι η συμμετοχή της στην ακαδημία της NASA δεν είναι αμελητέα, εντούτοις φαντάζει δύσκολο να ήρθε σε πολύ στενή επικοινωνία και επαφή με αστροναύτες της NASA, αφού πρόκειται για ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα (Summer camp), το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές και όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA, είναι ένα «εντατικό καλοκαιρινό project για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές με υψηλό κίνητρο». Κι όμως, σε συνέντευξή της στις 26 Φεβρουαρίου 2014, στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «είμαστε μια παρέα με όλους τους αστροναύτες, τρώμε όλοι μαζί και ξυπνάμε όλοι μαζί». Σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ αναγράφεται επίσης ότι είναι ερευνήτρια της NASA, ενώ στο γαλλικό της βιογραφικό η κ. Αντωνιάδου, αλλά και στη γαλλική έκδοση του περιοδικού «Madame Figaro», αναγράφεται ότι η NASA της προσέφερε μια θέση στον τομέα της έρευνας βιοεπιστημών. Το γεγονός αυτό δεν κατέστη δυνατό να το επιβεβαιώσουμε, πάντως το βιογραφικό της κ. Αντωνιάδου, εμπεριέχεται στην ιστοσελίδα της NASA, μόνο στον τομέα της NASA Academy.

Σε ελληνικά δημοσιεύματα αναγράφεται επίσης ότι η Ελένη Αντωνιάδου βραβεύθηκε το 2012 ως η πιο ελπιδοφόρα ερευνήτρια από τη NASA και την ESA (την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία). Όμως, από την δημοσιογραφική έρευνα την οποία πραγματοποιήσαμε, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε την επίμαχη βράβευση της κ. Αντωνιάδου, αφού στη λίστα που έχει δημοσιοποιήσει η NASA με τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν λάβει κάποιου είδους βραβείο από αυτήν, δεν εντοπίσαμε το όνομα της κ. Αντωνιάδου.

Η δημιουργία της πρώτης συνθετικής τραχείας

Τον Μάρτιο του 2014 η Ελένη Αντωνιάδου φιλοξενήθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου. Κύρια αιτία της παρουσίας της στην εκπομπή ήταν ότι μαζί με μια συμφοιτήτριά της δημιούργησαν μια τεχνητή τραχεία, η οποία εμφυτεύθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην εκπομπή η κ. Αντωνιάδου, που πραγματοποίησε «μεταπτυχιακές σπουδές στο UCL στη νανοτεχολογία και την ανανεωτική ιατρική. Έπειτα άρχισα να δουλεύω στο Royal Free Hospital (σ.σ. του Λονδίνου), όπου είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε ασθενείς και να εφαρμόζουμε τις πειραματικές αυτές μελέτες σε ασθενείς που ήταν σε τελικό στάδιο καρκίνο και με διάφορες διαδικασίες που ήταν περίεργες γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο και μια κλινική οδός που μπορεί να βασίσει οποιοσδήποτε ασθενής, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ήμασταν τυχεροί και μπορέσαμε να τις εφαρμόσουμε ώστε να αποδείξουμε τις δυνατότητες αυτού του πεδίου».

Στη συνέχεια η κ. Αντωνιάδου, αφού περιέγραψε τους τρόπους που μαζί με τη συμφοιτήτριά της δημιούργησαν την τεχνητή τραχεία, αναφέρθηκε στον ασθενή στον οποίο έγινε η πρώτη εμφύτευση τεχνητής τραχείας, της ίδιας που οι δύο φοιτήτριες είχαν κατασκευάσει: «Κάποιος άνθρωπος που δεν είχε ελπίδα να ζήσει, είχε δύο εβδομάδες ζωής, είχε κάνει όλες τις θεραπείες που επιτρέπονται στην Ευρώπη, είχε καρκίνο της τραχείας και ένα μεγάλο ογκίδιο στην τραχεία του. Ως εξαίρεση δόθηκε η δυνατότητα να εφαρμοστεί η δική μας πειραματική μελέτη, γιατί όπως ξέρετε οι πειραματικές μελέτες παίρνουν πάρα πολύ χρόνο για να γίνουν θεραπεία, τουλάχιστον 20 χρόνια. Ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν και λίγο τυχερός γιατί γνωριζόμασταν με τους θεράποντες ιατρούς του, είχε τύχει να παρουσιάσουμε τη συγκεκριμένη τραχεία σε έναν διαγωνισμό που είναι για μετάφραση των επιστημονικών μελετών στην επιστημονική πράξη και έτσι κερδίσαμε το πρώτο βραβείο. Έτσι μας έμαθε και ο ασθενής και είχε την τόλμη να επικοινωνήσει μαζί μας και πιστεύω ότι δεν το έχει μετανιώσει». «Και τώρα», όπως προσέθεσε η Τατιάνα Στεφανίδου, «ζει τη δική του ζωή. Αυτό είναι επίτευγμα».

https://www.youtube.com/watch?v=tWnXi5BNj2c

Νεκρός ο ασθενής που «δεν το μετάνιωσε»

Μόνο που ο συγκεκριμένος ασθενής στον οποίο αναφέρθηκε η κ. Αντωνιάδου φαίνεται πως δεν «ζει τη δική του ζωή». Μάλιστα, φαίνεται πως πέθανε λίγο καιρό πριν από την επίμαχη συνέντευξη. Όπως αναγραφεί η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου στο βιογραφικό της, https://academy.arc.nasa.gov/eleniantoniadou?fbclid=IwAR2y59quKK1A1i8ddhxxLgEBY8V1pp_TCw5CQ0y1Md2rIYec9iuHBPjUVGA , η τεχνητή τραχεία που δημιούργησε με τη συμφοιτήτριά της Claire Crowley για τον καθηγητή Alexander Seifalian, εμφυτεύθηκε σε έναν 46χρονο ασθενή, τον Andemariam Teklesenbet, «ο οποίος έπασχε από προχωρημένο στάδιο καρκίνου στην τραχεία. Αυτή η υπόθεση ήταν η πρώτη πετυχημένη τεχνητή εμφύτευση οργάνου στην ιστορία της ιατρικής και απέδειξε τη δυναμική που έχει η αναγεννητική ιατρική για το μέλλον των θεραπειών εμφύτευσης».

Το σκάνδαλο του Paolo Macchiarini

Η επέμβαση έγινε από έναν από τους διάσημους γιατρούς στον τομέα του παγκοσμίως, τον Paolo Macchiarini. Ο ασθενής με καταγωγή από την Ερυθραία, διαγνώστηκε με καρκίνο το 2009, χειρουργήθηκε, όμως το 2011 ο καρκίνος εμφανίστηκε ξανά. Τότε, ο Andemariam Teklesenbet Beyene ήρθε σε επαφή με τον Paolo Macchiarini, ο οποίος εκείνη την εποχή, όπως αναγράφεται σε πλήθος δημοσιευμάτων, ακόμη και στη Wikipedia, «συνεργαζόταν με επιστήμονες του UCL, προκειμένου να κατασκευάσουν μια πλήρως συνθετική τραχεία… αντί να χρησιμοποιήσουν τραχεία από δωρητή και “απογυμνωμένη”, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν». Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011 και έτυχε τόσο ευρείας δημοσιότητας, που έγινε πρωτοσέλιδο ακόμα και από την εφημερίδα «New York Times». Δεν ήταν όμως επιτυχής. Μέχρι το τέλος του χρόνου το εμφύτευμα «κατέρρεε», με αποτέλεσμα ο ασθενής να πεθάνει τον Ιανουάριο του 2013 (σ.σ. σε κάποια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι ο ασθενής πέθανε τον Ιανουάριο του 2014). Η αυτοψία έδειξε ότι ο Andemariam Teklesenbet Beyene έπασχε από μακροχρόνια πνευμονική λοίμωξη, είχε θρόμβο στον πνεύμονά του και ότι η τεχνητή τραχεία είχε χαλαρώσει.

Πέραν του ότι δημιουργούνται πολύ έντονα ερωτήματα αναφορικά με το πώς γίνεται η Ελένη Αντωνιάδου να αναφέρεται στον ασθενή λίγο καιρό αφότου αυτός έχει πεθάνει, ως έναν άνθρωπο του οποίου η έρευνά της του έσωσε τη ζωή –αφού φαντάζει απίθανο να μην είχε ενημερωθεί για τον θάνατό του, λόγω της σημαντικότητας της επίμαχης ιατρικής υπόθεσης-, η ιστορία δεν σταματάει εκεί. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2016, το BBC https://www.bbc.com/news/magazine-37311038 αναφέρεται στον Paolo Macchiarini, σε ρεπορτάζ που φέρει τίτλο: «ο ξεπεσμός ενός χειρούργου». Παρότι ο Macchiarini έγινε ευρέως γνωστός σύμφωνα με το ρεπορτάζ το 2011, έπειτα από την επέμβαση της συνθετικής τραχείας, πλέον στερείται δόξας. Κι αυτό γιατί «από τους εννέα ασθενείς του που δέχθηκαν τη θεραπεία του, στη Σουηδία κι αλλού, οι εφτά έχουν πεθάνει. Οι δύο που ζουν αφαίρεσαν τις συνθετικές τραχείες τους και τις αντικατέστησαν με τραχεία προερχόμενη από δωρητή».

Μάλιστα, μια έρευνα που διεξήχθη από τον Kjell Asplund, διευθυντή του Σουηδικού Συμβουλίου Ιατρικής Ηθικής, διαπίστωσε ότι «τα επιστημονικά θεμέλια για αυτή την νέα επιχείρηση ήταν αδύναμα και καταδικασμένα αποτύχουν να φέρουν εις πέρας τις αναλύσεις κινδύνου, προτού οι ασθενείς εγχειριστούν, ή αναζητήσουν την απαραίτητη ηθική αποδοχή». Έπειτα από περίπου έναν χρόνο ιατρικό-νομικής έρευνας, το γραφείο γενικού εισαγγελέα, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2017 ότι ο Macchiarini ήταν αμελής σε τέσσερις από τις πέντε υποθέσεις που ερευνήθηκαν, λόγω της χρήσης συσκευών και διαδικασιών που δεν υποστηρίζονταν από την επιστήμη, αλλά έγκλημα δεν μπορούσε να αποδειχθεί επειδή οι ασθενείς μπορεί να πέθαιναν σε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κι αν υποβάλλονταν». Η Ελένη Αντωνιάδου όμως καμάρωνε για τη συμμετοχή της σε αυτό το πρόγραμμα…

«Δεν είναι ολοκληρωμένη ακαδημαϊκός»

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελένη Αντωνιάδου βάσει των όσων έχει δηλώσει σε κατά καιρούς συνεντεύξεις της, είναι συνιδρύτρια της εταιρείας Τransplants without Donors, Σύμφωνα όμως με τη γαλλική Wikipedia, σε σελίδα που εμπεριέχεται η βιογραφία της Ελένης Αντωνιάδου, «η βιωσιμότητα αυτής της τεχνολογίας (σ.σ. της δημιουργίας συνθετικής τραχείας), ακόμη και η συμμετοχή της Ε. Αντωνιάδου σε πραγματικές ιατρικές επιτυχίες δεν έχει αποδειχθεί».

Προς επιβεβαίωση αυτού παρατίθεται λήμμα από την ιστοσελίδα wikivisually.com, όπου αναγράφονται στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε διαγραφή ενός λήμματος από την Wikipedia. Στο επίμαχο άρθρο, https://wikivisually.com/wiki/Wikipedia:Articles_for_deletion/Eleni_Antoniadou ο συντάκτης του οποίου φέρεται να προκρίνει τη διαγραφή της βιογραφίας της Ελένης Αντωνιάδου από τη Wikipedia, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κ. Αντωνιάδου, «είναι μια αναδυόμενη ακαδημαϊκός, που δεν πληροί τα κριτήρια ένταξης για τους ακαδημαϊκούς». Άλλωστε, η Ελένη Αντωνιάδου δεν φαίνεται να έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό της, ενώ δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί ούτε μια σελίδα στην οποία να παρατίθεται το επιστημονικό της έργο . Στο ίδιο άρθρο ακόμη αναφέρεται ότι η Ελένη Αντωνιάδου «σίγουρα δεν είναι μια ολοκληρωμένη ακαδημαϊκός, αφού δεν έχει καθόλου μεγάλες δημοσιεύσεις», ενώ «δεν είναι ολοκληρωμένη επιχειρηματίας. Η εταιρεία της “Transplants without Donors” είναι ασαφές αν υπήρξε ποτέ… Δεν έχει λάβει βραβεία σχετικά με συνεισφορά της στην επιστήμη ή στις επιχειρήσεις».

Στο επίμαχο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι η Ελένη Αντωνιάδου «έχει μεταπηδήσει προς μια πολιτική καριέρα». Λέτε αυτός να είναι ο λόγος που βραβεύθηκε από την Νίκη Κεραμέως και όχι απλά το ότι είναι ακόμη μια άριστη;

Το πουλέν του Πιερρακάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως οι… κακές γλώσσες λένε ότι η Ελένη Αντωνιάδου είναι το “πουλέν” του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Κι αυτό γιατί η Ελένη Αντωνιάδου είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της Dianeosis, ενός ερευνητικού μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού, στον οποίο ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι διευθυντής ερευνών. 

Ετικέτες

Documento Newsletter