Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μεταξύ άλλων διακρίνεται και για τις… κωλοτούμπες της, στις οποίες πραγματικά κάνει πρωταθλητισμό. Η πολιτική των επιφανειακών εντυπωσιασμών εφαρμόζεται ακόμη και στο ποδόσφαιρο, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να επιβάλει κανόνες διαφάνειας στους βαρόνους της μπάλας.
Τον Γενάρη του ’20 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωσε τη σημαία της επανάστασης κατά του πρωθυπουργού για τον ΠΑΟΚ, για την περιβόητη υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια επίδειξη δύναμης τον διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες. Και ακριβώς έναν χρόνο μετά ο Θ. Ζαγοράκης επανεντάχτηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο!
Οι Big 4 είναι στα κάγκελα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται σε αντιπαράθεση διαρκείας με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης είναι κόκκινο πανί για τους διοικητικούς ηγέτες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Κι αυτό διότι οι κινήσεις και οι επιλογές του ταυτίζονται με τη γραμμή του Ολυμπιακού.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται φάτσα με τα… βράχια και ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να παίξει το χαρτί του αρχηγού της εθνικής ομάδας του 2004 για την προεδρία της ΕΠΟ μήπως και επιστρέψει το πρωτάθλημα στην κανονικότητα. Ο πρωθυπουργός δεν είχε κανένα πρόβλημα να επαναφέρει τον Ζαγοράκη στο κόμμα, πολύ απλά γιατί αυτό τον βολεύει τη συγκεκριμένη περίοδο.
Οταν κινδύνευε η… κοινωνική συνοχή
«Εάν ο ΠΑΟΚ δεν δικαιωθεί (σ.σ.: στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας), εγώ δεν μπορώ να συνευρίσκομαι στην ίδια πολιτική στέγη με όλους αυτούς που βάλλουν καθ’ υπόδειξη τρίτων εναντίον του ΠΑΟΚ και του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου» είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του ’20 ο Θ. Ζαγοράκης και γι’ αυτήν τη δήλωση διαγράφηκε από την ομάδα ευρωβουλευτών της ΝΔ. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε πει για την ανταρσία Ζαγοράκη:
«Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει όμως ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης. Ούτε θα μείνει θεατής στο θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται με φόντο διαχρονικές παθογένειες που προσβάλλουν κάθε Ελληνα πολίτη. Με απόφαση του πρωθυπουργού διαγράφεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης».
Οι διαχρονικές παθογένειες όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν εστίες έντασης σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και ο Θ. Ζαγοράκης κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του πυροσβέστη, αλλά στο τέλος της διαδρομής δεν θα είναι έκπληξη αν «καεί» και ο ίδιος ως ποδοσφαιρικός παράγοντας. Τα αφεντικά των μεγάλων ΠΑΕ θεωρούν ότι το ποδόσφαιρο είναι τσιφλίκι τους και κάνουν ό,τι γουστάρουν, χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν για τις πράξεις τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κερδίζουν οι ομάδες τους και τίποτε άλλο.
Μεσοβδόμαδα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Θ. Ζαγοράκη στο Μέγαρο Μαξίμου και επιβεβαίωσαν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τη συνεργασία τους για ωμή κυβερνητική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο. Ο «Ζαγόρ» πάει φυτευτός για την προεδρία της ΕΠΟ, οπότε η κυβέρνηση καταπατά το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου για να επιβάλει τον εκλεκτό της. Αλλη μια κυβίστηση, δηλαδή, από τους… αρίστους.
«Εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του»
Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ευρωβουλευτή Θεόδωρο Ζαγοράκη. Ο Θεόδωρος Ζαγοράκης επανεντάσσεται στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι ύστερα από διερευνητικές συζητήσεις, προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας, της ΕΠΟ, προκειμένου να υπηρετήσει από άλλη θέση το ελληνικό ποδόσφαιρο και να εφαρμόσει το νέο ολιστικό σχέδιο για τη θεσμική αναμόρφωσή του. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Θεόδωρου Ζαγοράκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του».
Η επιστράτευση του διαγραμμένου «επαναστάτη»
Η ΕΠΟ εδώ και μήνες στην ουσία δεν έχει διοίκηση και είναι ανίσχυρη. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει αντίδραση από τη FIFA και την UEFA σε ό,τι αφορά την ωμή κυβερνητική παρέμβαση. Επιπλέον, έχουν γίνει λανθασμένες κινήσεις και επιλογές σε πρόσωπα από την ΑΕΚ, η οποία ελέγχει μαζί με τον ΠΑΟΚ τη συντριπτική πλειοψηφία του σώματος της εκλογικής γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας. Ο Λ. Αυγενάκης και λόγω της πανδημίας πέτυχε τη μετάθεση των εκλογών της ΕΠΟ, που αρχικά ήταν να διεξαχθούν τον περασμένο Ιούλιο. Οι δύο «δικέφαλοι» δεν έδειξαν αντανακλαστικά και η κυβέρνηση επέλεξε για πρόεδρο τον Ζαγοράκη για να μην μπορούν να αρνηθούν τη συγκεκριμένη πρόταση οι Μελισσανίδης – Σαββίδης.