Από σκάνερ τα νέα για τον Ναβάλνι

Καμία ανοχή σε οτιδήποτε αφορά τον Αλεξέι Ναβάλνι, ακτιβιστή και αρχηγό της αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να δείχνει η Ρωσία, η οποία πριν από λίγες ημέρες συνέλαβε ακόμη και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις διαμαρτυρίες για τη σύλληψή του.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου όταν επέστρεψε στη Μόσχα από το Βερολίνο, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για δηλητηρίαση. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η δηλητηρίασή του οργανώθηκε από τη Μόσχα προκειμένου να τον εκφοβίσουν ώστε να σταματήσει την κριτική εναντίον του Πούτιν.

Μάλιστα, ένας εκ των Ρώσων χημικών που συμμετείχαν στην υπόθεση παραδέχτηκε ότι στόχος ήταν να τον δολοφονήσουν. Με την επιστροφή του στη Ρωσία ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών και οκτώ μηνών.

«Πρόκληση δημόσιας αναταραχής»

Την περασμένη εβδομάδα υποστηρικτές του Ναβάλνι, ο οποίος έχει ξεκινήσει και απεργία πείνας, συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή όπου κρατείται στο Ποκόροφ προκειμένου να απαιτήσουν καλύτερη φροντίδα και περίθαλψη καθώς η υγεία του φαίνεται να επιδεινώνεται καθημερινά.

Οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους και τεχνικούς, μεταξύ των οποίων και τον ανταποκριτή του CNN Μάθιου Τσανς. Οπως περιέγραψε ο ίδιος, οι δημοσιογράφοι με τους δικηγόρους και τους ακτιβιστές που κρατήθηκαν από την αστυνομία μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε αστυνομικό τμήμα, όπου οι αξιωματικοί έλεγξαν τα έγγραφά τους.

Το περιφερειακό υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι ο λόγος της κράτησης ήταν η «πρόκληση δημόσιας αναταραχής». Και οι πέντε εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από λίγες ώρες, ωστόσο θα κληθούν να εμφανιστούν ενώπιον της αστυνομίας στις 21 Απριλίου.

«Είναι απαράδεκτο να καταστέλλεται με τέτοιον τρόπο το αντιπολιτευτικό κίνημα στη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) Σκοτ Γκρίφεν. «Καλούμε τις αρχές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις αυθαίρετες συλλήψεις και τη βία ως μέσο παρενόχλησης, καταστολής και εκφοβισμού των δημοσιογράφων και να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους και την ελευθερία του Τύπου» συμπλήρωσε.

Ανησυχία ΕΕ για την καταστολή ΜΜΕ

Πλήθος άλλων δημοσιογράφων που κάλυπταν και στο παρελθόν τις εθνικές διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυθαίρετες συλλήψεις και αστυνομική βία. Σύμφωνα με αναφορές δημοσιογραφικών οργανισμών, περίπου 11.000 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 δημοσιογράφων.

Μάλιστα η ΕΕ επέκρινε την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης της μη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία» και καταγγέλλοντας τις πρόσφατες περιπτώσεις δικαστικών διώξεων καθώς και τα περιστατικά βιαιοπραγιών και απειλών εναντίον των δημοσιογράφων οι οποίοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους καλύπτοντας τις αντιδράσεις των πολιτών.

Ετικέτες