Δεκάδες οι δικαστικές περιπέτειες για τον παρουσιαστή. Βροχή οι καταγγελίες στο Documento κατά της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» και των προσφορών-μαϊμού
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Τριάντης
Πάνω από 30 φορές έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη από το 2004 μέχρι και σήμερα ο Μένιος Φουρθιώτης, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Πρόκειται για μια σειρά από μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του για αδικήματα είτε πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα ακάλυπτες επιταγές, απάτη, φορολογικά αδικήματα υπεξαίρεση, πλαστογραφία, διακεκριμένη κλοπή (υπόθεση Τζούλιας Αλεξανδράτου), συκοφαντική δυσφήμηση κ.ά. Για κάποιες από αυτές τις δικογραφίες ο τηλεπαρουσιαστής και μάνατζερ έχει αθωωθεί. Κάποιες άλλες είτε έχουν μπει στο αρχείο είτε έχει παύσει η δίωξη σε βάρος του με εισαγγελικές διατάξεις, ενώ άλλες, όπως η αντιδικία του με την Τζ. Αλεξανδράτου, της οποίας υπήρξε μάνατζερ, παραμένουν ανοικτές. Είναι πάντως εντυπωσιακό πόσες φορές έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, ανεξάρτητα από τη νομική έκβαση των υποθέσεων, κάτι βέβαια που η ΕΛΑΣ δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη σε ό,τι αφορά την παροχή αστυνομικής φύλαξης.
Την ίδια ώρα οι καταγγελίες σε βάρος του παρουσιαστή συνεχίζονται, όπως και οι νέες δικογραφίες που σχηματίζονται γι’ αυτόν στη Δικαιοσύνη. Ηδη σε βάρος του διεξάγονται τέσσερις διαφορετικές εισαγγελικές έρευνες μετά και τις αποκαλύψεις του Documentο, ενώ δικογραφία σε βάρος του για απάτη έχει σχηματιστεί από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας για την ιστοσελίδα superjumbo.gr και τα κινητά τηλέφωνα. Επίσης σωρεία καταγγελιών έχει κατατεθεί κατά της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά», η οποία συνδέεται με τον ίδιο. Καταγγελίες για παραπλανητική διαφήμιση και fake αποκλειστικές συνεντεύξεις, όπως αυτή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Στο μεταξύ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η στάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) σχετικά με τον παρουσιαστή. Τo 2019 επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη, για μετάδοση «τηλεοπτικών διαγωνισμών που μπορούσαν να παραπλανήσουν το τηλεοπτικό κοινό». Με την απόφαση αυτή διακόπηκε επίσης η μετάδοση της εκπομπής «Αποκαλυπτικά» του Μ. Φουρθιώτη. Είναι άγνωστο εάν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΣΡ διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές.
Σε… ανοιχτή γραμμή με τη Δικαιοσύνη
Οι εμπλοκές του Μ. Φουρθιώτη με τη Δικαιοσύνη ξεκινούν κάπου το 2004 και φτάνουν μέχρι και σήμερα. Ηταν η περίοδος που εμφανιζόταν σε μεταμεσονύκτιες τηλεοπτικές εκπομπές trash περιεχομένου. Οταν γνωστές τηλεπερσόνες και μεγαλοδημοσιογράφοι τον αντιμετώπιζαν ως γραφική φιγούρα, για να φτάσουν μερικά χρόνια μετά να δουλεύουν στο κανάλι Epsilon με τον ίδιο στη θέση του τηλεοπτικού διευθυντή ειδήσεων. Στο μεταξύ είχε γίνει πανελληνίως γνωστός ως ο μάνατζερ της πορνοστάρ Τζ. Αλεξανδράτου.
Το παλμαρέ των ποινικών εμπλοκών του ποικίλλει. Από έκδοση ακάλυπτων επιταγών, υπεξαιρέσεις και φορολογικά αδικήματα μέχρι και απάτη, ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση, εξύβριση, πλαστογραφία κ.ά. Ο ίδιος άλλωστε έχει μηνυθεί πάνω από 30 φορές είτε από φυσικά πρόσωπα είτε από εταιρείες. Για κάποιες από αυτές τις υποθέσεις έχει καταφέρει να αθωωθεί αμετάκλητα. Αρκετές έχουν μπει στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη ή έχει παύσει η δίωξη σε βάρος του, ωστόσο άλλες εξακολουθούν να απασχολούν τη Δικαιοσύνη.
Αν και ο ίδιος ξεκίνησε ως trash φιγούρα και είχε συνεχείς εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη, αυτό δεν τον εμπόδισε να ανελιχθεί στο κανάλι Εpsilon, συμφερόντων Βρυώνη. Η οικονομική κρίση και η κατακόρυφη πτώση των αμοιβών στα μεγάλα κανάλια την εποχή των μνημονίων οδήγησαν διάφορες τηλεπερσόνες στην πόρτα του. Το γεγονός αυτό έδωσε στον Φουρθιώτη αέρα «νομιμοποίησης» αλλά και εξουσίας. Η trash φιγούρα της τηλεόρασης είχε καταφέρει να εξελιχθεί σε προϊστάμενο όσων τον υποτιμούσαν.
Ανθρωποι που βρίσκονταν στο κανάλι Epsilon την περίοδο που μεσουρανούσε θυμούνται ένα χαρακτηριστικό περιστατικό. Ο Φουρθιώτης παρακολουθούσε την εκπομπή γνωστής τηλεπερσόνας και με καλές αμοιβές στα μεγάλα κανάλια. Με ύφος θριαμβευτή κάποια στιγμή γυρίζει και λέει σε όσους ήταν παρόντες: «Τη βλέπετε αυτή; Εγώ θα τη φέρω εδώ και θα την κάνω υπάλληλό μου». Πράγματι μερικούς μήνες μετά η γνωστή τηλεπερσόνα περνούσε το κατώφλι της πόρτας του Epsilon.
Τρεις εισαγγελικές έρευνες σε βάρος του
Η απότομη… άνοδος φαίνεται ότι τον «μέθυσε». Οπως επίσης το γεγονός ότι κατάφερνε να βγαίνει αλώβητος από τις εμπλοκές του με τη Δικαιοσύνη. Κάτι που βέβαια δεν σταμάτησε ποτέ, όπως και οι συνεχείς καταγγελίες σε βάρος του. Οι αποκαλύψεις του Documento είχαν αποτέλεσμα να διαταχτούν τέσσερις εισαγγελικές έρευνες. Η μία έπειτα από παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου για το αδίκημα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απόπειρα εκβίασης με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε στο Documento ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η έρευνα αυτή ανατέθηκε στο τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας υπό την εποπτεία εισαγγελέα.
Η δεύτερη έρευνα ξεκίνησε έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη και αφορά τις οικονομικές δραστηριότητές του. Μεταξύ αυτών και η κομπίνα που αποκάλυψε το Documento με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», την οποία εντόπισαν οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ αλλά παρέμενε παγωμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την περασμένη Τετάρτη κι αφού είχαν προηγηθεί τα δημοσιεύματα του Documento το υπουργείο Εργασίας διαβίβασε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη κομπίνα.
Η τρίτη εισαγγελική έρευνα αφορά την πλαστή δημοσιογραφική ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ που επίσης αποκάλυψε το Documento. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης η οποία και συσχετίστηκε με την αναφορά του μέλους του ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) Γιώργου Βότσκαρη για τη διερεύνηση του αδικήματος της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση. Τέλος, δικογραφία σχηματίστηκε και για το θέμα των επίσης παράνομων διαπιστεύσεών του σε διάφορα υπουργεία έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Το ΕΣΡ και η παραπλάνηση του κοινού
Εκτός από τις εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη οι δραστηριότητες του Μ. Φουρθιώτη έχουν απασχολήσει και ανεξάρτητες αρχές, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το 2019 το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon για μετάδοση «τηλεοπτικών διαγωνισμών που μπορούσαν να παραπλανήσουν το τηλεοπτικό κοινό» από την εκπομπή του Μ. Φουρθιώτη. Κατά την έρευνα το ΕΣΡ είχε εντοπίσει ότι σε πολλές περιπτώσεις η «μεγάλη πλειοψηφία των κινητών τηλεφώνων και των φερόμενων ως νικητών έχει συνεχόμενους ή σχεδόν συνεχόμενους τηλεφωνικούς αριθμούς». Σε άλλες περιπτώσεις το ίδιο κινητό τηλέφωνο εμφανιζόταν να έχει κερδίσει σε κοντινές ημερομηνίες περισσότερες φορές με διαφορετικό κάθε φορά κάτοχο. Σύμφωνα με το ΕΣΡ, το ποσό που φαίνεται να είχαν αποκομίσει οι φερόμενοι ως νικητές των διαγωνισμών ξεπερνούσε τα 3,5 εκατ. ευρώ.
Το ΕΣΡ στην απόφασή του διαπίστωνε και κάτι ακόμη. «Ο παρουσιαστής των επίμαχων εκπομπών» Φουρθιώτης ήταν την περίοδο εκείνη διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας White Productions M.IKE. Είναι η εταιρεία που κατά το ΕΣΡ «είχε τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα των ελεγχόμενων εκπομπών…». Η ίδια εταιρεία εμπλεκόταν και στην απάτη με τα κινητά τηλέφωνα την οποία έστειλαν στον εισαγγελέα Λάρισας οι αστυνομικοί. Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο το ΕΣΡ διαβίβασε τα ευρήματα αυτά στον εισαγγελέα για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Το Documento επικοινώνησε με το ΕΣΡ και έθεσε τα συγκεκριμένα ερωτήματα, ωστόσο μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου δεν έλαβε καμία απάντηση.
Καταγγελίες για την εφημερίδα «Αποκαλυπτικά»
Εκτός από την τηλεοπτική εκπομπή του και η εφημερίδα «Αποκαλυπτικά», η οποία συνδέεται με τον ίδιο, έχει απασχολήσει ανεξάρτητες αρχές. Συγκεκριμένα, σε βάρος της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» έχει κατατεθεί σωρεία καταγγελιών από αναγνώστες της για τις προσφορές που δίνει και τον τρόπο που τις διαφημίζει. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία αναγνώστριας προς το Documento, η οποία κατατέθηκε και στο Ινστιτούτο Καταναλωτή.
Οπως καταγγέλλει, στις 19 και 20 Μαρτίου η διαφήμιση της εφημερίδας σχετικά με τις προσφορές έκανε λόγο για επιταγή 50 ευρώ σε όλους για σουπερμάρκετ καθώς και δωρεάν οξύμετρο. Η ίδια, όπως καταγγέλλει, αγόρασε την εφημερίδα προκειμένου να πάρει το οξύμετρο. Ωστόσο όταν την αγόρασε αντιλήφθηκε πως για το οξύμετρο η προσφορά αφορούσε έκπτωση 10% επί της συνολικής τιμής και δεν ήταν δωρεάν όπως εμφανιζόταν. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την επιταγή για τα σουπερμάρκετ. Η υποτιθέμενη επιταγή απλώς έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής σε κλήρωση και μόνο εάν ήταν μεταξύ των τυχερών θα μπορούσε να την εξαργυρώσει και εάν πρώτα αγόραζε μια σειρά από προϊόντα.
Παρόμοια καταγγελία σχετικά με παραπλάνηση του κοινού έχει κατατεθεί και στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του Συνηγόρου, οι καταγγελίες δεν αφορούσαν παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας και αναμένεται να διαβιβαστούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
Η διαφήμιση της εφημερίδας από την ΕΡΤ
Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εφημερίδα «Αποκαλυπτικά» συμφερόντων Φουρθιώτη διαφημίζεται στην κρατική τηλεόραση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταγγελίες για παραπλανητικές προσφορές και παρά το γεγονός ότι διαφήμιζε υποτιθέμενη συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος η οποία στην πραγματικότητα δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ. Η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι με βάση τη νομοθεσία «δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη μετάδοση διαφημιστικών σποτ όταν δεν προσκρούουν σε μία από τις απαγορευτικές διατάξεις του ν. 4779/2021 άρθρ. 14 (διαφημίσεις που θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που εισάγουν διακρίσεις, παραπλανητικές διαφημίσεις κ.λπ.)». Ωστόσο αυτή είναι η μισή αλήθεια, διότι στην περίπτωση του Documento εφευρίσκουν άλλες δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει τηλεοπτικός χρόνος.
Το Documento επικοινώνησε με την ΕΡΤ και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα. Η απάντηση που έλαβε από τη νομική υπηρεσία της κρατικής τηλεόρασης ήταν πως η ΕΡΤ δεν μπορεί να κάνει κάτι για το γεγονός ότι κάποια από τα διαφημιζόμενα προϊόντα εμφανίζονται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.
«Εμείς ζητάμε να μην υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά που θα οδηγεί το τηλεοπτικό κοινό σε μια παραπλανητική διαφήμιση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Documento νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ και συμπλήρωσε: «Σημασία έχει να μην υπάρχει τέτοια διατύπωση λεκτική ή εικονική που να οδηγεί το κοινό σε μια παραπλάνηση ότι αγοράζοντας μια εφημερίδα θα έχει πάρει και ένα οξύμετρο».
Οπως ανέφερε επίσης ο νομικός σύμβουλος, η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ αποφάσισε ότι το διαφημιστικό σποτ που είχε αποσταλεί την Παρασκευή 1η Απριλίου από την εφημερίδα «Αποκαλυπτικά» στην κρατική τηλεόραση δεν γινόταν να παιχτεί, καθώς στο τέλος ανέφερε πως όσοι αγοράσουν την εφημερίδα μπορούν με 1 ευρώ να αποκτήσουν οξύμετρο, αυτοκίνητο και καλλυντικά. Μετά το «όχι» της νομικής υπηρεσίας η εφημερίδα απέστειλε καινούργιο σποτ, που κατέληγε με τη φράση «μεγάλες προσφορές». Και η διαφήμιση παίχτηκε λες και η παραπλάνηση αφορούσε μόνο το… οξύμετρο.