Δεν φαίνεται να απέδωσε η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να επαναπροσεγγίσει τους διαφωνούντες που δείχνουν να κοιτάζουν την πόρτα προς την έξοδο
Προσπάθεια για επαναπροσέγγιση
Εγινε προσπάθεια από τον Στέφανο Κασσελάκη προς τους διαφωνούντες και κυρίως προς την Εφη Αχτσιόγλου για επαναπροσέγγιση. Δεν είχε αποτέλεσμα. Συνέτεινε και το ότι, σαν την καρδάρα με το γάλα, κλότσησε ο ίδιος την επιχείρηση κατευνασμού χρησιμοποιώντας μια έκφραση που είναι κόκκινο πανί για την Αριστερά και όχι μόνο. Σε συνέντευξή του (Αnt1) συνέδεσε την όποια αποχώρηση στελεχών της Κουμουνδούρου (και κυρίως βουλευτών) με αποστασία! Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παλινωδίες και οι άτσαλες διατυπώσεις, ενίοτε αντικρουόμενες, όταν αφορούν τουλάχιστον βολές κατά διαφωνούντων με την πολιτική γραμμή του νέου ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζουν «λάθη» αλλά απόφαση του Στέφ. Κασσελάκη να ξαναφτιάξει από την αρχή (κατεδαφίζοντας «στρεβλές» δομές, αν χρειαστεί) ένα νέο κόμμα, ευρύχωρο και πέραν της… αριστερής μονοχρωμίας.
Οι κινήσεις Τσίπρα για καταλλαγή με ενωτικό πνεύμα για την επόμενη μέρα έλαβαν μορφή δραματικής έκκλησης. Αυτό τον χαρακτήρα είχαν οι συναντήσεις του με τον «κορυφαίο» της Κουμουνδούρου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφ. Κασσελάκη, και ξεχωριστά με εκπροσώπους όσων παίζουν μείζονα κομματικό ρόλο σε αυτές τις συνθήκες, όπως εκ μέρους της ομάδας Αχτσιόγλου ο Νάσος Ηλιόπουλος και εκτός Κουμουνδούρου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ως πρόσωπο-κλειδί για την επόμενη ημέρα μεταξύ αυτών που αποχωρούν και αυτών που μένουν. Κεντρικό πρόσωπο και ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, που μπορεί να αποτελέσει πόλο μιας υπό διαμόρφωση νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης μαζί με τμήμα προεδρικών, που με μετριοπάθεια προσώρας συμβαδίζουν κριτικά, όπως έδειξαν με τις κομματικές παρεμβάσεις τους στελέχη όπως οι Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Αλέκος Φλαμπουράρης. Στο μεταξύ ήδη, παρά τη σταθερή στήριξη προς τον Στέφ. Κασσελάκη, δεν πέρασε απαρατήρητη στην πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η αιχμή του τομεάρχη Οικονομικών Νίκου Παππά, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο Στέφ. Κασσελάκης δεν έχει λευκή επιταγή και ότι κανείς δεν έχει εντολή κατεδάφισης…
Ας μη μας διαφεύγει άλλωστε ότι μόλις μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου έβγαλε μάτι η αναφορά Κασσελάκη με πολλαπλούς αποδέκτες: «Για όλους εσάς που μου λέτε “σε στηρίξαμε”: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. “Ξεσκονίζω” από πάνω μας ό,τι έχει ειπωθεί. Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».
Ηδη εκτιμήσεις στελεχών κάνουν λόγο για ένα κόμμα «μπετόν αρμέ» που αφήνει πλέον στην άκρη την εσωστρέφεια, ένα κόμμα που κινείται στο «πολιτικό κέντρο» (όπως ο ίδιος ο Στέφ. Κασσελάκης ανέφερε πρόσφατα), με εμβέλεια από την ευρύτερη κεντροαριστερά έως το προοδευτικό κέντρο.
Πάντως η ομάδα 6+6 (Εφ. Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.) «βρίσκεται 100% σε τροχιά εξόδου» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος αυτής της τάσης. Ακόμη και μετριοπαθή στελέχη, όπως η Σία Αναγνωστοπούλου που είχε αποφασίσει να δώσει τη μάχη των ιδεών και των θέσεων εντός της Κουμουνδούρου, το ξανασκέφτονται. Το ποτήρι ξεχείλισε πια, τονίζουν, μετά την αναφορά σε «αποστάτες» –το αντιγύρισμα Κασσελάκη προς στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου που έκαναν λόγο για τραμπικές συμπεριφορές– και τις κατηγορίες ότι δεν αποδέχονται την εκλογή προέδρου από τη βάση («κάτι που δεν ίσχυε» λένε), οι διατυπώσεις ουσιαστικά για ένα αρχηγοκεντρικό κόμμα. Επίσης ενόχλησαν οι απαξιωτικές αναφορές Κασσελάκη στο μαξιλάρι των 37 δισ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες οι διαφωνούντες κρίνουν ότι διά των πυρών κατά Τσακαλώτου «χτυπιέται» ο Αλ. Τσίπρας…
Προς απώλεια στελεχών της αριστερής διανόησης
Πάντως είναι αξιοπρόσεκτο ότι η Κουμουνδούρου φαίνεται να χάνει πολλά στελέχη της αριστερής διανόησης. Πέντε είναι οι πρώτοι παραιτηθέντες από το 14μελές διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, που παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Πρόκειται για τον επιστημονικό διευθυντή και μέλος της ΟΜ Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Μιχάλη Μπαρτσίδη και τα μέλη Αθηνά Αθανασίου, Κύρκο Δοξιάδη, Μαρία Καραµεσίνη και Γεράσιμο Κουζέλη.
Ας σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα μέλη (ορισμένα εκ των οποίων είναι εν αναμονή για την έξοδο), πέρα από τον πρόεδρο Κώστα Δουζίνα και τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Δανάη Κολτσίδα, είναι οι Σία Αναγνωστοπούλου, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Σωτηρία Λιακάκη, Θόδωρος Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
Την ίδια ώρα ιδρύονται πολιτικές κινήσεις από αποχωρούντες αλλά και ανένταχτους της Αριστεράς ώστε να συσπειρωθεί κόσμος και να μην οδηγηθεί στην «παραίτηση της μοιρολατρίας». Ηδη συγκροτήθηκε το Δίκτυο Πολιτών Σκέψη – Δράση – Αριστερά, μια νέα πολιτική κίνηση από διαφωνούντες, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων ο Αριστείδης Μπαλτάς, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, και ο Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός. Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία από στελέχη της Ομπρέλας ή από άλλες τάσεις, ανένταχτους κ.ά. που έχουν σημείο αναφοράς την Αριστερά και τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με πολιτικούς φορείς.
Παράλληλα, στην περίπτωση αποχώρησης βουλευτών της ομάδας 6+6 όπως οι Εφη Αχτσιόγλου, Αλ. Χαρίτσης, Ν. Ηλιόπουλος, Δημ. Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου κ.ά. –κάποιοι συνυπολογίζουν και τους Γιώργο Ψυχογιό και Κώστα Μπάρκα– από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες θα ενταθούν για σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής ομάδας μαζί με τον επικεφαλής της Ομπρέλας Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη βουλευτή Φλώρινας Πέτη Πέρκα. Ο μαγικός αριθμός για νέα ΚΟ είναι το δέκα.
Προβληματισμός για το φυλλορρόημα
Το φυλλορρόημα βουλευτών προβληματίζει την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου την ίδια ώρα που έχουν αποχωρήσει δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Στέλιος Κούλογλου και μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος διερευνά τη δυνατότητα συγκρότησης κόμματος με επίκεντρο την πολιτική οικολογία. Στελέχη που στηρίζουν τον Στέφ. Κασσελάκη εντός της Κουμουνδούρου, από την εκπρόσωπο Τύπου Δώρα Αυγέρη, τον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργο Τσίπρα, τον πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο και τη γραμματέα της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη έως τους τομεάρχες όπως οι Ν. Παππάς και Ρένα Δούρου δίνουν συντονισμένα στο κοινοβούλιο τη μάχη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επιχειρούν να φέρνουν στη Βουλή ζητήματα υψηλής πολιτικής αλλά και θέματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει πλέον 45 βουλευτές (μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας με τους δύο βουλευτές) και έπεται, όπως όλα δείχνουν, συνέχεια. Το ΠΑΣΟΚ έχει 32. Σε αυτό το κλίμα προκάλεσε παγωμάρα και η δημοσκόπηση (Opinion Poll για το Action 24) που δείχνει στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για ένα κόμμα της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφ. Κασσελάκη.