Από lockdown σε lockdown

Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται ακάθεκτος, με τις ΗΠΑ στη δίνη του κυκλώνα. Με τον ιό να επελαύνει ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι συστήνει επιτροπή για την επανεξέταση της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία. Όλα δείχνουν ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμη.

Η πανδημία του SARS-CoV 2 όχι μόνο δεν υποχώρησε σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά αντιθέτως φαίνεται να δοκιμάζει σκληρά κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, τα οποία επέλεξαν να κρατήσουν ανοιχτή την οικονομία τους την ώρα που σε ολόκληρο τον πλανήτη οι κυβερνήσεις επιχειρούν με επιλεκτικά lockdowns να προλάβουν τα χειρότερα.

Την ίδια ώρα ο τουριστικός τομέας φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος της πανδημίας, με τις κυβερνήσεις, τις αεροπορικές εταιρείες και τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία να αλλάζουν τις αποφάσεις σαν τα πουκάμισα προκαλώντας παγκόσμιο σοκ στις μετακινήσεις εν μέσω θέρους.

Ωστόσο η είδηση έρχεται από τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι συστήνει επιτροπή για την επανεξέταση της παγκόσμιας αντίδρασης στην πανδημία Covid-19. Ο λόγος είναι κάτι παραπάνω από προφανής: τα κρούσματα παγκοσμίως μέσα σε επτά μήνες ξεπέρασαν τα 12 εκατ. και οι νεκροί τις 546.000 σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές του ΠΟΥ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είναι τριπλάσιος από εκείνον των περιπτώσεων πολύ βαριάς γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυξάνονται τα τεκμήρια ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας. Αυτή την εβδομάδα ενημέρωσαν επίσημα τα Ηνωμένα Εθνη για την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, την ίδια ώρα που μόλις την περασμένη Τετάρτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έσπασε κάθε ρεκόρ φτάνοντας τις 62.000 σύμφωνα με το Reuters, ενώ το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έκανε λόγο για 55.000 νέα κρούσματα και οι νεκροί ξεπέρασαν τους 900. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ πέρασαν το ορόσημο των 3 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 την Τρίτη, πάνω δηλαδή από το ένα τέταρτο των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Στην Αυστραλία η Μελβούρνη επέστρεψε στο lockdown για έξι εβδομάδες σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, καθώς καταγράφηκε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Στη Βραζιλία, όπου την περασμένη Τρίτη ο ακροδεξιός Μπολσονάρο ανακοίνωσε σε ζωντανή μετάδοση ότι προσβλήθηκε από κορονοϊό, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε πάνω από 66.000. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Extra» του Ρίο, σχεδόν 3.500 Βραζιλιάνοι κάτω των 40 ετών πέθαναν από Covid-19, ενώ η Γραμματεία Υγείας του Σάο Πάολο δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα Jornal Nacional ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων αφορούσε άτομα κάτω των 60 ετών.

Έξι μήνες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, για πολλούς η Ινδία θα γίνει το επόμενο παγκόσμιο hotspot. Αυτήν τη στιγμή τα κρούσματα εμφανίζουν ραγδαία αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 8 Ιουλίου η Ινδία είχε 742.417 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στα γειτονικά μας Βαλκάνια, τα οποία μέχρι πρότινος εμφάνιζαν χαμηλό επιδημιολογικό προφίλ, έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Στην Κροατία, με πληθυσμό 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αυξήθηκαν κατά 232% από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στη Σερβία με τα αυξανόμενα κρούσματα η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι βιάστηκε να άρει τα πρώτα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να διεξαγάγει τις εκλογές, τις οποίες και κέρδισε.