Οταν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ περπατούσε στο γαλάζιο χαλί του προεδρικού μεγάρου στην Αγκυρα πλάι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήξερε ότι ήταν ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που επισκεπτόταν την Τουρκία από το 2008 και μετά.
Ηξερε και κάτι ακόμη: ότι με την παρουσία του στην Αγκυρα και κυρίως με όσα θα συζητούσε πίσω από τις κλειστές πόρτες με τον Ερντογάν θα ενταφίαζε κάθε ελπίδα της Αθήνας να παίξει ενεργό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και στην απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom.
Γι’ αυτό άλλωστε είχε φροντίσει δύο εβδομάδες πριν να επισκεφτεί την Αθήνα και αμέσως μετά να μεταβεί στην Κύπρο. Τους δύο εταίρους δηλαδή της χώρας του στον EastMed προτού οι ΗΠΑ ενταφιάσουν οριστικά, με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το εγχείρημα που στο παρελθόν ήταν το κορυφαίο πρότζεκτ για τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τουρκοϊσραηλινή συνεννόηση
Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Στο παρελθόν είχαμε επιχειρήσει να συνεργαστούμε. Τώρα διαθέτουμε τέσσερα γεωτρύπανα και δύο σεισμογραφικά πλοία. Μπορούμε με συνεννόηση να συνεργαστούμε μαζί σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε στον Χέρτσογκ την επιθυμία της Αγκυρας να κατασκευαστεί αγωγός φυσικού αερίου που να συνδέει την Τουρκία, το Ισραήλ και την Ευρώπη. Κι όπως έγραψε και η «Καθημερινή» (που αν δεν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, θα είχε βγει στα μπαλκόνια): «Η Αγκυρα έχει συζητήσει το θέμα με Αμερικανούς αξιωματούχους ζητώντας τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για την προώθηση του αγωγού».
Ομως πόσο μεγαλύτερη βοήθεια να προσφέρει η Ουάσινγκτον όταν μόλις τον περασμένο Ιανουάριο με non paper ζήτησε την εγκατάλειψη του έργου γιατί προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο; Το οικονομικό είναι μόνο για αφελείς που μπορούν να πιστέψουν ότι όταν εξαγγέλθηκε το έργο και οι ΗΠΑ χαιρέτιζαν δεν γνώριζαν το κόστος του και το ανακάλυψαν τώρα!
Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα γνώριζε τις αμερικανικές προθέσεις. Γι’ αυτό πριν από έναν περίπου μήνα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με θέμα την εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο άφησε εμβρόντητους τους συνομιλητές του κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή μακριά από τους υδρογονάνθρακες και για τον παράδεισο του Αιγαίου που δεν υπάρχει διάθεση να μετατραπεί σε Κόλπο του Μεξικού! Τις αναφορές αυτές του κ. Δένδια τα ελληνικά ΜΜΕ τις «έθαψαν» κάτω από διθυράμβους του τύπου «Σκληρή απάντηση Ν. Δένδια στον Τούρκο πρέσβη».
Αύριο θα βρεθεί στην Τουρκία και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, με βασικό θέμα συζήτησης τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Σολτς στην Τουρκία. Το μόνο που μένει είναι ο νέος αγωγός να κατασκευαστεί και με ευρωπαϊκά κεφάλαια – και του ελληνικού λαού δηλαδή.
Ο Κυριάκος σε γεύμα εργασίας
Εντός του παραπάνω κλίματος, με την Τουρκία να έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της στη γεωστρατηγική σκακιέρα του πλανήτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δεχτεί την πρόσκληση του Ερντογάν για συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη σήμερα Κυριακή!
Και αυτήν τη συνάντηση οι Ελληνες πολίτες τη μάθανε από τα τουρκικά ΜΜΕ. Από τα ίδια Μέσα μάθανε και τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει όλα τα ζητήματα που η τουρκική πλευρά θεωρεί σημαντικά, όπως οι έρευνες για το φυσικό αέριο, το θέμα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, το θέμα της υφαλοκρηπίδας, η στρατιωτικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας, η μεταναστευτική πολιτική, η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα», το ζήτημα της «ΤΔΒΚ» και το άνοιγμα των Βαρωσίων και οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό που «πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών»!
Για μια ακόμη φορά βέβαια το Μαξίμου επέλεξε να απαντήσει διά της σιωπής και με ευχολόγια για «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας», ωστόσο η Τουρκία ήδη αμφισβητεί τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο (EuroAsia και EuroAfrica αντίστοιχα), στα οποία ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πρόσφατα λέγοντας πως δεν σημαίνει και τίποτε που δεν θα γίνει ο EastMed διότι έχουμε EuroAsia και EuroAfrica. Εχει αξία να μάθουμε αν ο Ελληνας πρωθυπουργός «κλείδωσε» με κάποιον τρόπο τη στήριξη των ΗΠΑ στο εν λόγω έργο και δεν θα βιώσουμε ακόμη μια διάψευση τύπου EastMed. Αλλωστε επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει δει να υπογράφεται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, έχει αυτοπεριορίσει τον εθνικό της χώρο στα έξι ναυτικά μίλια (δήλωση Γεραπετρίτη), ο EastMed έχει ακυρωθεί (μένει να μετατραπεί σε Turkish Med) και το κυπριακό μετατρέπεται σε πρόβλημα δύο κρατών! Δεν τα λες και λίγα ούτε ήσσονος σημασίας, όσο κι αν τα ελληνικά ΜΜΕ συνεχίζουν τους διθυράμβους για τον ένοικο του Μαξίμου.