Υπόθεση «συμμορίας» στο ποδόσφαιρο: Από φιάσκο σε φιάσκο

Υπόθεση «συμμορίας» στο ποδόσφαιρο: Από φιάσκο σε φιάσκο

Μετά το «Κοριόπολις» η Δικαιοσύνη βγάζει λάδι και τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της «συμμορίας» μετά την πρόταση του εισαγγελέα για αθώωσή τους

Μια σειρά από υποθέσεις διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο – ελάχιστες σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον χώρο– έχουν φτάσει κατά καιρούς στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ελάχιστοι καταδικάστηκαν, οι περισσότεροι παραδόθηκαν στην κοινωνία ως λευκές περιστερές και κάποιοι έφτασαν και σε υψηλά αξιώματα.

Μετά τις δύο τελευταίες μεγάλες υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων στις εγχώριες διοργανώσεις, το περιβόητο «Κοριόπολις» και εσχάτως της «συμμορίας», το πρώτο πράγμα που αναρωτιέται κάποιος είναι εάν η ελληνική Δικαιοσύνη είναι… οπαδική, εάν λειτουργεί ως πλυντήριο των διεφθαρμένων του ποδοσφαίρου ή εάν τελικά όλα όσα συμβαίνουν αποτελούν επικοινωνιακά και μόνο παιχνίδια των βαρόνων της μπάλας και τίποτε περισσότερο. Εκτός κι αν όντως συμβαίνουν (που συμβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις) σημεία και τέρατα αλλά κανείς, ούτε η Δικαιοσύνη ακόμη, δεν τολμά να τα αγγίξει…

Οταν ξεκίνησε η δίκη της «συμμορίας» με τους 28 κατηγορούμενους πολλοί είπαν πως από τη στιγμή που βρέθηκε εισαγγελέας να προχωρήσει τη δίκη επιτέλους θα δούμε φως στο τούνελ. Φευ! Μετά την πρόταση του Χαράλαμπου Λακαφώση πριν από λίγες ημέρες για τους κατηγορούμενους όλα φαντάζουν και πάλι… ολόλευκα!

Στην υπόθεση του «Κοριόπολις» για τα στημένα παιχνίδια χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να βγει… απόφαση-μνημείο όπου όλοι πλην ενός αθωώθηκαν.

Στην υπόθεση της «συμμορίας» το τι μέλλει γενέσθαι φάνηκε αρχικά από την εκδίκασή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ, όπου παρά τη σκληρή πρόταση της εισηγήτριας Παναγιώτας Σπανού άπαντες αθωώθηκαν. Και φυσικά το ποινικό δικαστήριο ετοιμάζεται για μια από τα ίδια, παρά το γεγονός ότι η πρόταση του εισαγγελέα Χαρ. Λακαφώση προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Και αυτό γιατί ενώ δέχεται την παρέμβαση για αλλοίωση αγώνων, κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν θα έχει νομικές συνέπειες λόγω παραγραφής.

Ενα ακόμη σοβαρό θέμα που προέκυψε από την πρόταση είναι το γεγονός ότι ενώ ο εισαγγελέας προτείνει την ενοχή του διαιτητή Δημητρόπουλου για σκόπιμη αλλοίωση του αγώνα Κυπέλλου Παναχαϊκή – Ολυμπιακός το 2012, εντούτοις δεν αναφέρει για λογαριασμό ποιανού ενήργησε.

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει επίσης και από την πρόταση για την ενοχή ανθρώπων της Βέροιας για χειραγώγηση του αγώνα με τον Ολυμπιακό το 2013. Ο Χαρ. Λακαφώσης πρότεινε την ενοχή δύο παραγόντων της ομάδας της Ημαθίας, των Γ. Αρβανιτίδη (μεγαλομέτοχος) και Γ. Λαναρή (παράγοντας), καθώς επίσης και των ποδοσφαιριστών Μπάρμπα και Παυλίδη και έκανε λόγο για χειραγώγηση του αγώνα από την πλευρά των τεσσάρων για καθαρά στοιχηματικούς λόγους. Δηλαδή δέχεται ότι τέσσερα άτομα της ίδιας ομάδας έστησαν μόνα τους έναν αγώνα, αναφέροντας για τους ποδοσφαιριστές πως είχαν «προκλητικά απαθή» στάση σε δύο τέρματα που δέχτηκε η ομάδα τους, το πρώτο και το τρίτο…

Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη για τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, όπως και των άλλων επτά κατηγορουμένων για τη «συμμορία», λόγω της παραγραφής του αδικήματος καθώς η δράση της ατόνησε τον Δεκέμβριου του 2012, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι επτά είναι: Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος (πρώην παράγοντες ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος της ΚΕΔ).

Τέλος, ο εισαγγελέας αναγνώρισε το αδίκημα της απόπειρας (με αθέμιτη παρέμβαση) για αλλοίωση των πλέι οφ της Φούτμπολ Λιγκ το 2012 για να ανέβει ο Πλατανιάς και πρότεινε την αθώωση των Μαρινάκη, Σαρρή, Κουρίδη λόγω παραγραφής.

Με λίγα λόγια, ό,τι έγινε έγινε! Η ουσία είναι πως και πάλι δεν τιμωρείται κανείς. Ακόμη και οι πέντε από τους 28 συνολικά κατηγορούμενους για τους οποίους πρότεινε ενοχή ο εισαγγελέας δεν είναι βέβαιο ότι θα καταδικαστούν, είτε πρωτόδικα είτε στο εφετείο.

Ετικέτες

Documento Newsletter