Από δυο χωριά χωριάτες ελέω Δένδια

Μαίνεται ο εμφύλιος στη ΝΔ μεταξύ κεντροδεξιών και ακροδεξιών στελεχών. Το ποτήρι της οργής για τον ακροδεξιό κατήφορο της ηγετικής ομάδας ξεχείλισε μετά τις ρουκέτες του Νίκου Δένδια εναντίον όσων θέλουν, όπως υπονόησε, μικρή τη ΝΔ και κατά «δεξιών γκρουπούσκουλων» (βλ. Σαμαράς, Αδωνης κ.ά).

Ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του τόνισε ότι «κυρίαρχη στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά, αλλά εάν επικρατήσουν οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές το κόμμα θα πάει στο 18%». Μ’ ένα σμπάρο λοιπόν δυο τρυγόνια για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Καταρχήν μίλησε για τους εθνικιστές που έδωσαν τα ρέστα τους ως «μακεδονομάχοι» με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο δεύτερος στόχος του ήταν να ξεμπροστιάσει δημοσίως τους λαϊκιστές, οι οποίοι, όπως άπαντες μαρτυρούν, κάνουν κουμάντο στο Μοσχάτο.

Οι δηλώσεις Δένδια, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν… σεισμό στα γραφεία της Πειραιώς. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι είδαν την αφεντιά τους πίσω από τα αποκαλυπτικά λόγια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ έσπευσαν να τον «ανακαλέσουν στην τάξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις του πήγαν την απομαγνητοφώνηση από τη συνέντευξη-φωτιά του Ν. Δένδια σήκωσε το τηλέφωνο και τον κάλεσε για εξηγήσεις στα γραφεία του κόμματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το κλίμα στη συνάντηση ήταν τεταμένο. Κάποια στιγμή η κατάσταση ξέφυγε, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον Ν. Δένδια να προχωρήσει σε «δήλωση μετανοίας». Τότε ο «γαλάζιος» βουλευτής δεν άντεξε και πέρασε στην αντεπίθεση. «Δεν πρόκειται να επικροτήσω τη συστηματική προσπάθεια όσων θέλουν τη ΝΔ να μετακινηθεί προς την άκρα Δεξιά» τόνισε στον συνομιλητή του, μην κρύβοντας ταυτόχρονα και τη δυσφορία του για τη χαλαρή στάση που κρατά ο πρόεδρος απέναντι σε όλους αυτούς. Τελικά αυτό που… πέτυχε ο Μητσοτάκης ήταν να κάνει ο κ. Δένδιας μια χαλαρή διευκρινιστική δήλωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκανε το χατίρι των ακροδεξιών στελεχών που ήθελαν να επανορθώσει.

Πού το πάει ο Δένδιας

Για τους μη μυημένους μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η ηχηρή διαφωνία του Ν. Δένδια ως προς τη στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία της ΝΔ. Αλλωστε έχει ξανασυγκρουστεί με την ηγεσία του κόμματός του. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ, δεν δίστασε να αμφισβητήσει ευθέως τον τότε πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα ήταν έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, αλλά τον… πρόλαβε ο Σαμαράς με την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2015. Ο Ν. Δένδιας θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός και με κεντροδεξιές καταβολές. Καίτοι δεν αμφισβητεί, προς ώρας τουλάχιστον, τον Κυρ. Μητσοτάκη, εντούτοις οι κινήσεις του και οι απόψεις που καταθέτει δείχνουν ότι ετοιμάζεται… για όλα.

Το πρώτο σενάριο (αδύναμο) θέλει τον Δένδια να δηλώνει έτοιμος να πάρει το όπλο του στην περίπτωση που γίνει στόχος επιθέσεων από τη σαμαρική τάση κι από το ακροδεξιό δίδυμο Βορίδη – Γεωργιά– δη. Το δεύτερο και πλέον επικρατέστερο σενάριο θέλει τον πρώην υπουργό να κάνει υπομονή μέχρι το βράδυ των εκλογών. Τότε, στην περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές θα θέσει αμέσως και ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας, με τον ίδιο να είναι υποψήφιος για την επόμενη μέρα στο κόμμα του. Επίσης, αν η ΝΔ είναι πρώτη στις εκλογές αλλά με ποσοστό παρόμοιο με αυτό που πήραν ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης το 2015 (κοντά στο 28%), πάλι αναμένεται να αμφισβητήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, ο Δένδιας θέλει, όταν έρθει εκείνη η ώρα, να είναι αυτός που θα οδηγήσει τη ΝΔ σε κεντροδεξιά μονοπάτια ώστε να επιστρέψει το κόμμα στις ρίζες του ιδρυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εξυπακούεται ότι δεν θα συνεργαστεί ποτέ με τους ακροδεξιούς που σήμερα έχουν τα ηνία της ΝΔ.

Ακροδεξιός… καλαματιανός

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, όλο αυτό το μάλε βράσε έγινε για τα μάτια του Σαμαρά, του Αδωνη και του Βορίδη. Μάλιστα, όπως μας μετέφεραν βουλευτές της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς απειλούσε θεούς και δαίμονες στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης δεν «συνέτιζε» τον Ν. Δένδια. Από τον ακροδεξιό… καλαματιανό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο «υπαρχηγός» του Σαμαρά Αδωνης Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ (θα τρίζουν τα κόκαλα του Κων. Καραμανλή) ισχυρίστηκε με το γνωστό υποκριτικό του ύφος ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τάσεις, δεν έχει εθνικιστικά ούτε ακροαριστερά γκρουπούσκουλα και πράγματι, συμφωνώ με τον κ. Δένδια, εκπροσωπείται από τον αρχηγό Κυριάκο Μητσοτάκη». Στη συνέχεια διαφώνησε με τον Δένδια ότι η ΝΔ δεν πρέπει να στραφεί προς τα δεξιά, ενώ δεν παρέλειψε (αλίμονο) να στηρίξει τον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

«Ο κ. Δένδιας έθεσε έναν προβληματισμό, ότι αν η ΝΔ πάει πιο δεξιά θα πέσει στο 18% με μια ασαφή αναφορά στο αποτέλεσμα του Μαΐου του 2012» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «τον Μάη του 2012 η ΝΔ δεν πήγε 18% γιατί πήγε δεξιά. Αν αυτό συνέβαινε, δεν θα έχανε από τα δεξιά της ένα 10% που πήραν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Η ΝΔ αντιθέτως τον Μάη του 2012 τις μεγάλες της απώλειες τις είχε προς τα δεξιά. Αρα η μετατόπισή της δεν ήταν προς τα δεξιά. Το 18% το πήρε γιατί ακολούθησε την ευρωπαϊκή γραμμή του Κων. Καραμανλή συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου και προσπαθώντας να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Το ακριβώς ανάποδο δηλαδή από αυτό που ειπώθηκε».