Απλά μαθήματα οικονομικής θεωρίας για τον Άκη Σκέρτσο

Απλά μαθήματα οικονομικής θεωρίας για τον Άκη Σκέρτσο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττει… Ο Άκης Σκέρτσος, είτε από τη θέση του υπουργού είτε από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας, συνεχίζει να «λαϊκίζει» επικίνδυνα και επιμόνως. Νέο πεδίο αποτελούν οι έμμεσοι φόροι… Προφανώς και επειδή το Documento της Κυριακής ανέδειξε τον Κ. Μητσοτάκη ως φορομπήχτη που δρα ως θεομπαίχτης πουλώντας το προεκλογικό αφήγημα της υπερ-δανεισμένης και φορομπηχτικής «σταθερότητας», προέβη σε μία εξόχως ανάρτηση στο twitter, προσπαθώντας να συγκρίνει αυγά με καλάθια Στην πράξη ο Ακης Σκέρτσος, πήρε τη σκυτάλη από τον «μέγα ιέρακα» του Μητσοτακισμού, τον Κ. Κυρανάκη που τον περυσινό Οκτώβριο είχε αναφέρει ««Δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ στα μακαρόνια, γιατί οι πλούσιοι καταναλώνουν περισσότερα» και προχώρησε σε άλλο επίπεδο το γνωστό λογοπαίγνιο «Αφού το μπουζούκι είναι όργανο και ο αστυνομικός είναι όργανο, συνάγεται ότι ο αστυνομικός είναι μπουζούκι»!

Τι όμως είπε ο κος Σκέρτσος; Ας μην τον αντιγράψουμε αλλά ας παραθέσουμε επακριβώς την ανάρτησή του:

Στην ουσία ο κος Σκέρτσος με τη λογική του παραλόγου, προσπαθεί να υπερκεράσει τα «ιερά και τα όσια» της οικονομικής θεωρίας και να πείσει ότι οι έμμεσοι φόροι είναι δίκαιη φορολόγηση και ως εκ τούτου η ΝΔ δεν μειώνει τον ΦΠΑ (κυρίαρχος έμμεσος φόρος) γιατί στέκεται στο πλευρό των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων! Είναι δηλαδή ένα κόμμα που δεν δρα υπερ των ολίγων αλλά υπερ των πολλών.

Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε κ. Σκέρτσο

Η λογική ότι ο πλούσιος θα φάει δύο πακέτα μακαρόνια επειδή μπορεί ενώ ο φτωχός θα φάει μόνο μία μερίδα μακαρόνια (το 25% ενός πακέτου) επειδή δεν μπορεί, μας κάνει να γελάμε με τη μωρία τύπων όπως οι Κυρανάκης-Σκέρτσος! Εμείς πάντως δεν μπορούμε παρά να παραθέσουμε τι λέει η οικονομική επιστήμη για να αντικρούσουμε αυτό ακριβώς το ανόητο επιχείρημα της ΔΗΘΕΝ υπερκατανάλωσης των πλουσίων, αφού πρώτα αναφέρουμε ότι το συντριπτικό εισόδημα του 68% των ελληνικών νοικοκυριών, πηγαίνει στα τρόφιμα, τα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης (πχ καθαριστικά) και στο κόστος ρεύματος και καυσίμων.

Σύμφωνα λοιπόν με την οικονομική επιστήμη, οι φόροι είναι δύο ειδών:

Οι άμεσοι φόροι εισπράττονται από το κράτος στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα μας ένα μέρος δίνεται στο κράτος με τη μορφή φόρων

Οι έμμεσοι φόροι εισπράττονται κάθε φορά που αγοράζουμε ένα αγαθό (πχ μακαρόνια, τυρί φάρμακα υγρά καύσιμα κλπ) ή κάποια υπηρεσία (πχ εισιτήρια ακτοπλοϊκα ή μέσων μαζικής μεταφοράς, λογιστικές ή νομικές υπηρεσίες κλπ). Είδη εμμέσων φόρων είναι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο φόρος κύκλου εργασιών (πλην ΦΠΑ), τα τέλη χαρτοσήμου και ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων.

Γιατί οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι

Το ερώτημα έχει απαντηθεί εδώ και πολλές 10ετίες από την οικονομική επιστήμη αλλά δεν έχει φτάσει στα αυτιά ανθρώπων πολύ κοντά στον Κ. Μητσοτάκη όπως ο Α. Σκέρτσος ή ο Κ. Κυρανάκης. Αν έχει φτάσει στ’ αυτιά και μπουρδολογούν ασυστόλως, τόσε δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως πολιτικοί απατεώνες.

Στο ερώτημα λοιπόν ποιοι φόροι είναι οι πιο δίκαιοι, οι άμεσοι οι έμμεσοι, η οικονομική θεωρία εντάσσει τη λέξη «προφανώς» μπροστά από την κατηγορία «άμεσοι φόροι». Ο επίσης προφανής λόγος που προτάσσει η οικονομική επιστήμη είναι επειδή ο καθένας πολίτης φορολογείται ανάλογα με τα εισοδήματά του. Αντίθετα, κυρίοι Κυρανάκη και Σκέρτσο όταν αγοράζουμε ένα πακέτο μακαρόνια ο πάμπλουτος και ο πάμφτωχος θα πληρώσουν ακριβώς τον ίδιο έμμεσο φόρο (ΦΠΑ). Τώρα αν ο πλούσιος είναι υπερβαρος και χρειάζεται περισσότερες θερμίδες και ο φτωχός λιπόσαρκός και καταναλώνει ως εκ τούτου λιγότερος θερμίδες τούτο δεν αφορά την οικονομική επιστήμη. Ομως την αφορά κάτι άλλο.

Οδηγεί σε φοροδιαφυγή η αδικία

Αν ζούσαμε σε μία ιδανική χώρα τότε δεν θα έπρεπε να υφίσταται έμμεσοι φόροι. Στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη το ελληνικό δημόσιο το 2022 εισέπραξε 17,031 δισ. Ευρώ ( σε σύνολο 55,217 δισ. ευρώ συνολικών φόρων) δηλαδή μόλις το 30,8% των συνολικών φόρων (Τα υπολειπόμενα 31,591 δισ., δηλαδή το 57,2%, προήλθαν από τους φόρους που επιβλήθηκαν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών). Όταν υφίσταται αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα πάντα με την οικονομική επιστήμη και όχι τη λογική «ο αστυνόμος είναι μπουζουκι» των Σκέρτσου-Κυρανάκη, τότε τόσο περισσότερο αυξάνει η τάση για φοροδιαφυγή, (που είναι η παράνομη μη πληρωμή φόρων) αλλά και η τάση για φοροαποφυγή (που είναι η νόμιμη αποφυγή φόρων).

Επίσης κε Σκέρτσο η οικονομική επιστήμη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι φορολογούμενοι θέλουν να αισθάνονται ότι οι φόροι τους πιάνουν τόπο, δηλαδή τους επιστρέφονται μέσω ικανοποιητικών υπηρεσιών ασφάλειας, παιδείας, υγείας, καθαριότητας κλπ. Θυμάστε την άποψη σας το Νοέμβριο 2021 για τις ΜΕΘ κ. Σκέρτσο; Να σας τη θυμίσουμε: «Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ»… Μήπως λοιπόν μετά από τόσες χιλιάδες θανάτων εκτός ΜΕΘ, αποτελείτε έναν από τους παράγοντες της έλλειψης φορολογικής συνείδησης του Έλληνα πολίτη;

Διαβάστε επίσης: Εμπαιγμός Μητσοτάκη: Επί πέντε χρόνια υπόσχεται μείωση ΦΠΑ – Η προκλητική ανάρτηση Σκέρτσου

Ο φορομπήχτης και φορο(μ)παίχτης

Απάτη οι μειώσεις φόρων από τον Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τον Σκέρτσο ρεσιτάλ κοροϊδίας και από τον Θεοχάρη για τον ΦΠΑ

«Εύποροι» για τον Θεοχάρη όσοι αγοράζουν τρόφιμα πέρα από το market pass

Τσαπανίδου για Νέα Δημοκρατία: «Έχουν αποφασίσει να τερματίσουν την προπαγάνδα και σε αυτές τις εκλογές»

Documento Newsletter