Απλά ερωτήματα και απαντήσεις για την πορεία της οικονομίας μας

Έρχεται η ανάπτυξη στη χώρα μας. Για ποιους; Αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι τα κέρδη των δύο ομίλων διυλιστηρίων για τη διετία 2022-23 θα αγγίξουν τα 5,3 δισ. ευρώ!

Το 2021 τα κέρδη τους ήταν 665,277 εκατ. ευρώ! Στο α΄ εννεάμηνο του 2022 τα κέρδη εκτοξεύθηκαν στα 2,673 δισ. ευρώ. Τη χρονιά που η κοινωνία και η αγορά ασφυκτιούν από την άνοδο στις τιμές ενέργειας κάποιοι ακόμη μια φορά κερδίζουν ασύλληπτα ποσά στις πλάτες του λαού.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα μας ήταν 20% ακριβότερη από τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμια και ότι φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ισχύει για ορισμένους, τα χρυσά κέρδη των οποίων δεν μπορούν να κρυφτούν.

Οπως δεν κρύβονται ούτε τα 3,2 δισ. ευρώ κέρδη στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί ακόμη.

Ανάλογη είναι και η κερδοφορία των τραπεζών, που εκτιμάται πως θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, που επίσης δεν φορολογούνται.

Το κυβερνητικό επιτελείο πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και αναφέρεται στην αύξηση του ΑΕΠ. Μόνο που αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ (στις τρέχουσες τιμές) λόγω των ανατιμήσεων των προϊόντων και όχι το καθαρό ΑΕΠ (σταθερές τιμές), που αυξάνεται μόνο όταν αυξάνονται οι παραγόμενες ποσότητες αγαθών και όχι η τιμή τους. Κοινώς, να πανηγυρίζουμε όταν καταναλώνουμε περισσότερα με μεγαλύτερη άνεση, όχι όταν ανεβαίνουν οι τιμές.

Διατείνεται ότι μειώνεται το δημόσιο χρέος. Μόνο που το δημόσιο χρέος μειώνεται πλασματικά, ως λόγος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διότι αυξάνεται ο παρονομαστής του λόγου χρέους – ΑΕΠ λόγω πληθωρισμού. Με απλά λόγια, η ευημερία των αριθμών ως απόκρυψη της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνουμε ότι τα χρέη παραμένουν και αυξάνονται.

Ισχυρίζεται ότι αυξάνονται οι επενδύσεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το 2022 οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν το 1,27 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις στη διαχείριση ακινήτων από ξένους, που μόνο αυτούς ωφελούν. Τι κέρδος έχει η χώρα όταν τα έσοδα από τη διαχείριση των ακινήτων Airbnb πηγαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ξένων;

Επίσης, ισχυρίζεται ότι «κάνει ό,τι μπορεί» με τα κάθε λογής pass, ενώ οι αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο σε βασικά προϊόντα διατροφής φτάνουν έως το εξωπραγματικό 81,27%. Το 77% των φορολογουμένων δυσκολεύεται να πληρώσει τους μηνιαίους λογαριασμούς και πάνω από 3.000.000 βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Προαναγγέλλουν αυξήσεις στον βασικό μισθό οι οποίες ουσιαστικά δεν μπορούν να καλύψουν στο ελάχιστο τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και βασικών αγαθών. Χρονιά εκλογών, να υπενθυμίσουμε, χωρίς περιττά σχόλια. Να μην ξεχνάμε παράλληλα ότι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αμείβεται με μισθούς στα όρια της φτώχειας.

Οι αριθμοί και οι στατιστικές στα χέρια των επιτήδειων, πάντοτε με τη βοήθεια των προθύμων, γίνονται εργαλείο απόκρυψης της πραγματικής εικόνας της ελληνικής οικονομίας. Γνωστό από παλιά και πάντοτε χρήσιμο. Οπως χρήσιμοι είναι και αυτοί που συνειδητά στηρίζουν τους μηχανισμούς στρέβλωσης της πραγματικότητας. Σε βάρος μιας κοινωνίας αποκαμωμένης, παραδομένης, χωρίς ορατές προοπτικές αλλαγής και βελτίωσης του επιπέδου ζωής της.

Οι πραγματικοί εχθροί είναι η κούραση, η συνεχής πάλη χωρίς αποτελέσματα, οι κλειστοί ορίζοντες, η έλλειψη προτάσεων, η αποδοχή ότι «όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουν».

Ποιος θα τους πείσει για το αντίθετο; Αυτό είναι το ερώτημα.

*Η Ιωάννα Λιούτα είναι πολιτική αναλύτρια με εξειδίκευση στην οικονομική διακυβέρνηση και τις δημόσιες πολιτικές

Ετικέτες