Ένα «στικάκι» USB, που λειτουργούσε μια χαρά, βρέθηκε μέσα στα παγωμένα κόπρανα μιας σπάνιας φώκιας «λεοπάρδαλης» της Ανταρκτικής.
Η συσκευή ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υδάτων και Ατμόσφαιρας (NIWA) της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίοι ξεπάγωσαν για να μελετήσουν τα κόπρανα, τα οποία είχαν παραμείνει για πάνω από ένα χρόνο στην κατάψυξη.
Τώρα, οι ερευνητές αναζητούν να βρουν τον ιδιοκτήτη του «στικ», ο οποίος μάλλον δεν θα πιστεύει στα αυτιά του. Στο στικ, μεταξύ άλλων, περιέχεται ένα βίντεο με ένα άνδρα που κάνει καγιάκ στο Νότιο Νησί της χώρας, ενώ γύρω του φαίνονται φώκιες «λεοπαρδάλεις» να παίζουν στα κρύα νερά.
Το συγκεκριμένο σπάνιο είδος φώκιας συνήθως ζει και τρέφεται στα νερά της Ανταρκτικής, αλλά ολοένα συχνότερα θεάται βορειότερα, στα νερά της Ν.Ζηλανδίας, κάτι που έχει παραξενέψει τους θαλάσσιους βιολόγους. Πολλοί Ζεοζηλανδοί έχουν αναλάβει να παρακολουθούν και να αναφέρουν στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε φορά που βλέπουν τέτοιες φώκιες να πλησιάζουν τις νεοζηλανδικές ακτές, καθώς επίσης να τις φωτογραφίζουν και να τις βιντεοσκοπούν. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό ακριβώς έκανε ο ιδιοκτήτης του στικ, μέχρι που αυτό του έπεσε και κατέληξε στο στομάχι της φώκιας.
Οι ερευνητές που βρήκαν το στικάκι μέσα στα αποθηκευμένα για καιρό κόπρανα, τα οποία μελετώνται επειδή περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία των φωκιών, το άφησαν να στεγνώσει για εβδομάδες, όντας περίεργοι να δουν αν θα δούλευε. Και πράγματι λειτουργούσε κανονικά, «ιδίως αν ληφθεί υπόψη από πού προερχόταν», όπως είπαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη βρετανική «Γκάρντιαν».
ΑΠΕ-ΜΠΕ