Απίστευτο και όμως ελληνικό: Διεκόπη εκ νέου η δίκη για τις φονικές πλημμύρες «Ιανός» λόγω ζέστης – Δεν είχε κλιματισμό η αίθουσα

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Διεκόπη εκ νέου η δίκη για τις φονικές  πλημμύρες «Ιανός» λόγω ζέστης – Δεν είχε κλιματισμό η αίθουσα

Απίστευτο και όμως ελληνικό. Διεκόπη εκ νέου η δίκη για τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «ΙΑΝΟΣ» το Σεπτέμβριο του 2020 στην Καρδίτσα λόγω ζέστης. Ναι καλά διαβάσατε. Η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Λάρισας που είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί σήμερα η δίκη της υπόθεσης δεν διέθετε κλιματισμό με αποτέλεσμα οι συνθήκες να είναι αφόρητες λόγω της ζέστης και το Δικαστήριο να διακόψει εκ νέου τη διαδικασία.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι η διοίκηση του Εφετείου της Λάρισας δεν φρόντισε να προγραμματίσει τη δίκη σε αίθουσα με κλιματισμό παρά τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Για μια υπόθεση με 10 κατηγορούμενους, δεκάδες δικηγόρους και μάρτυρες με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον. Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης να εξαγγέλλει σχέδια και μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης αλλά από ότι φαίνεται έχουν δίκιο οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι δικαστικές ενώσεις: Χωρίς προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή το σχέδιο Φλωρίδη δεν πρόκειται να αποδώσει.

Η δίκη επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα με την  κατάθεση της μητέρας της άτυχης φαρμακοποιού Ευδοκίας Πλακιά που έχασε τη ζωή της από τις φονικές πλημμύρες το Σεπτέμβριο του 2020 στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Η εκ νέου διακοπή έχει προκαλέσει οργή στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Σε δήλωση του στο documentonews.gr, δικηγόρος Δημήτρης Σκύφτας, ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας της άτυχης φαρμακοποιού διατυπώνει την «έκδηλη ανησυχία της οικογένειας» ότι «η Διοίκηση του Εφετείου της Λάρισας δεν αντιμετωπίζει την υπόθεση με τη δέουσα σοβαρότητα όταν διακόπτεται για λόγους κλιματισμύ«.

Οι κατηγορούμενοι

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και ακόμη 8 πρόσωπα.
Μεταξύ αυτών ο τότε αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο τότε προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουτρομάνος, ο τότε δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας Θεοφάνης Στάθης, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Καρδίτσας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος «της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως άπαξ και κατά συρροή».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το documentonews.gr είχε αναδείξει από την πρώτη στιγμή το χρονικό της τραγωδίας το Σεπτέμβριο του 2020, όπως επίσης και τις καθυστερήσεις στις έρευνες της Δικαιοσύνης.

Ήταν Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 όταν η Ευδοκία Πλακιά ξεκινούσε οδικώς από το φαρμακείο που διατηρούσε στο Μουζάκι Καρδίτσας προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της. Ήδη στην περιοχή επικρατούσαν σφοδρά καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της επέλασης του μεσογειακού τυφώνα «Ιανός». Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Η φαρμακοποιός πέρασε από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το κέντρο υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Διαβάστε επίσης: Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και από τον Λέκκα: «Τα έργα που έγιναν μετά τον Ιανό είχαν αστοχίες και μεγάλο κόστος»

Οι ώρες περνούσαν και η μητέρα της 41χρονης άρχισε να ανησυχεί. Κρατώντας ένα φακό ξεκίνησε με τα πόδια για να τη βρει. Κοντά στη γέφυρα συνάντησε μερικούς κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο Μουζακίου. Απεγνωσμένη ρώτησε για την κόρη της και ο δήμαρχος της απάντησε ότι δεν έχει δει κάτι και την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία. Μια ανάλογη απάντηση έλαβε και από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την επόμενη μέρα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της Ευδοκίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου έπεσε στο ποτάμι. Εξι μέρες μετά εντοπίστηκε η σορός της σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.

Διαβάστε επίσης:

Διακόπηκε για τις 16 Ιουλίου η δίκη των Σπαρτιατών – «Δον Κορλεόνε» ο Κασιδιάρης

Προσπαθεί να ξελασπώσει τον Θεοδωρικάκο ο Μητσοτάκης μετά τις αποκαλύψεις του Documento

Απόστολος Λύτρας: Νέα μήνυση από τη σύζυγό του – Πληροφορίες ότι της έστειλε απειλητικό μήνυμα, αναζητείται για να συλληφθεί

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις Κούγια κατά Κασσελάκη

Μία ακόμα δικογραφία στη Βουλή για το μπάζωμα των Τεμπών – Μητσοτάκης κι άλλοι 7 στο κάδρο

Εδώ και πέντε χρόνια το ΕΣΥ περιμένει… στα επείγοντα – 3 εκλογικές αναμετρήσεις και 4 υπουργούς μετά, η δημόσια υγεία εξακολουθεί να καταρρέει

Αναξιόπιστα τα ελληνικά ΜΜΕ – Στη χειρότερη θέση από 47 χώρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter