Απίστευτη κατάθεση κατηγορουμένης στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Πήγαινα τα ρουσφέτια στον Παπαδημήτριου και τον Χατζάκη»

Απίστευτη κατάθεση κατηγορουμένης στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Πήγαινα τα ρουσφέτια στον Παπαδημήτριου και τον Χατζάκη»

Απίστευτα και άκρως αποκαλυπτικά για το πώς δρούσαν επί χρόνια οι διοικήσεις στο «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και πώς έγιναν εκατοντάδες ρουσφέτια την εποχή των… παχέων αγελάδων, είναι τα όσα ακούστηκαν στη σημερινή ακροαματική διαδικασία μιας από τις πλέον χαρακτηριστικές δίκες του «αμαρτωλού πάρτι».

Πρόκειται, όπως έγραψε το Documento, για μία από τις δίκες αυτές που… αργοσέρνονται στη Δικαιοσύνη εδώ και πολύ καιρό. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και εκτός από τον «αιώνιο» πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, στο σκαμνί κάθονται ακόμη τέσσερα άτομα.

Πέρα της πολυσέλιδης δικογραφίας της υπόθεσης που καταγράφει τη ζοφερή αυτή κατάσταση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και μια εκ των κατηγορουμένων περιέγραψε το πάρτι που επικρατούσε. Συγκεκριμένα, κατά την απολογία της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η Όλγα Αδράμη (αναπληρώτρια διευθύντρια του τότε ΚΕΕΛ, όπως λεγόταν το ΚΕΕΛΠΝΟ) κατέθεσε ότι προσελήφθη στο Κέντρο μέσω της γνωριμίας της με την Ντόρα Μπακογιάννη. Το ρουσφέτι βέβαια, όπως κατέθεσε ενόρκως, το έκανε ο τότε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης. Μάλιστα, όπως δήλωσε, η ίδια πήγαινε τους φακέλους με τα ρουσφέτια στον Παπαδημήτριου ή τον Χατζάκη. Ήταν τα ίδια, όπως κατέθεσε, που κατέστρεψε όταν οι φάκελοι των νέων προσλήψεων με τα χαρτάκια αυτά, μπήκαν σε σακούλα και κατέληξαν στο γραφείο της.

«Ήξερα την Μπακογιάννη. Μίλησα με τον Κακλαμάνη και αυτός συνεννοήθηκε με τον Παπαδημήτριου και με στέλνουν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Μου λένε θα βοηθάς και στο υπουργείο. Άλλοι έπαιρναν θεσάρες σε ΕΥΠ», είπε ενώ αργότερα πρόσθεσε πως Παπαδημήτριου και Κακλαμάνης ήταν φίλοι. Ερωτηθείς από την Πρόεδρο της Έδρας για το πώς γνώριζε ότι ήταν φίλοι, απάντησε: «Αυτόν πήρε μπροστά μου για να πάρω τη θέση. Πήρε μπροστά μου τηλέφωνο τον Παπαδημήτριου. Για να με βάλει στο ΚΕΕΛΠΝΟ!».

Όπως κατέθεσε και η ίδια η Αδράμη, την εποχή που προσελήφθη στην πλέον νευραλγική θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ήταν 33 ετών και γιατρός στο επάγγελμα. Δηλαδή, όπως με κυνικότητα κατέθεσε, «άσχετη με τη διοικητική δουλειά και με μηδέν προϋπηρεσία». Δεν ήταν μόνο αυτό βέβαια. Προσελήφθη με παχυλό μισθό, ίσο με αυτόν ενός διευθυντή ΕΣΥ.

Όπως κατέδειξε η Πρόεδρος, έπαιρνε περισσότερα χρήματα τότε μέχρι και από τον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημήτριου. «Μετά από εσάς τον πήρε το μισθό και ο Παπαδημητρίου. Ξέρετε, είναι περίεργο αυτό. Εκείνος εισηγήθηκε να πάρετε μισθό διευθυντή ΕΣΥ και στη συνέχεια σε κάποιο συμβούλιο, εσείς εισηγείστε να πάει σε μισθό διευθυντή ΕΣΥ και ο Παπαδημήτριου», τόνισε η πρόεδρος.

Η κα Αδράμη, παρέμενε παράλληλα, σύμφωνα με την κατάθεσή της, και σύμβουλος του υπουργού (σ.σ Κακλαμάνη)

Πρ: Παίρνετε δηλαδή κατευθείαν αρμοδιότητες;

Κατηγ.: Μου είπαν θα αναβαθμιστείς. Θα παίρνεις περισσότερα λεφτά.

Πρ: Πότε μάθατε για το μισθό σας;

Κατηγ: Μου είπαν πως θα υπογράφω έγγραφα, την εισερχόμενη αλληλογραφία. Όλοι του συντονισμού θα απευθύνονται σε σένα.

Πρ: Αναλάβατε αρμοδιότητες και υπεύθυνης τμήματος διοικητικού προσωπικού……

Πρ: Για το μισθό σας πότε μάθατε; Δεν σας ενδιέφερε να μάθετε τί λεφτά θα παίρνετε;

Κατηγ: Τα λεφτά τα είδα όταν μπήκαν για πρώτη φορά.

Προ: Δεν είχατε αγωνία δηλαδή νωρίτερα να δείτε πόσα θα παίρνετε;

Μαρτ: Είχα αγωνία για να μην φύγω.

Προ: Καλά, δεν ρωτήσατε πόσα παίρνω;

Κατηγ.: Δεν ήξερε κανένας να μου πει….. Εγώ πήγα εκεί και μου έδωσαν το μισθό. […] δεν υπέγραφα εγώ το μισθό μου. Δεν ξέρω. […] Αυτόν το μισθό μου έδωσαν!

Στο σημείο αυτό η Πρόεδρος παρενέβη για να διευκρινίσει πως σύμφωνα με απόσπασμα πρακτικών του Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κατηγορούμενη είχε λάβει γνώση του μισθού της, πως θα λαμβάνει δηλαδή μισθό ΕΣΥ.

Καθόλη την απολογία της η κατηγορούμενη έριχνε το φταίξιμο στους συγκατηγορουμενούς της, Παπαδημητρίου και Χατζάκη. Όπως είπε, εκείνη έκανε ό,τι της έλεγαν γιατί ήθελε να παραμείνει μόνιμη. Εν συνεχεία συζητήθηκαν τα επιδόματα που λάμβανε, έξτρα από τον μισθό της (σύνολο μισθού, κοντά στα 5.800 μικτά). Η ζημία μόνο από αυτό, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ανέρχεται σύμφωνα στις 69.600 ευρώ.

Πρ.: Παίρνετε το πρώτο επίδομα, αυξημένων αρμοδιοτήτων. Γιατί;

Κατηγ.: Προσπαθούσα να το εξηγήσω και εγώ.

Πρ: Δεν σας έκανε εντύπωση;

Κατηγ.:: Όχι. Επειδή δούλευα. Θα γινόμουν μόνιμη. Όλα καλά τα έβλεπα.

Πρ: Παίρνετε χίλια ευρώ επιπλέον!

Κατηγ.: Μετά μου έδωσαν το χιλιάρικο. Επειδή δούλευα. Έτρεχα και το άξιζα! Δεν μου έκανε εντύπωση. Δουλεύεις και αμείβεσαι.

Πρ: Τον επόμενο μήνα παίρνετε δεύτερο επίδομα.

Κατηγ.: Η μισθοδοσία ήταν ονομαστική. Έρχεται ο Χατζακης και το δίνει. Φαινόταν ότι είχα ακόμη χίλια ευρώ. Δεν ήταν κρυφό.

Πρ: Μάθατε τότε για την απόφαση του προέδρου;

Κατηγ.:: Μάλλον. Δεν θυμάμαι το είδα. Έφτιαξε ο Οικονομου, ο Χατζακης, πήρε ο ίδιος ο διευθυντής.

Προ: Ούτε το δεύτερο επίδομα σας έκανε εντύπωση;

Κατηγ.:: Το έδωσε και αλλού. Δεν είχα σκεφτεί ότι μας τη έστηναν.

Προ: Σας ανταμοιβανε για κάτι κα Αδραμη, δε σας τη στήνανε. Δηλαδή θα δώσουν επίδομα να σας τη στήσουν; Για ποιο λόγο γίνεται; Τι εννοείτε;

Κατηγ.: Είχα δει ότι δεν μου το έκοβαν.

Προ: Τότε γιατί το έδωσαν;

Κατηγ.: Δεν έπρεπε να μου το δώσουν. Δεν το παίρνουν πίσω το 2010 … να πουν δώσε αυτά που χρωστάς. Αλλά είπαν θα έρθεις μέχρι το δικαστήριο[…. ] Εγώ έλεγα σε μένα ότι “Θα κάνεις μεγάλη καριέρα”. Έτσι νόμιζα δηλαδή το ζώον. Σε χρειάζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, σωστά τα έπαιρνες.[….]

Πρ: Παίρνατε και αναδρομικά κάποια στιγμή! Με Παπαδημητρίου να το υπογράφει, το αμφισβητεί βέβαια αυτός.[…]

Πρ: Σας δίνεται έναν μήνα ένα χιλιάρικο και μετά άλλα χίλια διακόσια. Μετά τον άλλον μήνα σύνολο 2200. Μετά παίρνετε και αναδρομικά.

Κατηγ.:: Το ήξερα αυτό, το είχα δει.[…] Φοβούμουν. Με μια κουβέντα του Παπαδημητριου μπήκα. Αν έκανε εισήγηση να φύγω, δεν θα είχα καθήκοντα, θα έχανα τα καθήκοντα από μια κυρία ίσως πιο όμορφη;

Πρ: Τι θα σας έφερνε σε κόντρα;

Κατηγ.: Προσπαθούσα να είμαι συνεπής..

Εισαγγελέας: Και κάνατε και ο,τι σας έλεγαν;

κατηγ.: Φοβόμουν μήπως φύγω. Αν έλεγε ο διευθυντής θα έφευγα, τον φοβόμουν. Ο Χατζάκης ήταν καθηγητής, φίλος του μπομπολα, πολύ ισχυρός άντρας. Δεν με χώνευε ο.

Πρ: Ήσασταν δίπλα στον υπουργό. Παράλληλα παραμείνετε σύμβουλος του υπουργού. Δεν άλλαξε κάτι.

Κατηγ.: Εμένα περίμενε για να διοικήσει ο Κακλαμάνης; Κάθε βράδυ πήγαινε ο Χατζάκης και ο Παπαδημήτριου εκεί. Εμένα θα συμβουλευόταν;

Προ: Να διεκπεραιώσετε θέσεις του. Εκτελεστικό όργανο ήσασταν.

Η Πρόεδρος της Έδρας, πίεσε με ερωτήσεις την κατηγορούμενη η οποία είπε μεταξύ άλλων:

«Τέλος Νοεμβρίου, βάζει διοίκηση ο Κακλαμάνης. Ήμουν υποχρέωση εγώ, που έπρεπε να πάει κάπου. Πήγα σε καλή θέση. Όλοι μέλη της ΝΔ ήταν στη διοίκηση. Και ο Καραγκουνης ήταν εκεί. Πάντα αυτά (Δ.Σ) ήταν κομματικά. Φεύγει το παλιό ΔΣ και βάζουν πρόεδρο τον Χατζακη[….]».

Παρακάτω στην ακροαματική διαδικασία, ερωτηθείς για τη σχέση της με τον Χατζάκη, είπε αρχικά ότι της ήταν αντιπαθής, «γιατί ήταν ΠΑΣΟΚ», κάτι που προκάλεσε τα γέλια σε όλο το ακροατήριο. Αργότερα, η κα Αδράμη είπε ότι ο Χατζάκης δεν της ήταν ούτε συμπαθής ούτε αντιπαθής. «Είχαμε τυπικές εργασιακές σχέσεις».

Χιλιάρικα σε εταιρία σεκιούριτι!

Αν και η ίδια είχε προσληφθεί μόλις κάτι μήνες και δεν είχε καμία προϋπηρεσία όπως κατέθεσε, και δεν είχε διεξάγει ποτέ ξανά οποιοδήποτε δημόσιο διαγωνισμό, το έπραξε, γιατί «έτσι μου είπαν». Το αποτέλεσμα ήταν ο διαγωνισμός να κατοχυρωθεί στην εταιρεία του Νικόλαου Νιαβή, συγκατηγορούμενος στη πολύκροτη δίκη. Όπως έγραφε το documento με βάση τη δικογραφία, η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο την επίμαχη εποχή, αγγίζει τα 6 εκατ. ευρώ!

Η κατηγορούμενη ερωτηθείς από την πρόεδρο για τον εν λόγω διαγωνισμό για τη φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιβεβαιώσε ότι τον είχε τρέξει εκείνη, είχε διαβάσει τις προσφορές, και τις είχε μεταφέρει στο Δ.Σ προτείνοντας να κερδίσει τη δουλειά η εταιρεία του Νιαβή, γιατί «είχε την φθηνότερη προσφορά».

Όταν ρωτήθηκε γιατί έκρινε μόνο με τη φθηνότερη προσφορά και όχι ανάλογα με τα εχέγγυα, τα δικαιολογητικά και τις συγκεκριμένες υπηρεσίες του κάθε φακέλου που κατατέθηκε από τους ενδιαφερόμενους, απάντησε τελείως κυνικά ξανά το ίδιο: «Έτσι μου είπαν!».

Πρ: Εμένα με εντυπωσιάζει αυτό!

Εισαγγ.: Έτσι σας είπαν; Υπογράφεται ως πρόεδρος Επιτροπής!. Και υπογράφετε και το πρακτικό. Γιατί επέλεξαν εσάς;

Κατηγ.: Δεν γνωρίζω.

Εισ.: Αναλάβατε τη διαδικασία, Γιατί να επιλέξουν εσάς;

Κατηγ.: Εγώ κατάλαβα, ότι πρέπει να ανοίξω τους φακέλους, να κάνω σωστά τη δουλειά μου. να γράψω όλα τα ποσά.

Πρ:.Μόνο την τιμή κοιτάξατε εσείς δηλαδή;

Κατηγ.: Μόνο την τιμή. Ναι.

Πρ.: Δεν κοιτάξατε για εχέγγυα;

Κατηγ.: Όχι! Μόνο για τιμή. Το φθηνότερο.

Πρ.: Πιο φθηνό και πιο αξιόπιστο;

Κατηγ.: Όχι. Μόνο το πιο φθηνό.

Εισ: {..} Δεν σας προβλημάτισε να ρωτήσετε;

Κατηγ.: Όχι. Ήμουν 3 μήνες, ήμουν γιατρός και άσχετοι. Και οι άλλοι στην επιτροπή. Μας είπαν να δούμε τη φθηνότερη. Κανείς δεν ήξερε.

Στη συνέχεια της διαδικασίας η κατηγορούμενη δέχτηκε σκληρό “πρέσινγκ” μέσω ερωτήσεων από την Πρόεδρο σχετικά με όλα όσα έγιναν όταν μαθεύτηκε τί έγινε με τον διαγωνισμό αυτόν, με τις δυο δηλαδή συμβάσεις που είχαν υπογραφεί (σ.σ με διαφορετικό ποσό έργου κ.α). Και εδώ η κατηγορούμενη ήταν κυνική: «Μου διόρισαν δικηγόρο. Μου είπαν θα αθωωθώ. Να πω αυτά που μου είπε η δικηγόρος. Έφτασα στο τέλος να έχω τα περισσότερα κακουργήματα. Ο ύπνος…».

Η έδρα ρώτησε πώς τα έκαναν όλα αυτά ενώ ήξερα ότι ήταν παράνομα, έστω αρκετά περίεργα για να προχωρήσει στο καίριας σημασίας σχόλιο: «Νιώθατε όλοι πολύ ασφαλείς γιατί είχατε πίσω σας τον υπουργό. Έφυγε μετά, πήγε δήμαρχος».

«Πήγαινα τα ρουσφέτια με τα χέρια μου»

Σεκταριστικά και άκρως αποκαλυπτικά για το πάρτι με τα ατελείωτα ρουσφέτια ήταν τα όσα ειπώθηκαν στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας. Η κατηγορούμενη παραδέχτηκε ότι με τα χέρια της πήγαινε τα ρουσφέτια με τα βιογραφικά που έφταναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ στον Παπαδημήτριου και τον Χατζάκη. Ρουσφέτια τα οποία, κατέστρεψε η ίδια, όταν αυτά τα είχε βάλει σε σακούλα μαζί με τους φακέλους των νέων υπαλλήλων (σ.σ νέες προσλήψεις το 2005, σύνολο 140), άλλος υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Τα ρουσφέτια τα πήγαινα με το χέρι μου εγώ, για να μη γίνονται γνωστά σε όλο το προσωπικό, και εγώ με τα χέρια μου τα πήγαινα σε όσους απευθύνονταν, ή Χατζάκη ή Παπαδημητρίου. Αυτός είναι και ο μόνος ρόλος που έχω στις προσλήψεις», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ότι για να γίνουν προσλήψεις χρειάζεται προκήρυξη κάτι που δεν έγινε όμως. «Όλα γίνονταν γρήγορα λόγω της γρίπης των πτηνών. να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες με απευθείας προσλήψεις. Αυτό είχα στο δικό μου το μυαλό. Ήθελα να μπει η αδερφή μου! Παρακάλεσα τον Κακλαμάνη και είπε ότι θα προσληφθεί. Δεν ήξερα ότι θα ήταν κάτι παράνομο!

Η Αδράμη παραδέχτηκε επίσης ότι διάφοροι που ήθελαν να προσληφθούν τηλεφωνούσαν και σε εκείνη, πριν ανακοινωθούν ακόμα οι προσλήψεις.

Κατηγ: Υπήρχε κινητικότητα! Δεν γνώριζα πως το ήξεραν νωρίτερα. Αυτά ερχόντουσαν από τα γραφεία. Δες αν μπορεί ο τάδε, ο δείνα. Από την Μπακογιάννη, τον Σιούφα, από κάθε υπουργό.

Πρ.: Ξέρατε πόσοι ήταν οι προσληφθέντες; Πώς γίνεται να συνεχίζονται τα σημειώματα; Ήταν περισσότεροι από 140;

Κατηγ.: Πάντα θεωρείτο ότι γίνονται προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.[…] ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όλοι προσελήφθησαν και νομιμοποιήθηκαν.

Πρ: Ποιοι όλοι;

Μαρτ: Τα πήγαινα με το χέρι μου […] Κάθε βράδυ ο Χατζακης πήγαινε στον Κακλαμάνη!, Ήταν δίπλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ!

ΠΡ: Πως το ξέρετε;

Μαρτ: Είχα την εντύπωση πως ήταν συνεννοημένοι,

ΠΡ: Το λέτε με πολλή σιγουριά. Και με το διευθυντή είχε;

Κατηγ.: Τους έβλεπα ότι μπαινόβγαιναν! Δεν το ξέρω, αν έμεναν μέχρι τον Καρατζά! Εγώ έκανα τις τοποθετήσεις με εντολή διευθυντή. Ήμουν ένας υπάλληλος που έκανα ό,τι μου λέγανε.

Πρ: Προσλαμβάνεστε, εκτοξεύεστε σε διευθυντική θέση, παίρνετε μισθό διευθυντή ΕΣΥ, παίρνετε επιδόματα, βάζετε και την αδερφή σας που την προσλαμβάνουν! Τί κάνατε για να τα αποκτήσετε αυτά; Τι σας ζήτησαν;

Κατηγ.: Δεν έκανα κάτι ανήθικο, δεν δέχομαι κουβέντα. Δεν έκανα κάτι ανήθικο. Δεν πήγα με κάποιον…

Εισ: Κάνατε ρουσφέτια!

Κατηγ.: Δεν υπέγραφα εγώ

[….]

Documento Newsletter