Άπιαστο όνειρο ο καθαρισμός του Σηκουάνα: Τι λένε οι επιστήμονες (Video)

Άπιαστο όνειρο ο καθαρισμός του Σηκουάνα: Τι λένε οι επιστήμονες (Video)

Η απόφαση του Παρισιού να εντάξει τον Σηκουάνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην Οργανωτικής Επιτροπή και στη ΔΟΥ και βέβαια φόβο στους αθλητές και στις ομάδες τους καθώς ήταν δεδομένη η μόλυνση του ποταμιού που περνάει μέσα από την γαλλική πρωτεύουσα, σήμα κατατεθέν της πόλης, ενώ η κολύμβηση έχει απαγορευθεί εδώ και έναν αιώνα. Εξάλλου και κατά τη διάρκεια των αγώνων συνεχίζονται οι ακυρώσεις προπονήσεων και αγώνων αφού πολλοί παράγοντες, όπως μια βροχή για παράδειγμα, είναι ικανή να τον καταστήσει ανασφαλή και μολυσμένο.

Από την πλευρά τους οι αθλητές που καλούνται να κολυμπήσουν στα νερά του ζουν συνέχεια υπό την απειλή. Παρά το ότι τους χορηγούνται φάρμακα προληπτικά δεν έλλειψαν τα κρούσματα που άλλοτε κατονομάζονται, άλλοτε όχι. Ένα από τα παραδείγματα είναι η Κλερ Μισέλ, Βελγίδα αθλήτρια του τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, η οποία μετά τη συμμετοχή της στην κολύμβηση που διεξήχθη στον Σηκουάνα αρρώστησε σοβαρά και νοσηλεύεται με λοίμωξη που της προκάλεσε το βακτήριο E. coli. Και δεν είναι η μόνη!

Τον όνειρο για τον καθαρισμό του δεν είναι σημερινό καθώς και ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ήδη από το 1990, είχε εξαγγείλει ότι «σε τρία χρόνια από σήμερα θα κάνω βουτιές στον Σηκουάνα». Ούτε εκείνος έκανε αλλά ούτε και ο σημερινός Εμανουέλ Μακρόν παρά το 1,4 δισ. ευρώ που σύμφωνα με όσα λέγονται διατέθηκαν για τον καθαρισμό του. Η μόνη που έκανε την θεαματική βουτιά ίσως με τη θέλησή της ήταν η Δήμαρχος του Παρισιού για να αποδείξει τον μονόδρομο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo βγαίνει από τον ποταμό Σηκουάνα μετά από μια βουτιά, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 στο Παρίσι. Μετά από μήνες προσμονής, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo έκανε μια βουτιά στον ποταμό Σηκουάνα την Τετάρτη, εκπληρώνοντας μια υπόσχεση που είχε δώσει πριν από μήνες να δείξει ότι το ποτάμι είναι αρκετά καθαρό για να φιλοξενήσει αγώνες ανοιχτής κολύμβησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 — και την τελετή έναρξης στο ποτάμι εννέα ημέρες μακριά. (Joel Saget, Pool via AP)

 

Για το θέμα μίλησε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην εκπομπή Newsroom σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των αθλητών, αφού αγωνίζονται σε αθλήματα κολύμβησης στον ποταμό Σηκουάνα.

«Το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί εδώ και εκατό χρόνια, γιατί ήταν ένα τοξικό περιβάλλον» και παρά τις διάφορες επενδύσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς με αποστραγγιστικά κυρίως έργα και υδατοδεξαμενές, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, «ο Σηκουάνας είναι ένα ποτάμι με συνεχή ροή και ακόμα και μία βροχόπτωση μπορεί να φέρει λύματα που δεν υπήρχαν», καθιστώντας τον ακατάλληλο για την διεξαγωγή οποιουδήποτε αγωνίσματος. Συνεχίζει την επιστημονική του τοποθέτηση λέγοντας πως «Έχουμε μία εστία προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως κάθε ποτάμι σε μία μεγάλη πόλη που φέρει και βακτήρια όπως το κολοβακτηρίδιο ή διάφορους ιούς, παράσιτα, αλλά και από τις περιοχές που αποστραγγίζει φέρνει εντομοκτόνα, λιπάσματα, φαρμακευτικά παράγωγα, νιτρώδη, φωσφορικά, πλαστικά, ίσως και ραδιενεργά, καθώς και τα βοθρολύματα από τις αποχετεύσεις».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή φαίνεται να «σφυρίζει αδιάφορα» σχετικά με το ζήτημα που έχει προβληματίσει την παγκόσμια κοινότητα και όπως δηλώνει ο Π. Χαλβατσιώτης αρκείται μόνο στον καθημερινό υπολογισμό της περιεκτικότητας του νερού σε κολοβακτηρίδια. Η περιστασιακή αναβολή των αγώνων για τις επόμενες ημέρες συμβαίνει διότι ανεβαίνει ξαφνικά η τιμή της περιεκτικότητας του νερού σε βακτήρια. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ τονίζει όμως ότι η υγεία όσων κολυμπάνε στον Σηκουάνα δε διασφαλίζεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο την περιεκτικότητα του νερού σε αποικίες κολοβακτηριδίων και ιών. «Υπάρχουν μια σειρά από άλλες τοξικές ουσίες και παραπροϊόντα από τις περιοχές που αποστραγγίζει το ποτάμι, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για δερματικές αντιδράσεις, για αλλεργίες», επισημαίνει προειδοποιώντας μάλιστα για προβλήματα υγείας που ενδέχεται να εμφανιστούν μελλοντικά εξαιτίας της κολύμβησης σε τοξικά νερά.



Documento Newsletter