Απευθείας βασιλική ανάθεση για το Τατόι και κλείσιμο ματιού στους βασιλόφρονες από την κυβέρνηση

Με απαξιωτικό και… βασιλικό τρόπο επέλεξε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απορρίψει την έντονη κριτική που ασκείται στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία του να θέσει επί τάπητος κατά τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα Κάρολο στη Σκωτία το ζήτημα της «αξιοποίησης» του κτήματος Τατοΐου, για μία περιουσία για την οποία η ευρωπαϊκή και ελληνική Δικαιοσύνη έχει προ καιρού αποφανθεί και δεν δίνει κανέναν ρόλο σε καμία «βασιλική οικογένεια», ενώ παράλληλα προαναγγέλλεται η παράδοση της περιουσίας του Δημοσίου στα ιδιωτικά συμφέροντα, από την πίσω πόρτα.

Ως αποτέλεσμα του «έντονου ενδιαφέροντος» του πρίγκιπα Καρόλου επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση την ένταξη του ζητήματος της «αξιοποίησης» της πρώην βασιλικής περιουσίας, παρότι εξαρχής αποτέλεσε κεντρική επιλογή της κυβέρνησης να ταυτίσει τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί του με το ζήτημα του κτήματος του Τατοΐου.

«Κατά τη συνάντηση με τον Διάδοχο του Βρετανικού Θρόνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Για το θέμα αυτό ο Πρίγκιπας της Ουαλίας είχε εκφράσει προσωπικό ενδιαφέρον όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε εισαγωγικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ στη συνέχεια κλήθηκε να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, προχωρώντας σε απαξιωτικό σχολιασμό, αλλά και επίκληση -για μία ακόμα φορά- της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Νομίζω ότι δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική και σε σοβαρό σχόλιο το πρωτοσέλιδο αυτό. Θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας είχε υποδεχθεί ο ίδιος και η σύζυγός του, και σωστά είχε κάνει, με πολύ θερμό και πανηγυρικό τρόπο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Αλίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις επικοινωνίες συνιστούν θεσμική εκτροπή. Όπως δεν συνιστούσε θεσμική εκτροπή και τότε, έτσι δεν συνιστά και σήμερα» ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, συνεχίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει το κτήμα του Τατοΐου «αλλαγμένο».

«Και από την άλλη πλευρά, σας είπα και προηγουμένως ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του κτήματος Τατοΐου. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να παραδώσει το Τατόι έτσι όπως το παρέλαβε, σε αυτές τις άθλιες συνθήκες. Και όποιος μπορεί να συνδράμει με ιδέες, με τεχνογνωσία, με τον οποιονδήποτε τρόπο στην αξιοποίηση και στην ανάδειξη αυτή που γίνεται με την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου, θα αξιοποιηθούν οι ιδέες και οι προτάσεις του αυτές» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. .

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Γ. Οικονόμου επέλεξε να ξετυλίξει τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την «αποκατάσταση και την ανάδειξη του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου». Όπως ανέφερε:

  • Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ.  ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.
  • Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2025.
  • Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες.
  • Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση.
  • Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021.
  • Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.
  • Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο.

Εκείνο πάντως που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, και σίγουρα θα προκαλέσει εντονότερο στο μέλλον, είναι η ανακοίνωση πως ετοιμάζεται η «σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες», γεγονός που ανοίγει την πόρτα για την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της περιουσίας για την οποία ευρωπαϊκή και ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

Κατά την κυβέρνηση, στόχος της είναι η εν λόγω εταιρεία, «μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου  υπό μορφή ΝΠΙΔ με τη συμμετοχή στην Διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών».

Ετικέτες