Οι Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για το πάγωμα των μισθών τους και τις μειώσεις προσωπικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ανάλογες απεργίες και στο Βέλγιο.
Μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, τις διαδηλώσεις των συνταξιούχων και των οδηγών, τώρα είναι η σειρά του γαλλικού δημόσιου τομέα να κινητοποιηθεί κατά της μείωσης των θέσεων εργασίας, του παγώματος των μισθών και της αμφισβήτησης του εργασιακού τους καθεστώτος.
Για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια όλα τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων καλούν το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων εργαζόμενων που εκπροσωπούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.
Η απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, που αποτελούν περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της Γαλλίας, σημαίνει ότι θα κλείσουν σχολεία και παιδικοί σταθμοί καθώς και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Προβλήματα αναμένονται και στις αερομεταφορές, με τη γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας να έχει συστήσει στις αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν κατά 30% τις πτήσεις τους.
Για πρώτη φορά από το 2009 περίπου δέκα συνδικάτα εργαζόμενων στον τομέα της υγείας: γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, συμμετέχουν στην κινητοποίηση των εργαζόμενων στα παραϊατρικά επαγγέλματα, νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς, βοηθοί νοσοκόμων.
Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι «μεγάλη», σύμφωνα με τα συνδικάτα, με σχεδόν 130 διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις να είναι προγραμματισμένες.
Πάντως ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «στηρίζω πλήρως τα μέτρα που ελήφθησαν», διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «δεν περιφρονούνται» και «είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της χώρας μας».
«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει το εύρος της βαθιάς δυσαρέσκειας που νιώθουν οι δημόσιοι υπάλληλοι», εκτίμησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Echos.
Μια άποψη που συμμερίζεται ο Φρεντερίκ Νταμπί του ινστιτούτου Ifop: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν την αίσθηση ότι στιγματίζονται και ότι πληρώνουν το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης».
Βέλγιο: Απεργία των Δημοσίων υπαλλήλων
Μια απεργία στις δημόσιες υπηρεσίες επιφέρει σήμερα σημαντική αναστάτωση στο Βέλγιο, ιδιαίτερα στις μεταφορές, ενώ απεργοί πραγματοποιούν δράσεις κοντά σε εμβληματικές τοποθεσίες όπως ο πυρηνικός σταθμός του Τιάνζ (νοτιοανατολικό Βέλγιο).
Στους σιδηροδρόμους, προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σχεδόν σε όλες τις γραμμές, ιδιαίτερα ανάμεσα στη Λιέγη και τις Βρυξέλλες, όπου κυκλοφορεί μόνο μια αμαξοστοιχία στις πέντε, σύμφωνα με την εταιρεία SNCB που εκμεταλλεύεται το βελγικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Στις Βρυξέλλες λειτουργεί μόνο μία γραμμή του μετρό, δεν κυκλοφορεί κανένα λεωροφείο και εξυπηρετούνται μόνο λίγες γραμμές του τραμ.
Η απεργία αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη διανομή της αλληλογραφίας, καθώς συμμετέχουν σ’ αυτή πολλοί εργαζόμενοι της bpost, της εταιρείας των βελγικών ταχυδρομείων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Στις Βρυξέλλες πολυάριθμοι εκπαιδευτικοί της γαλλόφωνης δημόσιας εκπαίδευσης συμμετέχουν επίσης στην κινητοποίηση.
Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ιδιαίτερα στη βελγική πρωτεύουσα, και απεργοί πραγματοποιούν πολλές πικετοφορίες, μεταξύ άλλων στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού του Τιάνζ, τον οποίο εκμεταλλεύεται η Electrabel (όμιλος Engie), χωρίς ωστόσο να έχει διαταραχθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga.
Η απεργία στις τρεις περιφέρειες της χώρας (Φλάνδρα, Βαλλονία, Βρυξέλλες) κηρύχθηκε από το CGSP, το σοσιαλιστικό συνδικάτο δημόσιων υπηρεσιών που δηλώνει πως διαθέτει 250.000 μέλη μεταξύ του 1,25 εκατομμυρίου των βέλγων δημόσιων υπαλλήλων. Αφορά κατ’ αρχήν αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα, όμως μπορεί να συμμετάσχουν σ’ αυτή και ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε ώστε να συμπέσει με την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές, η οποία σηματοδοτείται από την ομιλία που θα εκφωνήσει νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ με θέμα το πρόγραμμά του για τη χρονιά, πριν διεξχθεί την Πέμπτη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Το σοσιαλιστικό συνδικάτο διαμαρτύρεται κυρίως εναντίον ενός νόμου, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης και προβλέπει την εγκαθίδρυση «μιας ελάχιστης υπηρεσίας» στις μεταφορές σε περίπτωση απεργίας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μισέλ Μεγιέ, πρόεδρος της CGSP.
Τα δύο άλλα μεγάλα βελγικά συνδικάτα, το χριστιανικό CSC και το φιλελεύθερο CGSLB δεν συμμετέχουν στην απεργία.
https://twitter.com/enough14/status/917661614899449856
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ