Απεργούν όλη μέρα ιατροί κι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία για ελλείψεις και οικονομικά αιτήματα

Απεργούν όλη μέρα ιατροί κι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία για ελλείψεις και οικονομικά αιτήματα

Απεργούν σήμερα οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

Οι γιατροί που στάθηκαν όρθιοι στις απαιτήσεις της πανδημίας χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση θέλουν να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση για την δήθεν ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ «Την ώρα που τα νοσοκομεία, τα Κ.Υ και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Την ώρα που η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος, σπρώχνοντας τους ασθενείς στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας. Την ώρα που ακόμα και οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών κινδυνεύουν με διακοπή, όπως στο νοσοκομείο Μεταξά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Δίνουμε απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας».

Οι γιατροί εξηγούν στην ανακοίνωση τους το σχέδιο που η κυβέρνηση βαφτίζει ως «νέο ΕΣΥ».

Διατήρηση των τραγικών ελλείψεων σε μόνιμο προσωπικό,γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, φτηνοί, εξουθενωμένοι,περιπλανώμενοι υγειονομικοί από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες.

-Νέα μείωση του αριθμού των κρεβατιών,νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων,κλινικών και νοσοκομείων με “κριτήριο” τη χιλιομετρική απόσταση,την πληρότητα, κλπ.

-Νέοι κόφτες στις δωρεάν παροχές στους ασθενείς για φάρμακα,θεραπεία και εξετάσεις γιατί στο νέο ΕΣΥ «θα παίρνεις ότι πληρώνεις».

– Νέα δωράκια και νέα πελατεία στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα υγείας που λιποτάκτησε την περίοδο της πανδημίας.Νέα πεδία κερδοφορίας στην υγεία για τα τρωκτικά από την παραπέρα εκχώρηση υπηρεσιών των δημόσιων νοσοκομείων, τις εργολαβίες,τις ΣΔΙΤ.

Οι γιατροί ζητούν μεταξύ άλλων την ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και την μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων.

« Όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, άλλο τόσο
αποφασισμένοι είμαστε και εμείς να τα μπλοκάρουμε. Η αγανάκτηση και η οργή να μετατραπεί σε δύναμη, αγώνα και διεκδίκηση» καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην ανακοίνωση τους.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 15:00 στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν:

«Απεργούμε και απαιτούμε:

1. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Έλεγχος μόνο των τυπικών προσόντων και ολοκλήρωση με κατεπείγουσες διαδικασίες των προσλήψεων του συνόλου των υποψηφίων, και των επιλαχόντων, για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

2. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

3. Άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, με επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Καταβολή του συνόλου των αναδρομικών διαφορών. Επιστροφή συντάξεων και εφ’ άπαξ στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές.

4. Αύξηση της εξευτελιστικά χαμηλής ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας. Κατάργηση πλαφόν και περικοπών στην αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.

5. Αυτοτελής φορολόγηση τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

6. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης.

7. Καμία μείωση του αριθμού των νοσοκομειακών κρεβατιών, συγχώνευση – κατάργηση τμημάτων κλινικών νοσοκομείων. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

8. Σε περίπτωση άγονων προκηρύξεων επαναπροκήρυξη θέσεων με τα κίνητρα των άγονων.

9. Πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση και παραμονή γιατρών σε άγονες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές. Επανεξέταση των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό των άγονων περιοχών.

10. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενο για έναρξη ειδικότητας, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Κατάργηση του παραλογισμού σε ειδικότητες όπως η Αναισθησιολογία, ο ειδικευμένος γιατρός χωρίς υπηρεσία υπαίθρου («αγροτικό») να έχει «δικαίωμα» στην επικουρική ομηρία αλλά να μην έχει δικαίωμα αίτησης σε μόνιμη θέση επιμελητή αλλά ούτε καν στην εξειδίκευση.

11. Κάλυψη όλων των θέσεων «υπηρεσίας υπαίθρου» (αγροτικών) με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς επιμελητές ΕΣΥ, μέχρι την οριστική κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της «υπηρεσίας υπαίθρου».

12. Τέλος στην υπερεφημέρευση – στις μετακινήσεις – στις αναστολές αδειών.

13.Τέλος στον αυταρχισμό της κυβέρνησης των διοικήσεων ΥΠΕ και διοικητών σε βάρος των υγειονομικών που υπερασπιζόμενοι τους ασθενείς αναδεικνύουν δημόσια προβλήματα και ελλείψεις.

Όσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε και εμείς να τα μπλοκάρουμε!»

Δήλωση Α. Ξανθού για κινητοποίηση υγειονομικών

«Σε μια περίοδο που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει «βαλτώσει» και το ΕΣΥ είναι ανοχύρωτο και αποδιοργανωμένο, η σημερινή κραυγή αγωνίας των υγειονομικών που κινητοποιούνται για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης, έχει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό. Οι «άνθρωποι της πρώτης γραμμής» στέλνουν το μήνυμα ότι παρά την εξουθένωση από την υπερπροσπάθεια, παρά την αίσθηση εγκατάλειψης χωρίς ουσιαστική στήριξη και προοπτική, συνεχίζουν να μοχθούν για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των πολιτών και, κυρίως, εξακολουθούν να αγωνίζονται για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, που σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τόσο του εργαζόμενου όσο και του ασθενή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την αμέριστη πολιτική του στήριξη σ’ αυτό τον αγώνα ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, έμπρακτης στήριξης του προσωπικού του (αποδοχές, συνθήκες εργασίας, εκπαίδευση, ένταξη στα ΒΑΕ, ειδικά κίνητρα κλπ) και συνολικής αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας στη χώρα».

Documento Newsletter