Απεργίες σε Πειραιώς και Εθνική με φόντο την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση προσωπικού

Απεργίες σε Πειραιώς και Εθνική με φόντο την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση προσωπικού

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν τα σωματεία των δύο μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς και της Εθνικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου καθώς και στις δύο περιπτώσεις η συνάντηση με τις διοικήσεις κατέληξε σε αδιέξοδο. Κεντρικό αίτημα και των δύο σωματείων είναι η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων και θα διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφ.Συν», τα σωματεία στοχεύουν στην υψηλή συμμετοχή των εργαζομένων, καθώς υπάρχει σωρεία ανοιχτών ζητημάτων σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζών. Τέτοιου είδους ζητήματα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και η μείωση προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Ωστόσο τα προγράμματα εθελουσίας, καταγγέλονται από τους εργαζόμενους ενώ και οι συνθήκες εργασίας για αυτούς που μένουν δεν είναι επίσης σε καλή κατάσταση. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) καταγγέλλει συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και πίεση που ξεπερνάει το όρια, τόσο στο δίκτυο όσο και στη διοίκηση, στοχοθεσία στο δίκτυο που «έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και δημιουργεί εξοντωτικές συνθήκες στα καταστήματα».

Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), δηλώνει την αντίθεσή του στο business plan 2022-2025 «που εκπαραθυρώνει στον σχεδιασμό του τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», ζητά τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων «πέρα από την όποια φημολογούμενη αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου» και καταγγέλλει «τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει από το γεγονός ότι και οι δύο σύλλογοι αναφέρονται στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπαζεών. Για την Εθνική σημειώνουν ότι τα κέρδη της τράπεζας για το 2021 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2022 «οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες των συναδέλφων που συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να εργάζονται με αυταπάρνηση για να έχει η τράπεζα θετικά αποτελέσματα και αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον».

Όπως μεταφέρει το δημοσίευμα: Την ίδια ώρα «η πρωτοβουλία του δεύτερου μεγαλύτερου σωματείου της Τράπεζας Πειραιώς, του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), να καταθέσει στη διοίκηση της τράπεζας επίσημο αίτημα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής, μάλλον αιφνιδίασε, όχι μόνο τη διοίκηση καθώς αποτελεί αντιπρόταση στο business plan 2022-2025, αλλά και την ΟΤΟΕ καθώς έθεσε ένα κατ’ αρχάς πλαίσιο συζήτησης για τετραήμερη εργασία στον κλάδο».

Αν και η μείωση καταστημάτων αποτελεί πάγια τακτική πανευρωπαϊκά, η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια, με την ΟΤΟΕ να υπογραμμίζει ότι «η υπερβολική συρρίκνωση στη χώρα μας δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, με την οποία δεν είμαστε αντίθετοι, οφείλεται κυρίως σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας».

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, την περίοδο 2010-2021 ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε κατά 61% ενώ στην ευρωζώνη κατά 37,4%, το προσωπικό κατά 51,1% έναντι 18,6% στην ευρωζώνη ενώ εντυπωσιακή είναι και η μείωση των ΑΤΜ (33% έναντι 10,2% στην ευρωζώνη). Η ΟΤΟΕ καλεί τις τράπεζες να λάβουν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, όπως η νησιωτικότητα, ο τουρισμός αλλά και τα εθνικά ζητήματα (βλέπε πίνακα).

Οσον αφορά τα εναλλακτικά/ψηφιακά δίκτυα καταδεικνύεται ότι το 40% της πελατείας για μια σειριά λόγους αδυνατεί να τα χρησιμοποιήσει και όπως τονίζει η ΟΤΟΕ ο ψηφιακός αποκλεισμός εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να απασχολήσει και την Πολιτεία, καθώς «η πρόσβαση κάθε πολίτη και κάθε τοπικής κοινωνίας σε προσιτές και κατάλληλες για τις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν είναι ιδιωτική υπόθεση των τραπεζών. Είναι ένα μείζον οικονομικό, κοινωνικό, άρα και πολιτικό πρόβλημα και οφείλει άμεσα να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο».

Documento Newsletter